Joden
In een gemeente onder de rook van Rotterdam mag je verwachten dat de meeste voetballiefhebbers Feyenoord als favoriete club hebben. Gek genoeg houdt dat automatisch in dat je dan tegen 020 (de ‘Joden’ uit Amsterdam) bent.
Waarom gebruik je ‘jood’ als scheldnaam? Als ik in de gesprekken met jongeren (op school en op straat) dit bijzondere fenomeen bespreekbaar maak vallen mij de verwrongen gedachten over dit bijzondere volk op. Wat mij opvalt, is dat de pro-Palestina lobby blijkbaar erg succesvol is. Klakkeloos worden veronderstellingen als waarheid verkondigd. Het woord, en voor sommigen begrip, ‘Jood’ is omgeven met negativiteit.
Reden te meer voor mij als burgemeester om blijvend de aandacht te vragen voor de gruwelen van het naziregime in het midden van de vorige eeuw. Bij elke dodenherdenking, gastles over respect en toespraak bij de naturalisatieceremonie vertel ik de geschiedenis van de afschuwelijke moorden op mensen vanwege het enkele feit dat ze Jood waren. Bij jongeren levert dat de mooiste gesprekken op, soms vol ongeloof. Het verbaast mij dan dat er blijkbaar weinig van de geschiedenisles blijft hangen.
Het ‘kapstokje’ voor de toespraak bij de aankomende dodenherdenking kreeg ik onlangs aangereikt: Het domineesechtpaar Kalkman dat de gereformeerde kerk in Moordrecht in oorlogstijd diende, bood aan Joodse onderduikers onderdak in de pastorie. Yad Vashem eert dit echtpaar postuum met de eretitel ‘Righteous among the Nations’ (Rechtvaardige onder de volkeren) voor bewezen moed. Het mooiste compliment kwam uit de mond van een kleindochter van dominee Kalkman. Zij zei: ‘Eigenlijk is dit ook een prijs voor Moordrecht. Het hele dorp wist ervan (van de onderduikers) en ze hebben gewoon gezwegen.’
De herinnering moeten we levend houden zodat zichtbaar blijft waartoe Jodenhaat kan leiden; opdat wij niet vergeten.
Gert Jan Kats, burgemeester Zuidplas
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 maart 2018
Zicht | 112 Pagina's
