Voor onze geslaagden Waarheen? Hoe verder?
Allereerst van harte gefeliciteerd met de afsluiting van het examenjaar. Een heel bijzonder cursusjaar, in allerlei opzichten. Met voor jou nogal wat extra onzekerheden. Daarom is een hartelijke felicitatie op zijn plaats.
Er r zijn kruispunten in je jonge leven. Kruispunten, aan het einde van een weg kun je namelijk verschillende kanten op. Rechtdoor, naar links of naar rechts? Met daarbij de vraag: waarheen, hoe nu verder? Jouw weg, met een plechtig woord: je schoolloopbaan, van vier, vijf of zelfs zes jaar voortgezet onderwijs loopt nu ten einde. Met aan het eind van deze ‘weg’ je diploma! Na de afronding door middel van tentamens, schoolonderzoeken, (praktijk)examens, of hoe dat dit jaar ook verliep of in jouw geval ook genoemd wordt. Allerlei middelen tot toetsing, die bedoeld zijn om te beoordelen of je gedurende de afgelopen periode je best hebt gedaan. Of je je eigen gaven naar behoren hebt ontwikkeld. Of je het niveau hebt bereikt om... te gaan werken, aan werken/leren te beginnen of om een vervolgopleiding te gaan volgen. Deze afronding is een momentopname tussen je verleden op deze school en je toekomst elders. Bij de een is dat met meer spanning en onzekerheden omgeven dan bij de ander. Het is moeilijk om hier wat algemeens over te zeggen. Maar toch best ingrijpend in je jonge leven. Want hoe nu verder? Het is waarschijnlijk een van de eerste keren dat er bewuster en zelfstandiger wat van je gevraagd wordt. Dat heb je al wel enigszins ‘geoefend’ bij een spreekbeurt of een werkstuk. Maar nu zeker! Na de officiële afronding van déze leerfase, wat dan hierna? Wat wil je, wat kan je, wat mag je? Vragen genoeg. Daarachter schuilt natuurlijk de diepere vraag: wie bén je eigenlijk? Jij, op weg naar de volwassenheid, naar een plaats in de samenleving. Wie ben je voor de mensen en allermeest... voor Gód, de Schepper. Ik
hoop van harte dat bij alles wat je begrijpelijk bezighoudt dit laatste een levensvraag voor je is en blijft. Wie ben jij voor je Schepper, Die je gaven gaf en geeft. Wie ben jij voor Zijn aangezicht, van Wie je totaal afhankelijk bent, tot in de kleinste dingen van elke dag? Denk aan je Schepper, is de oproep, die zeker ook in deze tijd tot je komt!
In de tijd dat ik nog schooldecaan was, heb ik vaak horen zuchten; ‘meneer, nu moet ik iets kiezen, dat ik tot mijn pensioen moet doen’. Voor het gevoel dramatisch natuurlijk, maar een mens is gelukkig voor meer dan één taak geschikt. Als je door Gods leiding je eigen talenten van hart, hoofd of handen maar mag ontdekken en ontwikkelen. Dat is een bepaald proces in je jonge leven. Maar één ding is nodig: dat je in de verzoende betrekking tot God gebracht, Hem mag dienen en vrezen. En daarna dat je - biddend en werkend - op een plaats mag komen waar je met God en met ere in je onderhoud mag voorzien. Waar je in afhankelijkheid en onder de zegen van de Heere ook dienstbaar mag zijn. Dat kan rustig(er) gaan. Maar ook via kronkelwegen. Dat kan met veel dalen en hoogten gepaard gaan. Dit eerste deel van je levensweg. Zo de Heere wil en jij leven zult. Dat duidelijk erbij! Dan maak je keuzes; dan zet je stappen, dan ga je een bepaalde richting op. Waarheen? Hoe nu verder? Waarom? Wat drijft je? Dan is het allerhoogste niet altijd het allerbeste.
Wáár is het je wezenlijk om te doen? Waar ga je voor? Waar sta je voor? Waar... leef je voor? Waar zal je levensreis eindigen?
Dan is zoveel mogelijk verdienen hopelijk niet bepalend. Dan komt er iets openbaar vanuit je binnenste, je hart. Dan blijkt in de levenspraktijk wie je bent voor de mensen en... vooral voor Gód. Hij Die je het leven en de adem geeft. Hij Die aan het begin van je leven stond, door geboorte en de Heilige Doop. Zijn Naam verbonden aan jouw naam. Ook zonder veel woorden blijkt jouw levenskeus. Wáár is het je wezenlijk om te doen? Waar ga je voor? Waar sta je voor? Waar... leef je voor? Waar zal je levensreis eindigen?
De Heere vraagt daarom aan jou op dit kruispunt: ‘Ben Ik dan een Vader, waar is Mijn eer? Ben ik een Heere, waar is Mijn vreze?’ (Maleachi 1:6m).
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 juni 2020
De Saambinder | 24 Pagina's
