Het hele leven
De beleidsvoornemens van de regering Kok op het gebied van abortus, euthanasie en het zogenoemde homohuwelijl( hebben de gemoederen de laatste maanden danig bezig gehouden. Terecht, het oprekken van de toegestane abortustermijn en het uit het strafrecht halen van euthanasie zijn ingrijpende maatregelen. Dit temeer omdat de praktijk leert dat als grenzen verlegd worden, de volgende grenswijziging zich al In vage contouren aftekent We noemen dat een hellend vlak. Daarmee wordt aangegeven dat in voorkomende gevallen verdere verruiming van de mogelijkheden te verwachten valt. Tegen een hellend vlak opklimmen Is veel moeilijker.
Een voorbeeld van het hellend vlak is de gedachte dat kinderen vanaf twaalf Jaar eveneens te kennen kunnen geven dat zij hun leven willen beëindigen, uiteraard binnen nauwkeurig omschreven voorwaarden. Het mag dan zijn dat dat voorstel waarschijnlijk ingetrokken zal worden, het heeft op de 'agenda' gestaan. Verder moeten tegenstanders van de voorstellen oppassen dat zij dit niet zien als 'wisselgeld' voor de rest van de voorstellen.
Het is een goede zaak dat er een maatschappelijke tegenstroom ontstond en dat dat kenbaar werd gemaakt via brieven, artikelen en bijeenkomsten. Overigens wordt op zo'n manier wel getalsmatig duidelijk hoe sterk die onderstroom Is. Dat kan in een maatschappij waar het getal alleszeggend is, ook tegendraads werken. Gelukkig gaat het de tegenstanders niet om de macht van het getal. Dan Is het ook niet erg dat men weet met hoeveel 'we'zijn. Een en ander leidde wel tot een discussie, of uitwisseling van meningen over waarden en normen In de samenleving. Feitelijk gaat het zelfs daar niet over, maar botsen levenovertuigingen waarop waarden en normen geënt zijn. Liggen ze verankerd in een bron buiten de mens of is het eigen gedachtengoed van de -in ons geval- westerse mens bepalend? In het verlengde daarvan: 'put' de overheid uit die bron of reguleert ze meerder en minderheidsstandpunten tot een harmonieuze samenleving?
Het zal duidelijk zijn, die bron is voor ons niet minder dan Gods Woord, de Bijbel. Daarmee wordt Gods soevereiniteit over de mens beleden en wordt gezegd dat de overheid als Gods dienares dient te regeren, de onderdaan ten goede.
Het debat over waarden en normen Is dus veel breder dan de toespitsing op de grenzen van leven en dood. Het gaat ook verder dan de Inhoud van het huwelijk, de Paradijsbloem waaraan gerukt en geplukt wordt Dat debat houdt niet op bij het gebod, Gods Naam niet IJdel te gebruiken en Zijn dag te onderhouden. Er moet voor gewaakt - en tegen gepreekt - worden dat de protesten selectief zijn. Ook bIJ tegenstanders van het eigenmachtig oprekken van de grenzen van leven en dood dreigt het gevaar van zelf uit te maken waar men tegen Is, wat er wordt gedoogd en waar geen problemen gezien worden. Terwijl Juist het hele leven geënt dient te zijn op bijbelse waarden en normen. Om het met een voorbeeld concreet te maken:
Om het met een voorbeeld concreet te maken: Iemand die zich tegen de regeringsplannen rond de grenzen van het leven verzet, kan de tegenwerping dat hij dan ook zijn consumentengedrag eens onder de loep moet nemen, niet als nietterzake afdoen. Het is bedenkelijk dat nu het over abortus enzovoorts gaat, gesproken wordt over een ethische discussie.
Alsof het besteden van datgene wat God ons aan middelen geeft, geen kwestie van ethiek Is. Alsof daar andere waarden en normen voor geiden. Wie winkelt, maar ook wie zijn waren aanprijst, neemt voortdurend beslissingen waaraan waarden en normen ten grondslag liggen. Om er een te noemen: U zult niet begeren.
Daarmee schrijven we niets voor Daarmee schrijven we niets af We waarschuwen wel tegen de geest van de tijd die ook christenen In de klem van het egocentrisch-of moet het zijn: egoïstisch denken gevangen houdt Het eigenbelang, de eigen mening komt eerst Dat moeten we afleren. Niet alleen als het gaat over levensterreinen waar we het kwaad als het ware tegenl<omen, maar ook daar waar „ wIJ geen kwaad in zien." „Heere wat wilt Gij dat Ik doen zal?" geldt voor alle
„Heere wat wilt Gij dat Ik doen zal?" geldt voor alle facetten van de levensethiek.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 oktober 1999
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 oktober 1999
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's