De boekenkast
In elke woonkamer staan voorwerpen die je iets vertellen over de bewoners.
Je komt binnen en ziet een orgel staan. De conclusie is: hier speelt iemand orgel. Er staat op een kastje een foto- lijstje met een lief gezichtje van een kind van een jaar of vijf. Je voelt iets van een wond en diep verdriet. De vraag rijst: Is het een kind, een kleinkind of een nichtje? Hoe lang zou het geleden zijn?
Iets wat ook spreekt, is een boekenkast. De ruggen van al die boeken staren je aan. De kleuren en de titels vertellen hun verhaal. Iemand heeft gezegd: ‘Toon mij uw boekenkast en ik zal zeggen wie u bent!’ In onze tijd wordt veel minder gelezen dan vroeger. Niet elke kamer heeft nog een kast met boeken. Toch zijn er nog heel wat mensen - ouderen én jongeren - die een papieren boek verkiezen boven e-books. Voor hen is een verzameling boeken een gekoesterd bezit.
De keuze van boeken geeft aan waar de meeste interesse naar uitgaat. Je kunt eraan zien wat je bezighoudt. De boeken die je leest, hebben meer of minder invloed en vormen je mening. Ga eens voor je boekenplankje of voor je kast staan. Wat zeggen de titels over uw en jouw ver- langens? Over wie u en jij bent?
Boeken op funda
Deze overwegingen kwamen bij mij boven toen ik een paar jaar geleden zo maar in de woonkamer de aankoop van een huis overdacht. Na de innerlijke overtuiging dat de tijd was gekomen om emeritaat aan te vragen, zochten mijn vrouw en ik (om allerlei redenen) een huis in Middel- burg. Zeeland trok ons en Middelburg is een stad met een rijke kerkhistorie. De naaste omgeving biedt voor mij veel mogelijkheden om dichtbij op zondag in vacante gemeenten te preken. De bede van Datheen was daarbij van groot belang: ‘Heer’, wijs mij toch Uwe wegen, die Gij wilt dat ik zal gaan; tot dezelve maak genegen mij, en doe mij die verstaan. Leer en stier mij naar Uw woord’ (Ps. 25:2).
Opeens was er een boekenkast bij het bekijken van een huis op funda.nl. In de woonkamer zag ik een mooie kast gevuld met boeken. Hardop las ik de titels: ”Gebedsgestalten”; ”Uittocht, doortocht, intocht”; ”De viervoudige staat”. Er stond ook een aantal catechismusverklaringen van onze predikanten. Er viel een band met dit huis.
Mijn vrouw spoorde mij echter aan om verder te kijken dan de boekenkast. Dat was natuurlijk verstandig! Maar het mocht toch ons huis worden. En de boe- kenkast (nee, niet de kist, dat was bij Hugo de Groot) staat er nog steeds. Gevuld en wel. Gebruikt en wel.
Honger naar onderwijs
Hoe staat het met uw en jouw boeken- bezit? Kijk eens in de spiegel van uw boekenkast. Wie bent u? Eén ding is zeker, als de Heere door Zijn Geest Zijn gena- dewerk begint in ons hart, dan gaan we lezen. Met de hartelijke droefheid naar God blijven de boeken niet in de kast. Of je nu graag leest of niet, dan is er honger naar onderwijs. Dan is er de schreeuw: Wat moet ik doen opdat ik zalig worde? Dan wordt de Bijbel het voornaamste licht op ons pad.
Er is onder ons ook zoveel oud goud. Er zijn zoveel boeken die ons de rechte weg willen wijzen naar de Weg, de Waarheid en hét Leven. Dat is niet álles wat zich aan- dient op de godsdienstige boekenmarkt. Onderzoek de Schriften, die u en jou kunnen wijsmaken tot zaligheid.
Of, is het bij u misschien zo: een goed gevulde kast. Een fraai statussymbool. Maar er is geen enkele geestelijke honger. Veel boeken, maar: veel geprezen, weinig gelezen!
Loop dan nu naar je boekenplank, of boe- kenkast, en probeer het nog eens: Tolle lege! Met de bede: ‘Och dat Uw Geest mij ware wijsheid leer’.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 september 2022
De Saambinder | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 september 2022
De Saambinder | 24 Pagina's