Veelheid van onderdanen
Is de bekende uitspraak ‘Des konings (of Konings) heerlijkheid is gelegen in de veelheid van de onderdanen’ eigenlijk wel juist? Want satan heeft toch meer onderdanen?
Herkomst
De uitspraak ‘Des konings (of Konings) heerlijkheid is gelegen in de veelheid van de onderdanen’ is waarschijn- lijk afgeleid van het Schriftwoord uit Spreuken 14 vers 28. Daar lezen we: ‘In de menigte des volks is des konings heerlijkheid, maar in gebrek van volk is eens vorsten verstoring’. Koning Sálomo wist heel goed wat hij daarmee uitsprak. Deze aardse vredevorst mocht regeren over een groot volk.
Met onder meer de Bijbelverklaarder M. Henry (1662-1714) menen we dat deze spreuk allereerst betrekking heeft op het staatkundige leven. Daarom staat ‘koning’ niet met hoofdletter maar met kleine letter. Genoemde Bijbelver- klaarder laat ons weten bij dit vers dat het gaat ‘om twee grondbeginselen van staatkunde die zichzelven bewijzen’. Allereerst ‘dat het grotelijks tot eer en heerlijkheid strekt van een koning om over een volkrijk koninkrijk te heersen; het is een teken dat hij goed regeert, daar vreemdelingen er toe aangelokt worden om zich in zijn rijk en onder zijn bescherming te vestigen, en zijn eigen onderdanen in vrede en welvaart leven’. En de bekende verklaarder haast zich om eraan toe te voegen: ‘Het is een teken dat hij en zijn rijk onder de zegen van God zijn, waarvan de uitwerking is vruchtbaar te zijn en vermenigvuldigd te worden (…)’.
Maar er klinkt in deze verklaring ook een diepere notie door: ‘En laat allen die het goed menen met het koninkrijk van Christus en met Zijn eer en heerlijkheid doen wat zij kunnen om te bevorderen, dat velen aan Zijn kerk zullen toege- voegd worden’.
Vervolgens legt Henry ook het tweede tekstdeel uit: ‘maar in gebrek van volk is eens vorsten verstoring’. Heel concreet wordt deze verklaarder: ‘Als het volk vermindert, verzwakt de vorst. In gebrek aan volk is des vorsten magerheid, zo lezen het sommigen. De handel staat stil, de grond ligt onbebouwd, het leger heeft gebrek aan rekru- ten, de vloot aan bemanning; en dat alles omdat er geen mensen genoeg zijn (…)’.
We zien er geen bezwaar in om de gevraagde uitdrukking als tweede te betrekken op de meerdere Vredevorst, Jezus Christus. Nee, dan gaat het er níet om dat we gaan rekenen met aardse getallen. Maar dat ‘kleine kuddeke’ (Luk. 12:32a) wordt wel voort- durend groter. De bruidsgemeente van Christus groeit op aarde en in de hemel. En waar de dienst aan satan een slavendienst is, zijn het gewillige onderdanen van de heerlijkste Koning en de beminnelijkste Vorst.
Toekomst
Van Christus Zelf hebben wij nooit gelezen dat Hij tijdens Zijn omwan- deling op aarde zoveel vrucht heeft gehad. Maar het beloftewoord uit Jesaja wordt vervuld: ‘Om de arbeid Zijner ziel zal Hij het zien en ver- zadigd worden; door Zijn kennis zal Mijn Knecht, de Rechtvaardige, velen rechtvaardig maken’ (Jes. 53:11a). Tegelijk lezen we dat met Pinksteren duizenden vijanden met God worden verzoend en de Heere worden toegevoegd.
Als Johannes jaren later op Patmos mag opzien, ziet hij in een visioen een ontelbare schare. Ze zijn van eeuwig- heid door de Vader verkoren, gekocht met Jezus’ dierbaar bloed, toegebracht door Gods Geest. En er zullen onderdanen staan uit ‘alle natie en geslach- ten en volken en talen’ (Openb. 7:9m). Lezer(es), hoort u bij die gelukkige onderdanen die straks zullen staan in die grote schare, die niemand tellen kan, staande voor de troon en voor het Lam? ♦
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 oktober 2024
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 oktober 2024
De Saambinder | 20 Pagina's