Hooi
…de dagen des mensen zijn als het gras; Psalm 103:15a
Geliefde lezer,
Hoe waar is het woord des Heeren eens gesproken tot Noach: Voortaan, al de dagen der aarde zullen zaaiing en oogst, en koude en hitte, en zomer en winter, en dag en nacht niet ophouden. (Gen. 8:22). Zo zijn we weer het seizoen binnengegaan van de koude in de ons omringende natuur. Het is de voorbereiding voor de naderende winter. Hoe afhankelijk zijn we daarin van de Heere, Die dit alles op een wonderlijke wijze bestuurt. Het afgelopen seizoen gaf Hij weer de gelegenheid om alle gaven in te zamelen en te bewaren en weg te leggen voor de naderende wintertijd. De oogsttijd is nu bijna voorbij. Zo ligt het hooi klaar in de schuren voor het vee. Wat een wisselingen maken we daarin met elkaar door. Het ligt alles in de hand des Heeren Die alles doet wisselen op Zijn wenken maar Hij Zelf verandert niet.
Nu is het zo opmerkelijk dat de Heere onze korte tijd op aarde vergelijkt met gras of zoals de kanttekenaren verduidelijken dat het ook gelezen mag worden als ‘hooi’; afgesneden gras. Eerst was het fris en groen maar plotseling werd het afgesneden. Nu ligt het daar: dor en droog.
Geliefde lezer, dat is nu uw leven en mijn leven. Hoe schoon en goed kan het lijken. Zolang we in dit tijdelijke leven zijn op aarde is het vergelijkbaar met gras. We zijn allemaal nietige en vergankelijke grassprietjes. Het wijst op onze diep gevallen staat. Het pronkjuweel van de schepping is geworden als afstervend gras. Zonder hoop en zonder God van nature en waard om spoedig afgesneden te worden en verbrand. Het gras verdort, de bloem valt af, als de Geest des Heeren daarin blaast; voorwaar, het volk is gras (Jes. 40:7). Hebben we dit nu al enigszins ingeleefd? Hoe nodig dat de Heere ons in de weg van de waarachtige bekering bij de gronden van ons bestaan brengt: we hebben God op het hoogst misdaan door onze zonden en overtredingen.
Alleen door de zaligmakende werkingen van de Heilige Geest worden we teruggebracht naar onze oorsprong: onze volmaakte staat in het paradijs. Hoe heilig en rechtvaardig was de mens voortgekomen uit de handen van zijn Formeerder. Hij geleek volkomen op zijn Schepper. Als de lieveling van de hemel leefde hij voor Gods Aangezicht. Het kon toen gezegd worden van de mens …vet en groen te zijn (Ps. 92:15b-16a). Maar het is zo waar uitgedrukt dat de mens van die hoge top van eer in eeuwige verwoesting is neegestort. Paulus drukt de ontzettende val zo kernachtig uit in Romeinen 5:12: Daarom, gelijk door één mens de zonde in de wereld ingekomen is, en door de zonde de dood, en alzo de dood tot alle mensen doorgegaan is…
Hoe waar zijn dan de woorden van de tekst die we overdenken. We zijn maar enkele ‘dagen’ op aarde. In plaats van ‘jaren’ wordt hier gesproken van ‘dagen’. Petrus waarschuwt ons in zijn tweede brief: Dit zij u niet onbekend, geliefden,… één dag bij den Heere is als duizend jaren, en duizend jaren als één dag (2 Petr. 3:8). We zijn dus stervende grassprietjes geworden en zullen spoedig door de nietsontziende zeis van de dood worden afgemaaid. Hoe helder drukt Datheen de betekenis van deze tekstwoorden uit: ‘als gras en hooi is hier des mensen leven,… Zij vergaat haast’. Dag aan dag worden we pijnlijk geconfronteerd met deze droeve werkelijkheid. Met name deze dagen voor ons en onze familie in het grote verlies van onze zo lieve broer die ons ontviel. Het moge voor hem geweest zijn: …bij U schuil ik.
De dood wenkt ieder uur. Wat een eeuwig wonder als de Heere in de aanvang de ziel daaruit opwekt tot een nieuw leven. Dan worden we ook echt een nietig grassprietje dat verwacht elk ogenblik uitgerukt en weggeworpen te worden. Zoals elk groen sprietje zich opricht naar de hemel, zo richt de ziel zich tot de levende God. Het kan niet meer buiten Gods gunst en gemeenschap leven. Wat een genadegift als er die ware droefheid naar de levende God mag zijn. Het is de tere vreze Gods die een walging aan onszelf verwekt en een innerlijke begeerte om volmaakt voor de Heere te mogen leven.
Het is zo waar dat de ziel die God zoekt al van God gevonden is. Het geheim van dit rusteloze en verborgen zoeken naar de enige verzoening in Christus ligt in het eeuwig welbehagen Gods: …Ik heb u liefgehad met een eeuwige liefde; daarom heb Ik u getrokken met goedertierenheid (Jer. 31:3).
Nergens vindt men rust, want buiten God is geen rust. Augustinus drukt het zo gevoelvol uit aan het begin van zijn Belijdenissen: “Gij wekt hem er toe op, dat het zijn lust is U te loven, want Gij hebt ons geschapen tot U en ons hart is onrustig, totdat het rust vindt in U. Laat mij, Heere, weten en inzien, wat voorafgaat: U aan te roepen of U te prijzen, en of U te kennen voorafgaat, of U aan te roepen.”
Steeds is zo nodig dat de wind des Geestes de hof van onze ziel doorwaait. Allereerst komt de noordenwind met zijn veroordelende en dodende kracht van de Goddelijke wet in de ziel. Alles wat buiten Christus, het enige Zoenoffer, geen waarde heeft wordt weggeblazen. Wat een onverwachte verademing voor zo’n neergebogen grassprietje wanneer de zuidenwind van het evangelie van Jezus Christus als een liefelijk suizen voelbaar wordt. Wanneer dan de eerste stralen van de Zon der gerechtigheid gaan schijnen mag er een oprichten komen uit het stof. Dan wordt waar: … maar de genadegift Gods is het eeuwige leven, door Jezus Christus, onzen Heere (Rom. 6:23b).
Misschien zijn er onder onze lezers zeer ernstige en ongeneeslijke zieken die inleven zo’n vergankelijk grassprietje te zijn. Wat komt het dan toch aan op de genadegift Gods door Jezus Christus. Rust toch niet in al uw werkzaamheden en in uw zoeken. De Heere geve Zelf de vervulling: ...zij zullen vet en groen zijn, om te verkondigen, dat de HEERE recht is; Hij is mijn Rotssteen, en in Hem is geen onrecht (Ps. 92:15b-16).
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 oktober 2024
De Wachter Sions | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 oktober 2024
De Wachter Sions | 16 Pagina's