Indrukwekkend bezoek aan India
Ds. A. ten Brinke:
Vorige maand maakte ds. A. ten Brinke van de Hervormde gemeente te Goedereede een reis naar India. Met drie anderen, waaronder P.J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, bezocht hij christenen die dagelijks verdrukking ondervinden vanwege het geloof in Jezus Christus. Weer terug in de pastorie vertelt de predikant over zijn ervaringen in India.
Confronterend en emotioneel, zijn de woorden die het beste het gevoel van de Goereese predikant omschrijven. “We mochten de broeders en zusters die het slachtoffer zijn van fysieke vervolging toespreken en bemoedigen. Echter, zij hebben óns bemoedigd. Wat hebben wij veel van hun levensverhalen geleerd”. Ds. Ten Brinke was gevraagd door de SDOK (Stichting de Ondergrondse Kerk) aan de reis deel te nemen. De predikant weet zich nauw betrokken bij organisaties, die zich inzetten voor vervolgde christenen elders in de wereld. Formeel is erin India godsdienstvrijheid, maar sinds de komst van premier Modi, hebben Hindoe-extremisten de vrije hand.
De situatie in India verslechterd zienderogen. In steeds meer deelstaten mogen de christenen hun godsdienst niet belijden of uitdragen. Radicale hindoes vallen voorgangers aan. Kerken en huizen worden in brand gestoken. Steeds vaker worden gelovigen voor de keuze gesteld: Christus te verloochenen of te worden vermoord. Vooral op het platteland ontstaan er problemen. In dorpen waar hindoe-nationalisten het voor het zeggen hebben, krijgen hindoes die geloven in Jezus Christus, geen toegang meer tot de waterput. Er zijn ook situaties waarbij de watervoorziening is vergiftigd. Christenen hebben veel te lijden van de vijandige opstelling van de zogenoemde ‘stookploegen’. Nationalistische hindoes stoken andere hindoes op om christenen het leven zuur te maken. Kookpotten worden vervuild met uitwerpselen.
Christelijke gemeenschappen worden vals beschuldigd. Ze genieten geen politiebescherming. Veel lokale overheden zijn corrupt en kijken weg. Het komt steeds vaker voor dat broeders en zusters worden verwond of gedood , vanwege hun geloof. Ds. Ten Brinke heeft voorgangers gesproken die met kapmessen zijn bewerkt. Ze dragen de littekenen van de Heere Jezus letterlijk in hun lichaam. De delegatie heeft een gemeente bezocht, die een nieuwe kerk wilde bouwen, maar tot twee keer toe werd de kerk in de nacht voor de opening volledig vernield door Hindoe-extremisten. “Nu komen ze bijeen onder een paar golfplaten”. De Indiase christenen worden op allerlei manieren bedreigd. Soms is er openlijke tegenwerking, soms gebeurt dit in het geniep. Jonge gemeenteleden worden gedwongen om valse verklaringen tegenover een voorganger af te leggen. Het gevolg is dat de predikant de gevangenis in moet. Maar ook daar verkondigt hij het evangelie. Het Woord van God is niet tegen te houden.
Ondanks het feit dat de broeders en zusters in India onder moeilijke omstandigheden leven, is de Goereese pastor onder de indruk geraakt van hun standvastigheid in het geloof én hun blijmoedigheid. Vanuit een ‘veilige’ kerkelijke omgeving, zoals we die in Nederland kennen is het moeilijk voor te stellen dat op andere plaatsen in de wereld deze ‘veiligheid’ niet vanzelfsprekend is. Daarom vindt de predikant het heel belangrijk dat er wordt meegeleefd met de vervolgde broeders en zusters. “De Bijbel leert dat we als christenen één lichaam zijn. Wanneer broeders en zusters elders in de wereld vervolgd worden lijden wij ook mee”. In de contacten met de lijdende kerk is het hem opgevallen, dat men niet verbaasd of boos is over de vijandschap die ze ondervinden. Want Christus dienen, betekent immers ook lijden voor Hem. Jezus heeft gezegd: “ze hebben Mij vervolgd, ze zullen jullie óók vervolgen”. Het boek Handelingen is geschreven aan en vanuit een verdrukte kerk. Dat vergeten we wel eens”.
