Milieuhandhaving ISGO professionaliseert
GOEREEOVERFLAKKEE Naleving van de wet en regelgeving staat hoog genoteerd op de politieke agenda. Burgers moeten op de overheid kunnen rekenen, zeker als het gaat om hun veiligheid en gezondheid. Grote en kleine rampen hebben aangetoond dat naleving en handhaving van de wet en regelgeving hard nodig is.
Het ISGO voert, in opdracht van de vier regiogemeenten, al sindsjaaren dag de milieuhandhavingstaak op GoereeOverflakkee uit. De afgelopen twee jaar heeft het ISGO een behoorlijke professionaliseringsslag gemaakt op het terrein van die milieuhandhaving. Aan wethouder De Jong, voorzitter van de Portefeuillehouders Advies Commissie Milieu, vroegen wij wat deze professionahseringsslag concreet voor de regio betekent.
Van 37% naar 98%
Volgens het ministerie van VROM voldeed het ISGO in 2003 slechts voor 31% aan de landelijke kwaliteitscriteria. Dit betekent volgens wethouder De Jong niet dat de milieucontroles op GoereeOverflakkee slecht werden uitgevoerd of dat bedrijven onvoldoende werden gecontroleerd en aangepakt op overtredingen. "Een score van 31% lijkt laag, maar hiermee zaten we toch gewoon in de landelijke middenmoot. De controles werden al goed en adequaat uitgevoerd en bednjven werden wel degelijk aangepakt op overtredingen, maar een en ander gebeurde nog te weinig gestructureerd. Daarnaast stonden allerlei procedures nog niet op papier en/of waren deze niet bestuurlijk vastgesteld". In de praktijk was het allemaal nog niet zo
In de praktijk was het allemaal nog niet zo slecht, maar op papier was het niet geregeld (overigens is het meestal andersom). Nu alle juridische en technische procedures wel goed zijn beschreven, gestructureerd en gestroomlijnd, voldoet het ISGO voor 98'5'f aan de landelijke criteria.
Wat merken de burgers en de ondernemers van deze verandering? "Concreet komt het erop neer dat alle bedrijven op GoereeOverflakkee consequent, periodiek en op een zelfde manier gecontroleerd worden. Wordt er bij een bedrijf een overtreding geconstateerd, dan wordt er ook op eenduidige wijze opgetreden. Als er vroeger al sprake was van het gevaar van enige willekeur of belangenverstrengeling, dan behoort dat nu in ieder geval tot het verleden".
ISGO als koploper
Als laatste zijn wij benieuwd naar de rol van het bestuur bij de milieuhandhaving. Die rol is heel duidelijk aldus De Jong. "Alle procedures zijn bestuurlijk vastgesteld, de Colleges van B&W hebben zich hiermee verplicht om de milieuhandhaving professioneel (strikt, consequent en eenduidig) aan te pakken. Dit betekent dat in beginsel iedere milieuovertreding wordt aangepakt en bestraft. Daarnaast zijn tussen de gemeenten en het Openbaar Ministerie afspraken gemaakt over de strafrechtelijke handhaving. Als een bedrijf de regels niet naleeft, wordt niet alleen door de gemeente, maar ook door het Openbaar Ministerie opgetreden bijvoorbeeld in de vorm van een procesverbaal. Het strafrecht en het bestuursrecht trekken dus samen op. Dit komt de naleving van de milieuwet en regelgeving absoluut ten goede".
De wethouder geeft aan dat op dit moment binnen het ISGO druk wordt gewerkt om medio september/oktober van dit jaar ook de laatste 2% binnen te halen. "We streven naar 100%. Overigens zitten we vergeleken met andere regio's met een score van 98% nu al in de kopgroep!"
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 augustus 2005
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 augustus 2005
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's