Op bezoek in Benin: "Dicht bij hen die ver weg zijn"
Menig SGP’er zou zich best thuis voelen in het West-Afrikaanse land Benin. De mensen zijn er vriendelijk, de gezinnen kinderrijk, de bevolking is veelal christelijk en net als Nederland ligt het land aan zee. Toch was de reden voor het werkbezoek aan Benin door SGP, Woord en Daad en Prisma minder fraai: het land kampt met armoede, onveiligheid en klimaatverandering.
Om met dat laatste te beginnen: op sommige plaatsen slaat de oceaan ieder jaar tot víér meter kust weg. De economische hoofdstad Cotonou, gelegen in een rivierdelta, kampt door hevige regenval steeds vaker met overstromingen. Daarom werd Boskalis ingeschakeld: indrukwekkend om hun schepen en bulldozers met eigen ogen te zien werken aan de kustversterking. Projectleider Frans vertelde hoe hij de lokale vissersbevolking daarbij probeert te betrekken. Schoolvoorbeeld van hoe ‘handel’ en ‘hulp’ kunnen samengaan. Datzelfde gold trouwens voor de uitbreiding van de zeehaven en de vissershaven met behulp van de Antwerpse haven en het Nederlandse ‘Invest International’.
Niet alleen de overheid van Benin werkt aan klimaataanpassing en economische ontwikkeling. Ook maatschappelijke organisaties - waaronder partners van Woord en Daad - worden ingeschakeld. Dan gaat het niet alleen over klimaat en landbouw, maar ook over onderwijs en mensenrechten. Interessant was om juist van een vrouwenrechtenorganisatie te horen dat steun voor veilige (meisjes)- toiletten op scholen welkom is, maar dat ze een progressieve emancipatieagenda vanuit het Westen kunnen missen als kiespijn. In gesprek met de Nederlandse ambassadrice in Benin, mw. Tjoelker, gaf zij aan te zoeken naar ‘balans’, en graag samen te werken met religieuze leiders. Een hoopvol geluid tegenover de seculiere wind die door de Haagse vergaderzalen waait.
€3,- per dag
De armoede in Benin wordt het zichtbaarst in een steengroeve bij de stad Parakou. Mannen, vrouwen en kinderen hakken in de brandende zon met mokers grote keien tot steeds fijner grind, voor een schamele €3,- per dag. Juist hier zagen we hoezeer gerichte hulp nodig blijft om economische groei te laten doorsijpelen naar de allerarmsten en kwetsbaarsten.
Jihadisme
Het derde probleem voor Benin is het gewelddadig jihadisme vanuit noordelijke buurlanden als Niger en Burkina Faso. Juist in dit licht was het bemoedigend om te zien hoe Dedras, een van de partnerorganisaties van Woord en Daad, in alle ‘communes’ (gemeenten red.) van Benin werkt aan onderwijs en sociale projecten. Zo kan de voedingsbodem voor extremisme en onordelijke migratie worden weggenomen. Opvallend is dat de Tweede Kamer direct na onze terugkomst debatteerde over militaire steun tegen het jihadisme in de regio.
We leerden Benin kennen als een land van uitersten. Ondanks economische vooruitgang is voedsel voor velen schaars en - door de oorlog in Oekraïne - duur. Voor Nederland liggen juist hier kansen om hulp en handel slim te combineren, met respect voor de lokale context. Met een echt Afrika- en mensgerichte agenda. Zo kunnen we nabij degenen zijn die ver weg zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 februari 2023
De Banier | 32 Pagina's
