Een onverwacht rolmodel
En de heer prees de onrechtvaardige rentmeester, omdat hij verstandig gehandeld had. Want de kinderen van de wereld zijn onder elkaar verstandiger dan de kinderen van het licht. Lukas 16:8
Er is in onze tijd grote behoefte aan rolmodellen. Waar zijn de mensen die in het midden van veel verwarring laten zien hoe het goede leven geleefd moet worden? Kinderen en jongeren, trouwens ook volwassenen hebben voorbeeldfiguren nodig aan wie ze zich kunnen spiegelen. Zo’n voorbeeldfiguur kan iemand uit het echte leven zijn, maar ook iemand uit een verhaal. In de gelijkenissen van de Here Jezus komen we heel wat voorbeeldfiguren tegen.
In Lukas 16 vertelt Hij over een onrechtvaardige rentmeester. Deze man krijgt in veel opzichten de vrije hand. Zijn heer verwacht geen gedetailleerde rapportages en een accountant komt er ook niet aan te pas. Deze rentmeester geniet groot vertrouwen, zoals Jozef ook veel vrijheid kreeg in het huis van Potifar. Deze huisbewaarder blijkt echter niet betrouwbaar, hij is bezig om in hoog tempo de bezittingen van zijn heer erdoorheen te jagen. Zijn heer hoort ervan en kondigt zijn ontslag aan: ‘uw dagen als rentmeester zijn geteld, geef rekenschap van uw rentmeesterschap.’ Op dat moment gaat de rentmeester bij zichzelf te rade: ‘wat moet ik doen? Spitten kan ik niet en voor bedelen schaam ik mij.’ De rentmeester bedenkt een list, hij laat de schuldenaars van zijn heer komen en verlaagt hun schulden aanzienlijk. Deze kwijtschelding is de laatste daad die hij in functie verricht. Uiteraard zijn de schuldenaars diep dankbaar voor het royale gebaar dat de rentmeester maakt. Hijzelf handelt uit berekening en verwacht op deze manier een aantal adressen te hebben waar hij op een gastvrij onthaal kan rekenen. De heer van de rentmeester hoort van de wonderlijke kwijtschelding van schulden. Tegen alle verwachting in prijst hij zijn rentmeester. Het heeft hem heel wat gekost, maar hij kan de slimmigheid van zijn rentmeester wel waarderen. Zoals een schaker een goede zet van zijn tegenstander op waarde weet te schatten, ook al wordt hij daardoor zelf in een nadelige positie gemanoeuvreerd.
Nog verbazingwekkender dan de reactie van de heer van de rentmeester is het feit dat de Here Jezus uitgerekend deze sjoemelende functionaris presenteert als een voorbeeldfiguur, als een rolmodel.
Waarom doet Hij dat? Niet omdat Hij van zijn discipelen verwacht dat ze half eerlijk, soms bedriegend, altijd vol slimmigheidjes door het leven gaan. Wie verder leest in dit Bijbelgedeelte komt daar wel achter. Jezus wil dat wij eerlijk omgaan met geld en goed en dat we trouw en betrouwbaar ons werk doen. Hij wil niet dat we sjoemelend en sjacherend ons kostje bij elkaar scharrelen. Dat is niet de reden waarom Jezus deze rentmeester als voorbeeld neemt. Waarom dan wel?
Deze rentmeester denkt vooruit. Hij neemt maatregelen voor de toekomst. In dat opzicht zijn de kinderen van de wereld onder elkaar verstandiger dan de kinderen van het licht. Die rentmeester beseft: ‘ik moet woekeren met mijn tijd, ik ben bijna ontslagen, laat ik mij voorbereiden op mijn toekomst.’
Ook wij zijn rentmeesters op deze aarde, het kan zomaar gebeuren dat onze Heer verschijnt en zegt: ‘uw tijd zit erop’. De bedoeling van deze gelijkenis is dat wij beseffen dat het daarvan gaat komen. Dan zullen we ook rekenschap moeten geven van ons rentmeesterschap. Zijn we daarop gericht? Zijn wij druk met het eeuwige zoals de mensen om ons heen druk zijn met het aardse? Hoeveel mensen zijn er niet druk met sporten en gezond eten, op zichzelf niets mis mee. Sterker, wij kunnen er een voorbeeld aan nemen. Zorgen wij met eenzelfde urgentie voor onze ziel? Waar voeden wij ons mee? Hoe oefenen we onszelf in het dienen van God?
Het is belangrijk dat we klaar staan voor het moment dat we uit onze aardse dienst worden ontslagen. Gelukkig ben je als je dan niet met allerlei slimmigheidjes nadert tot de hemelse Heer, maar als je mag komen met Hem die ons, als kinderen van het licht, door dit verhaal aanspoort tot verstandig handelen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 januari 2023
Ecclesia | 8 Pagina's
