Gods trouw zal blijken
Psalm 9 is geschreven in een tijd van nood. In vers 14 roept de dichter David: ‘Zijt mij genadig, HEERE, zie mijn ellende aan, van mijn haters mij aangedaan’.
Ook deze tijd is een tijd vol nood. De wereld is vol van oorlog en geweld. Misschien ontlokt het wel een zucht aan uw hart, bij het begin van dit nieuwe jaar: Wat zal dit jaar ons brengen? Hebben we nog wel toekomst? Midden in die tijd van nood toen, en in deze tijd van zorg nu, klinkt het woord van Psalm 9: ‘En de HEERE zal een hoog Vertrek zijn voor de verdrukte, een hoog Vertrek in tijden van benauwdheid’.
Hij zal dus een hoog Vertrek zijn voor degene die verdrukt is. Verdrukt betekent letterlijk zoveel als: verbrijzeld, vermorzeld, gedrukt, geperst. En als je drukt op iets wat leeft, op een levend mens, dan ontneem je iemand de adem. Dan krijg je het benauwd.
Twee soorten mensen
In deze psalm gaat het over twee soorten van mensen. Over goddelozen, die het volk van God verwoesten (vers 7) en hun bloed vergieten (vers 13). En over mensen die de Heere willen loven met heel hun hart (vers 2), en die zich verheugen in Gods heil, in Zijn Christus (vers 13). En een van de kenmerken van die laatsten is: dat ze verdrukt worden. Door de moeiten van dit leven, maar vooral door het zien van wat ze doen, denken, voelen, willen en zijn voor God. Het besef van hun zonden ontneemt hen de adem. Ze zijn zo vaak: ‘benauwd aan alle zijden’ (Ps. 118). Het is de Heilige Geest Zelf, Die hen benauwt. Zoals het er staat van Manasse: ‘En als Hij (de Heere) hem benauwde, bad hij het aangezicht des HEEREN zijns Gods ernstiglijk aan, en vernederde zich zeer voor het aangezicht van den God zijner vaderen’ (2 Kron. 33:12).
Waarom deed de Heere dat? Waarom doet de Heere dat nog steeds? Wat doe je, als je in het nauw komt? Als je benauwd wordt? Dan ga je roepen. ‘Ik werd benauwd van alle zijden, en riep den HEER’ ootmoedig aan’ (Ps. 118:3, berijmd). Dan ga je vluchten. Naar Hem, Die je ogen opendeed en in de benauwdheid bracht. Naar Hem, Die een hoog Vertrek is voor verdrukten (vers 10). De HEERE Zelf, de genadige God van het eenzijdige verbond, is die Schuilplaats, die sterke Toren, dat hoog Vertrek.
Wonderlijke belofte
Hij zal(!) een hoog Vertrek zijn voor de verdrukte. Wat een wonderlijke belofte voor die verdrukten, voor mensen in benauwdheid vanwege hun zonden. Er is een weg ter ontkoming bij God vandaan, die Hij Zelf geopend heeft. En de Heere belooft: Ik zal het doen. Het hangt ook dit jaar niet af van u, maar Ik zal het doen, zegt de Heere.
En dus, armen, mensen in nood, mensen in benauwdheid, mensen met schuld, verdrukten, zoek het niet ergens anders. Zegt de Heere Jezus niet: ‘Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven’? (Matth. 11:28). Met andere woorden: vlucht niet weg, maar kom. ‘Hij geeft den moede kracht, en Hij vermenigvuldigt de sterkte dien die geen krachten heeft’ (Jes. 40:29). U denkt misschien: Maar hoe zou dat toch kunnen? De HEERE is de driemaal heilige God, en ik, u moest eens weten wie ik ben!
Hoe het kan? Waarom het kan? Omdat Christus onder de toorn van God, in Gods handen is gedrukt, geperst, verbrijzeld en vermorzeld. Omdat (zegt Jesaja) het de HEERE behaagde Hem te verbrijzelen in plaats van een schuldig zondaarsvolk (Jes. 53:10). Zijn ziel werd vermorzeld als een schuldoffer voor doodschuldige zondaars. En daarom klinkt hier in Psalm 9, en daarom klinkt aan het begin van dit nieuwe jaar vanuit dat hoog Vertrek, vanuit die Schuilplaats, vanuit die sterke Toren, uit de mond van de HEERE Zelf een liefdevolle lokstem: Kom, armen, verlorenen, verdrukten. Kom tot Mij. Er is raad bij Mij. Want Ik heb Mijn enig geliefde Zoon overgegeven in verdrukking, totdat de laatste adem Hem werd ontnomen, tot de dood toe. Om voor mensen zoals u een Schuilplaats te kunnen zijn.
We lezen in vers 11: ‘En die Uw Naam kennen, zullen op U vertrouwen, omdat Gij, HEERE, niet hebt verlaten degenen die U zoeken’.
Hun naam is nooddruftig en ellendig. Ze zijn verdrukten die leven in benauwdheid. Zo roept de Heere hen, bij hun naam. En zij roepen Hem bij Zijn Naam, waarvan de Heere hen iets heeft leren kennen. En die Naam, zo heilig, groot en goed, doet hen diep buigen, zoeken en vragen. Die Naam bindt hen aan de troon van Gods genade. Immers, de Heere is in hun leven gekomen als de Heilige, als de Rechtvaardige, maar ook als de Genadige, de Barmhartige, lankmoedig en genadig. Als de Toevlucht en de Sterkte in de dag van hun benauwdheid.
Hoop en vertrouwen
Ze hebben iets van Zijn Naam, van Hemzelf leren kennen. En die Naam is hun hoop geworden. Vers 11 zegt: ‘zij zullen op U vertrouwen’. Daar ligt zekerheid en vastheid in. Zij zullen vertrouwen. Niet omdat zij zulke goedgelovige en vertrouwende mensen zijn, niet omdat ze zelf zoveel houvast hebben of omdat ze het zelf allemaal zo goed weten. Maar ze zullen vertrouwen, omdat U, HEERE, ‘niet hebt verlaten degenen die U zoeken’.
Bent u zo iemand, die de Heere zoekt? De HEERE zal u nooit verlaten. Hij heeft het nooit gedaan, en zal het ook in dit nieuwe jaar (hoe het ook gaat) niet doen.
Zoekers, de troost is voor u, de toekomst is voor u! Want zoekers zullen Hem vinden. En die Hem gevonden hebben, zullen Hem opnieuw zoeken en blijven zoeken. Want die de HEERE zoeken, hebben geen gebrek aan enig goed (Ps. 34:10).
Zoekers, zoek uw rust in Christus. Zalig zijn ze die Hem zoeken.
En de HEERE zal een hoog Vertrek zijn voor de verdrukte; een hoog Vertrek in tijden van benauwdheid. En die Uw Naam kennen, zullen op U vertrouwen, omdat Gij, HEERE, niet hebt verlaten degenen die U zoeken.
Psalm 9:10, 11
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 januari 2023
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 januari 2023
De Saambinder | 20 Pagina's