Bidden voor vervolgde christenen tijdens de Nacht van Gebed
GOEREE-OVERFLAKKEE - In de nacht van vrijdag 31 mei op zaterdag 1 juni vindt de Nacht van Gebed plaats. Op verschillende locaties op Goeree-Overflakkee wordt er gebeden voor vervolgde christenen.
"Wereldwijd worden er naar schatting zo’n 365 miljoen christenen vervolgd, vanwege hun geloof in de Heere Jezus Christus", zegt Open Doors, de initiatiefnemer voor de Nacht van Gebed. "Ze worden achtergesteld, gevangengezet of zelfs gedood. Keer op keer vragen zij om ons gebed." Om daar gehoor aan te geven houdt Open Doors jaarlijks een Nacht van Gebed op heel veel locaties in Nederland en België.
De voorafgaande zondag, 26 mei, wordt de Zondag voor de Vervolgde Kerk genoemd. “Christenen zijn wereldwijd verbonden in het ene lichaam van Christus. Dus als één van ons lijdt, lijden we allemaal”, aldus Open Doors. Op Goeree-Overflakkee wordt de gebedsnacht op verschillende locaties gehouden. In de gebedsnacht zijn de verhalen uit onder meer Noord-Korea, India, Nepal en Vietnam te horen en te zien.
Aanschuiven op verschillende locaties
De locaties op Goeree Overflakkee waar de Nacht van Gebed wordt gehouden zijn:
Goedereede: Hervormde Gemeente, Kerkpad 3. Tijd: 20.00 tot 00.00 uur. Meer informatie: 06-57572839.
Dirksland: Onder de Wiek, Ring 57. Tijd: 22.00 tot 06.00 uur. Meer informatie: 06-19955683 Herkingen: Hervormde Gemeente, Scharloodijk 33. Tijd: 20.00 tot 02.00 uur. Informatie: 06-40566211 Middelharnis: De Hoeksteen, Ring 13. Tijd: 20.00 tot 01.00 uur. Informatie: 06-13396816
In Stellendam wordt er geen Nacht van Gebed georganiseerd, maar worden vanaf zondag 26 mei via diverse app-groepen binnen de verschillende kerken dagelijks gebedspunten verspreid.
“U kunt er ook voor kiezen om een deel van de Nacht mee te bidden. Schuif gerust aan op de verschillende locaties. U kunt er zelfs voor kiezen om van locatie naar locatie te gaan”, aldus Open Doors.
Christenvervolging neemt toe
Afgelopen woensdag publiceerde Open Doors haar jaarverslag over 2023. Daarin schrijft de stichting dat de vervolging van christenen wereldwijd toeneemt, zowel in aantal als in heftigheid. Hoewel deze ontwikkeling invloed heeft op het werk 'op het veld', groeide de steun voor het werk van Open Doors.
“We schrijven 2023 bij als een uitzonderlijk jaar”, stelt directeur Maarten Dees. Het was een jaar met enorme natuurrampen, waaronder de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië en een ernstige droogte in Oost-Afrika. Daarnaast brak er een burgeroorlog uit in Soedan, een land dat al lang te kampen heeft met armoede en geweld.
"Deze crises troffen christenen, vooral als ze een minderheid vormen, extra zwaar", schrijft Open Doors. "In Soedan bijvoorbeeld moesten veldwerkers van Open Doors hun huis ontvluchten vanwege het oorlogsgeweld. In het Midden-Oosten blijft het aantal christenen afnemen door vertrek naar andere landen."
"In West-Afrika konden radicale groepen hun invloed vergroten door toegenomen politieke instabiliteit. In landen ten zuiden van de Sahara nam het geweld van islamitische milities tegen de kerk toe. Zelfs in Latijns-Amerika, een overwegend katholiek continent, breidde de christenvervolging zich uit, zoals in het autoritair bestuurde Nicaragua."
Ook in Azië nam gewelddadige vervolging toe, met name in het verre Oosten. "In India nam de invloed van hindoenationalisten een hoge vlucht, dat onder meer ontaardde in bloedig geweld (circa 180 doden) in de deelstaat Manipur. China liet naar schatting 10.000 kerken onder dwang de deuren sluiten en gebouwen afbreken."
Meer doen voor "vervolgde broeders en zusters"
Open Doors kon vorig jaar meer doen voor "vervolgde broeders en zusters", aldus het jaarverslag. "In 2023 werden er meer Bijbels verspreid dan het jaar ervoor: 1.865.739 Bijbels, een stijging van bijna 200.000 ten opzichte van 2022. Daarnaast kregen veel meer christenen een Bijbelse training: ruim 3,6 miljoen, een toename van 400.000 ten opzichten van 2022." Daarnaast kon Open Doors meer doen op het vlak van onderzoek en 'presence ministry': intensief en rechtstreeks contact met vervolgde christenen. "Ruim 1,2 miljoen gelovigen konden worden bereikt, bijna het dubbele van het jaar daarvoor.”
Open Doors Nederland zag de baten stijgen, van 14,7 miljoen euro naar 17,6 miljoen euro. “We ontmoetten veel bewogenheid bij de mensen die ons werk steunen”, aldus Dees. “We ervoeren sterk dat God aan het werk is, dat Hij voor ons uitgaat en dat wij Hem mogen volgen.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 mei 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
