Van De Hoofdredacteur
Lente in de natuur, lente in de kerk? Onder de titel van het laatste gedeelte van de zin (maar dan zonder vraagteken!) verscheen recent een boek van René van Loon over allerlei nieuwe initiatieven in kerken en geloofsgemeenschappen in de stad Rotterdam, maar ook daarbuiten. Belangrijke aandachtstrekker zijn de één miljoen migrantenchristenen in Nederland. Voor veel christenen uit de traditionele kerken nog steeds onbekend, en dus onbemind. Terwijl iedereen klaagt over de afbraak en het verval van de kerken – soms ook terecht – zien we in deze snel groeiende groep dat de Heilige Geest zelfs in de meest geseculariseerde delen van Europa nieuwe bloei geeft. Het spreekwoordelijke voorbeeld is de Bijlmermeer in Amsterdam. In de jaren zeventig het meest geseculariseerde deel van Amsterdam, nu het meest christelijke…
Migrantenchristenen zijn er in alle eeuwen geweest. Dit nummer laat zien hoe de puriteinen door vervolging in Engeland naar ons land vluchtten en vandaaruit de wijk namen naar de Nieuwe Wereld. Daar wenkte de vrijheid om het leven zelfstandig in te richten, niet alleen economisch, maar ook volgens de richtlijnen van het eigen geloof. De puriteinen hebben het kerkelijk leven in Amerika tot op de dag van vandaag gestempeld.
Maar de weg ging ook weer terug naar Europa, tot in de eenentwintigste eeuw. De organisatie The Gospel Coalition, die hedendaagse evangelicale en gereformeerde literatuur uitgeeft, organiseert in mei de eerste conferentie van de Nederlandse tak. In twee artikelen nemen dr. Leen van Valen en dr. Kees van Kralingen de lezer mee naar verleden én heden. En wat te denken van John Bunyan.
De baptist die ook onder calvinisten zo geliefd is door zijn indrukwekkende beschrijving van de pelgrimsreis van de christen. Hij is zo bekend geworden dat we met recht mogen spreken van een internationale puritein. Ook deze baptist doorbrak grenzen!
De vereniging Protestants Nederland wil in haar blad historie en actualiteit met elkaar verbinden. We reiken verder de Evangeliehand ook uit naar de verre naaste in de islamitische wereld. Een medewerker van Frontiers (grenzen!) vraagt aandacht voor het 30-dagen gebed voor de islam. Één zwaluw maakt nog geen zomer. Maar waar de takjes uitbotten en de eerste bloesems zich laten zien, mogen we ons verblijden in het werk van de Geest Die op dorre bodem het leven doet ontspringen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Ook dit nummer laat weer duidelijk zien hoezeer het protestantisme een wereldwijde beweging is.
Dr. K. van der Zwaag
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 maart 2020
Protestants Nederland | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 maart 2020
Protestants Nederland | 24 Pagina's