Aanvallen of verdedigen Ton van der Schans (red.) uitg. De Banier; 112 blz. € 10,95.
In de Driestarreeks verscheen een bundel artikelen over de vraag hoe je je als christen moet opstellen in de huidige samen- leving, met name ook ten opzichte van de overheid. Moet dat vooral offensief of defensief zijn? De verschillende auteurs geven in dit boek op die vraag uiteenlopende antwoorden. Wilco Boender stelt zich nogal offensief op. Laurens van der Tang ziet in onze samenle- ving steeds meer totalitaire, anti-christelijke trekken, niet alleen in de genderrevolutie, maar bijvoorbeeld ook bij de klimaatbe- weging en de corona-aanpak. Christenen moeten zich daarom voorbereiden op ver- volging. John Exalto vindt dat de refozuil ‘een nieuw, overtuigend en samenbindend verhaal’ ontbeert. De emancipatie lijkt vol- tooid en dat was volgens hem het grote doel van de verzuiling. Bij het tot stand komen van de refozuil stond dat emanci- patiedoel echter niet voorop. Het ging bij de oprichting van allerlei reformatorische scholen en organisaties vooral om het vasthouden aan en uitdragen van de Bij- belse beginselen. Dat is nog steeds van groot belang.
Dick Alblas vindt het een misplaatst beroep op de vrijheid van godsdienst als je vindt dat je in coronatijd wel in een kerkgebouw mag samenkomen, maar niet in een stadion of restaurant. Maar is daar dan geen ver- schil tussen? Staat dat ook voor ons op één lijn? Bij de detailhandel maakte de overheid destijds onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële winkels. Hoewel de besmet- tingsrisico’s even groot waren, mochten de eerste winkels openblijven.
In zijn slotbeschouwing wijst Van der Schans er terecht op dat we het belang van onze eigen tijd niet moeten overschatten. Al gauw denken we dat juist in onze tijd de beslissende gebeurtenissen plaatsvinden. Zo’n honderdvijftig jaar geleden schreef de orthodox-hervormde ds. J.W. Felix over ‘onze gevaarlijke tijd, waarin het werkelijk zo is alsof het christendom zijn tijd heeft uit- gediend en binnenkort voor het heidendom in zijn nieuwmodische vorm moet wijken’. Dat neemt niet weg dat zeker in onze tijd de afbraak van christelijke normen en waar- den doorgaat. In de maatschappij maar ook in de kerk.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 maart 2023
De Saambinder | 24 Pagina's
