Slokje op
Als politie hebben we de mogelijkheid om iemand een tijdelijk rijverbod op te leggen als we sterk vermoeden dat een bestuurder alcohol of drugs gebruikt heeft. We hebben juridisch dan ook nog de mogelijkheid om een test af te nemen, om zo te bepalen hoeveel uren de persoon achter het stuur geen auto mag rijden.
We krijgen een oproep van de meldkamer, omdat er diverse telefoontjes zijn binnengekomen van mensen die een stomdronken man proberen tegen te houden om in zijn auto te stappen. Al waggelend heeft hij zijn geparkeerde auto bereikt, waarmee hij nu probeert weg te rijden. Volgens de omstanders levensgevaarlijk.
Als we aankomen, zien we een oploop van mensen die als een schildwacht om een klein mannetje heen staan. Het mannetje begint gelijk een betoog af te steken: hij wordt door deze mensen bedreigd en is blij met onze komst.
Die blijdschap duurt niet lang, want uit de blaastest blijkt dat hij te veel op heeft. We delen hem mee dat hij twaalf uur lang geen bestuurder meer mag zijn, zelfs niet van een fiets. Zijn sleutels mogen we niet afpakken, omdat hij niet gereden heeft, maar we adviseren hem dringend om niet te gaan rijden.
Heftig knikkend belooft hij absoluut niet te gaan rijden, maar wij vertrouwen hem niet en verzinnen een tactiek. We doen alsof we met spoed naar de volgende melding gaan en scheuren weg. We rijden een blokje om en wachten af.
Ons vermoeden wordt bevestigd. Nog geen drie minuten later rijdt hij ons voorbij. We gaan achter hem aan en geven een stopteken. Hij springt uit de auto en snelt ons tegemoet. Hij begint zich gelijkte verontschuldigen dat hij te hard reed, maar zijn vrouw heeft zojuist gebeld dat ze gevallen is, dus hij moet snel naar huis.
Mijn collega schiet in de lach en vraagt spottend of zijn vrouw ook te diep in het glaasje gekeken heeft en daardoor gevallen is. Kennelijk heeft de dronken chauffeur niet eens door dat wij dezelfde agenten zijn die hem zojuist een rijverbod hebben gegeven. Zijn tactiek mislukt en met een beteuterd gezicht stapt hij bij ons in de auto. Voorlopig mag hij gebruikmaken van een klein kamertje op kosten van de staat.
Saai is een werkdag nooit, voor politieagent Dolf Diender en ambulancechauffeur Jan de Vries. In elk nummer van Terdege nemen zij de lezers mee op pad.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 september 2024
Terdege | 112 Pagina's
