Polder Onder Druk
Het is guur in de polder. Nee, niet vanwege het weer. We leven in de lente en hopelijk krijgen we weer een mooie en zachte zomer. ‘De polder’ staat in ons land ook voor et overleg dat werkgevers, werknemers en overheid met elkaar voeren over arbeidsvoorwaarden in brede zin. Natuurlijk knetterde het vroeger ook geregeld tijdens dergelijke overleggen en liepen mensen weg van de onderhandelingstafel. Maar altijd was het overleg erop gericht om er samen uit te komen, om te polderen en zo tot overeenstemming te komen.
Uit veel voorbeelden blijkt dat het polderoverleg anno 2019 als nooit te voren onder druk staat. De verhoudingen zijn verziekt. Gaat dat nog goed komen? Is de polder passé?
Dat kan. Maar dat hoeft niet. Elke dag biedt nieuwe kansen, maar dan moet de wil wel aanwezig zijn om tot verandering te komen. De ervaring leert dat als alles voor de wind gaat, het moeilijker lijkt om tot overeenstemming te komen dan bij tegenwind. Bij voorspoed wil iedereen graag mee plukken van de welvaart en komen mensen niet zo gemakkelijk bij elkaar. Als er tegenslag is, gaan mensen nogal eens naar elkaar omkijken. Dat geldt in het klein, maar ook in het groot.
Eigenlijk best wel jammer dat omzien naar elkaar niet gewoon tot onze standaard behoort, juist als het wél voor de wind gaat.
Zouden christenen hier het verschil kunnen maken?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 april 2019
RMU.NU | 52 Pagina's
