Slopen, laten staan, nieuwbouw of toch een dorpsplein?
Iedereen heeft wel ze wel: van die plekken waar je vroeger graag kwam, maar waar nu niets meer van over is. Zeker als het om gebouwen gaat, zijn ze vaak gesloopt, om ruimte te maken voor nieuwbouw. Dat dreigt nu ook met De Schakel in Dirksland te gebeuren.
De dorpsraad vreest sloop en nieuwbouw, waarschijnlijk zonder dorpsplein. Niet zo’n gekke gedachte, in deze tijd van woningkrapte. De locatie waar nu nog de Schakel staat is -samen met het braakliggende terrein erachter- een ideale inbreilocatie, zoals dat zo mooi heet. Met als sluimerend gevaar dat het idee post vat om zoveel mogelijk woningen op het beperkte aantal vierkante meters te proppen.
Inbreilocaties zijn natuurlijk interessante oplossingen voor nieuwbouw. Er is ook best iets voor te zeggen, zeker op de bewuste locatie in Dirksland. Toch moet je hier als gemeente heel nauwkeurig mee omgaan, want ontwikkelaars halen graag het onderste uit de kan. Dan kan het gebeuren dat -zoals in Stellendam aan de Iman Caustraat- ineens de gevel van een woning de achterkant van je tuin markeert. En je, zoals een bewoonster het omschreef, “de koffie uit elkaars kopje kijkt”. Het is een sprekend voorbeeld hoe het dus niet moet. Aan de gemeente de taak om dit niet nog een keer te laten gebeuren. Bewoners hebben ook ademruimte nodig. Als je op elkaar gepropt wil wonen, is de stad een betere optie.
Kiezen
Maar terug naar het verdwijnen van gebouwen en het voorbeeld van de Schakel. Veel Dirkslanders zullen herinneringen hebben aan de Schakel. Al is het maar omdat je er altijd gaat stemmen, of dat moeder er altijd haar koorrepetities had. Het pand is geen beschermd dorpsgezicht of monument, dus in principe houdt niets de gemeente tegen om toestemming te geven tot sloop en nieuwbouw. Het is nog maar de vraag of dit gaat gebeuren, maar de gedachte is niet zo vreemd.
In algemene zin gesproken zal de gemeente in dit soort gevallen wel kleur moeten bekennen. De keuze tussen slopen en woningbouw aan de ene kant en dergelijke gebouwen handhaven voor het huisvesten van verenigingen aan de andere kant is lastig, dat moge duidelijk zijn. Ook het verenigingsleven moet immers worden meegewogen. Niemand zal roepen dat verenigingen onbelangrijk zijn, integendeel. De daad bij het woord voegen betekent in dat geval misschien wel dat een dergelijk gebouw niet gesloopt kan worden.
Starters
Maar ja, we hebben ook dringend meer woningen nodig op het eiland. En in Dirksland zijn nog wel andere opties waar verenigingen (denk aan SVIK en Onder de Wiek) terechtkunnen, wat een keuze voor sloop en nieuwbouw wellicht ‘gemakkelijker’ maakt. Maakt de gemeente(raad) daadwerkelijk de keuze voor sloop en woningbouw, dan hangt het er vervolgens wel van af welke woningen er gebouwd worden. Het is te hopen dat de gemeente dit niet overlaat aan de ontwikkelaar, want dan zijn Stellendamse taferelen vrijwel verzekerd. We hebben op het eiland woonplekken voor starters nodig. En voor alle duidelijkheid: 3,5 tot 4 ton (de NHG-grens voor 'starterswoningen') hanteren als verkoopprijs voor starters is een papieren werkelijkheid; geen jongere die dat kan betalen.
Sloop kan nodig zijn omdat het gebouw aan het eind van zijn levensduur is. Het kan economisch verantwoord zijn om een nieuwe bestemming te kiezen voor een locatie. Het is daarom niet altijd een ramp dat oudere gebouwen verdwijnen, al hoef je het nog niet leuk te vinden. Het idee van de dorpsraad voor een dorpsplein zou Dirksland wel goed doen en levendig houden. Al was het maar als een pleister op de wond.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 augustus 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's