Samenleven begint in het gezin
Voor de tweede keer organiseert het Gezinsplatform de Week van het Gezin, dit jaar van 11 tot en met 17 mei. Het platform zet het gezin op de kaart, ‘omdat samenleven in het gezin begint’.
Zowel politiek als maatschappelijk wordt aandacht voor de waarde van een stabiel gezin gevraagd. Een stabiel gezin heeft niet alleen waarde voor elk lid van het gezin, maar ook voor de samenleving. Een niet-stabiel gezin biedt onvoldoende veiligheid voor de gezinsleden.
Dit jaar is het thema van de week: ‘Goed gezi(e)n’. De vraag is wel of de overheid en de samenleving het gezin voldoende zien en steunen. Met dit thema hoopt de organisatie de positie van het gezin in de huidige samenleving te versterken. De betrokkenen bij het Gezinsplatform zijn van mening - en die kunnen en willen we van harte ondersteunen - dat vitale gezinnen in hoge mate bepalend zijn voor de gezondheid en de toekomst van de samenleving.
Madurodam
Als de politiek van de waarde van een goed gezin overtuigd is en het gezin goed gezien wordt, zal dat ongetwijfeld geld kosten. Dat geld moet gebruikt worden om problemen in gezinnen te voorkomen, en als er al problemen zijn om de juiste steun te kunnen bieden. In de Week van het Gezin zijn er diverse activiteiten, waaronder een gezinsdag in Madurodam. Tevens wordt een gratis magazine uitgegeven. Zie voor meer informatie: www.weekvanhetgezin.nl
Veilig en warm
De Week van het Gezin is vooral naar buiten gericht. Daarom is het goed om ook wat meer naar binnen te kijken. Mogelijk denken we dat er onder ons wel positief over het gezin gedacht wordt. Dat zal over het algemeen zeker het geval zijn. Maar als we om ons heen kijken, kan toch de aanbeveling niet ontbreken: blijf de waarde van het gezin zien! Wat een zegen als kinderen kunnen en mogen opgroeien in een veilig en warm nest. Dat blijft hen bij en daar zullen zij later met veel waardering over spreken en in de opvoeding ook doorgeven.
De werkelijkheid laat echter ook andere omstandigheden zien.
Het huwelijksformulier begint met de zin: ‘Overmits den gehuwden gewoonlijk velerhande tegenspoed en kruis vanwege de zonde overkomt…’. Wat is er veel gebrokenheid. Denk aan het overlijden van een of beide ouder(s), aan scheiding of grote spanningen in het huwelijk. Het maakt een groot verschil onder welke omstandigheden er sprake is van gebrokenheid en of er sprake is van wel of geen veiligheid. Veel problemen vragen om extra zorg en aandacht. In het huwelijksformulier staat ook een belofte, namelijk dat de Heere de getrouwden Zijn hulp en bijstand altijd wil bewijzen.
Voorkomen en genezen
Binnen hulpverleningsorganisaties gaan de meeste vragen over relaties. Hulpvragen komen vaak binnen als het al niet meer goed loopt. Daarom wordt aan deze organisaties gevraagd meer aan preventie te doen. Voorkomen is beter dan genezen. Een goede voorbereiding van een huwelijk is aan te bevelen. Dat kan bijvoorbeeld door een cursus huwelijkstoerusting te volgen. Toerusting binnen het huwelijk is eveneens mogelijk. Onder Gods zegen kunnen zulke voorbereidingen problemen voorkomen. Lees ook Efeze 5. Wat een rijke adviezen vinden we in dat hoofdstuk!
Als er kinderen komen, is hulp in de soms zo moeilijke opvoedingsvraagstukken eveneens mogelijk. Laat daarbij ook onze kerkelijke gemeente een omgeving zijn waar ondersteuning mogelijk is, zoals door opvoedgroepen. Op die manier kunnen we elkaar tot een hand en voet zijn.
Het thema ‘Goed gezi(e)n’ moet zich niet alleen op de politiek en de samenleving richten, maar verdient zeker ook onze aandacht. Het gebed voor onze gezinnen blijft noodzakelijk en het zal in het gemeenschappelijk gebed zeker van tijd tot tijd aan de orde komen.
Reacties kunnen gemaild worden naar de Werkgroep Gezin:
n.j.teerds@kliksafe.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 april 2024
De Saambinder | 20 Pagina's