Opvallend is de sterke band tussen de christenen in India. De kerk is alert als het gaat over het bekend maken van gevallen waar vervolging of verdrukking plaatsvindt. Zo is er iemand die als dagtaak heeft het internet en facebook af te speuren of er ergens christenen in de problemen zijn geraakt, vanwege de Naam van Jezus.
“De christenen komen bijeen om elkaar te bemoedigen”, legt ds. Ten Brinke uit. Het was een indrukwekkende bijeenkomst. Het is hem opgevallen dat de broeders en zusters in India niet praten óver Jezus, maar leven mét Jezus. “Ze hebben niet alleen passie voor het evangelie, dezelfde passie hebben ze ook in het dóórgeven en proclameren van de blijde boodschap. Ze móeten het evangelie delen. De liefde van Christus dringt hen. Ze gaan iedere keer weer op pad. In de wetenschap, dat het hun laatste dag kan zijn. Blijmoedig gaan de gelovigen in India om met tegenwerking. De kerkdiensten zijn boordevol emotie. Er wordt uitbundig gejubeld wordt voor de HEERE en tegelijkertijd legt men grote eerbied aan de dag – bijvoorbeeld – tijdens de viering van het Heilig Avondmaal. Mannen en (vooral) vrouwen liggen diep gebukt voorover. Ze maken zich klein voor God. De heiligheid van de HEERE is bijna tastbaar. Een Bijbels evenwicht: enerzijds juichen voor God en anderzijds je zondigheid beleven. (nederig zijn van hart).
Leerzaam is het bezoek aan India geweest. Weer terug in Nederland is het niet eenvoudig de opgedane ervaringen een plaats te geven. Ds. Ten Brinke: “Ik heb al heel wat letters gelezen. Maar het onderwijs van vervolgde christenen is voor mij toch wel een grote les. Voor die leerpunten ben ik erg dankbaar”. Ds. Ten Brinke legt uit dat de vrijheid hier en de onvrijheid daar, niet tegenover elkaar gezet moeten worden. De contacten met vervolgde christenen hebben er toe geleid, dat zijn geloofsleven is verdiept. Graag wil hij de benarde positie van de broeders en zusters uitdragen en voor het voetlicht brengen in (kerkelijk) Nederland.
“Ook in ons land wordt de vijandschap tegen de verkondiging van het evangelie groter”. Als voorbeeld noemt hij een recente ervaring van zijn zoon. Hij heeft een bediening in een grote stad. Ook hij en zijn gezin worden bedreigt vanwege het verkondigen van het evangelie van Jezus Christus. De ramen van hun huis zijn al eens ingegooid. Volgens ds. Ten Brinke is dit niet bijzonder, want in de Bijbel wordt al voorzegt dat we in de wereld verdrukking zullen hebben. “Jezus heeft wel gezegd ‘ga’, maar nergens ‘kom terug’.” Wees getrouw tot in de dood en Ik zal u de kroon des levens geven. (Openb. 2 vers 10b).
Meer informatie over het werk van SDOK is te vinden op de site www.sdok.nl Er is ook een app te downloaden. Via deze app kan men dagelijks op de hoogte worden gehouden van nieuws over en van vervolgde christenen. Verder zijn er ook dagelijkse gebedspunten op te vinden. De SDOK is ontstaan vanuit het werk van Richard Wurmbrand ten tijde van de vervolgingen in Oost-Europa.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 december 2016
Eilanden-Nieuws | 84 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 december 2016
Eilanden-Nieuws | 84 Pagina's