'Nacht van de Nacht' geeft tijd om met het donker om te gaan
STELLENDAM Het komt natuurlijk wel vaker voor dat het Scheelhoekbos bij Stellendam door natuurliefhebbers wordt bezocht. Maar een excursie op zaterdagavond aan het eind van oktober zal maar weinig voorkomen. Het was zaterdagavond dan ook een bijzondere avond, voorafgaand aan een 'lange' nacht waarin Nederland weer de wintertijd inging. In het kader van 'Nacht van de Nacht' werd er landelijk aandacht geschonken aan de positieve effecten van de duisternis op de natuur en de leefomgeving. De organisatie voor natuurbeschermingseducatie IVN • GoereeOverflakkee verzorgde een programma tijdens deze nacht in het Scheelhoekbos.
De Stichting Natuur en Milieu en de samenwerkende Provinciale Milieufederaties organiseerden dit jaar voor de vierde keer allerlei activiteiten voor deze 'Nacht van de Nacht' in het gehele land. Met deze activiteiten willen ze aandacht vragen "voor de schoonheid en het nut van de nacht". Met het onder de aandacht brengen hiervan willen de organisaties bereiken dat bedrijven en gemeentes een beleid gaan voeien waarbij kritisch gekeken wordt naar verlichting die 's avonds en 's nachts brandt maar eigenlijk niet nodig is. Naast de energiebesparing die het doven of dimmen van verlichting op gaat leveren, is het volgens de' organisaties ook beter voor dier en mens. "Elk jaar wordt het lichter en lichter, terwijl veel mensen juist willen genieten van de donkerte, leegheid en weidsheid van de nacht en het heelal. Want wat is er mooier dan een hemel vol duizenden schitterende sterren?"
Jong en oud
Zo'n vijftig jongeren en oude 1 en verzamelden zich zaterdagavond rondom de brandende vuurkorf bij de werk keet van Natuurmonumenten bij het Scheelhoekbos. Vrijwilligers van IVN GoereeOverflakkee hadden een passend programma ontwikkeld dat altijd wel een 'link' had naar het donker. De aanwezigen werden in groepen verdeeld en men ging aan de slag. In het Scheelhoekbos kregen de deelnemers uitleg over de verschillende facetten van het donker. Zo werd ervaren dat de ogen langzamerhand steeds meer gingen waarnemen wat er in de duisternis gebeurt. Maar de vrijwilligers van IVN wezen erop dat het ook in deze omgeving eigenlijk niet meer donker wordt. De weerschijn van de lichten van bijvoorbeeld de industrie van de Europoort zorgt ervoor dat er altijd een soort van schemering blijft, ook diep in de nacht.
Geluiden
Ondanks dat het al diep in de herfst was, kon men toch nog geluiden van vogels waarnemen, zoals dat van de Koperwiek, die momenteel op doorreis is naar warmere oorden. Tijdens de wandeling dooi het bos maakten de vrijwilligers ook gebruik van de vleermuisdetector, waarmee men het hoog frequente geluid van deze typische nachtdieren kan volgen. Maar deze avond lieten de vleermuizen maar weinig van zich horen.
Voor en in de werkkeet van Natuurmonumenten waren ook activiteiten georganiseerd. Rondom de vuurkorf las IVNvoorzitter Anne Marijke Elema een spannend verhaal voor, wat natuurlijk alles te maken had met donker, wild, stropen en jachtopzieners. Binnen konden kinderen en
Binnen konden kinderen en ouderen aan de slag met het uitpluizen van braakballen, die zijn geproduceerd door de nachtdieren bij uitstek: de uilen. Verschillende 'onderdelen' van diertjes werden ontdekt en van commentaar voorzien door de aanwezige vrijwilligers en de boswachter van Natuurmonumenten. Het was zeker voor de jongsten een vermoeiende avond, maar het voordeel was dat de daaropvolgende nacht een uurtje langer duurde...
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 oktober 2008
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 oktober 2008
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's