Oost-Azië
“Ons land is wel het Israël van het westen genoemd. Men spot er nu mee als men dat zegt. Men vindt dat een verkeerde uitdrukking. Maar laat de geschiedenis nu maar eens spreken. Onze vaderlandse bodem is doordrenkt van het bloed der heiligen, die hun leven hebben moeten geven voor het behoud van de zuivere leer. En heeft de Heere daar niet een gunstig getuigenis aan gegeven? In de strijd tegen de Remonstranten mocht in ons land op de Dordtse Synode nog de zuivere leer der Waarheid gehandhaafd blijven. En dat mocht nog ge-schieden op last van de overheid.” Aan het woord is ds. F. Mallan in een ‘Antwoord per brief’, gepubliceerd op 17 november 2005.
Het laat zien dat ons land een eeuwenlange, gereformeerde traditie kent. Hoe bijzonder is het inderdaad dat er op last van de Staten-Generaal een synode was die zoveel belangrijke besluiten heeft genomen waar we tot op de dag van vandaag profijt van mogen hebben? Hoe bijzonder is het als er anno 2024 met instemming en tot zegen een preek gelezen mag worden van een oudvader die eeuwen geleden ergens in ons land op de preekstoel stond? Hoe bijzonder is het als er catechisatie gegeven mag worden uit het vragenboekje van ds. Hellenbroek (1658-1731)? Heel bijzonder, hoewel wij het heel gewoon vinden.
Missen
Er zijn veel reformatorische christenen in andere landen die dit alles missen. Een voorbeeld zijn de christenen in Oost-Azië. Er is daar een bepaalde mate van christenvervolging, waardoor niet met naam en toenaam genoemd kan worden om welk land en om welke mensen het gaat. Er is daar veel onwetendheid en onkunde. Maar anderzijds zijn er ook voorbeelden van mensen met geestelijke bevindingen die voor de westerse wereld nogal eens beschamend zijn. Er is bij sommigen veel interesse in de bevindelijk-gereformeerde leer van vrije genade zoals die al eeuwenlang in onze kerken geleerd mag worden, en zoals die zijn weerslag heeft gekregen in de Drie Formulieren van Enigheid.
Vandaar dat enkele voorgangers in 2021 een verzoek deden aan ons kerkverband om hen te helpen om tot een geordend gereformeerd kerkelijk leven te komen, in overeenstemming met de Dordtse Kerkorde. Nadat de synode daar vorig jaar toestemming voor heeft gegeven, probeert het Deputaatschap Zending en Evangelisatie vanuit een vriendschappelijke relatie de gevraagde hulp te geven. Dit gebeurt in nauw overleg met de deputaatschappen Algemene kerkelijke zaken (AKZ) en Kerkrecht.
Zo is er met ingang van 1 april een zendingswerker benoemd die twee dagen per week actief zal zijn voor de christenen en voorgangers in Oost-Azië. Zijn werk bestaat vooral uit toerusting op afstand. Denk aan het verzorgen van studiemateriaal en het houden van (online) studieconferenties. Omdat hij de plaatselijke taal machtig is, kan hij nauw contact onderhouden met een aantal voorgangers in dat verre land. Hij bereidt voordrachten voor die vertaald worden en dan in Oost-Azië voorgelezen worden. Daarnaast adviseert hij het deputaatschap waar nodig.
Tijdens de zendingsdag op D.V. 30 november hoopt deze zendingswerker meer over zijn werk te vertellen. Noteert u de datum vast in de agenda, het programma begint om 10.00 uur, de locatie is Barneveld.
Nieuwsbrief
Ook is het mogelijk om door middel van de nieuwsbrief Sinim meer over het werk in Oost-Azië te lezen. De naam Sinim komt uit Jesaja 49: 12: Zie, dezen zullen van verre komen; en zie, die van het noorden en van het westen, en genen uit het land Sinim. De gelijknamige stichting is opgeheven, nu het werk is ondergebracht bij het Deputaatschap Zending en Evangelisatie. De stichting Sinim heeft in de achterliggende jaren veel goed werk mogen verrichten. Het deputaatschap wil alle betrokkenen, waaronder ook het bestuur, hartelijk bedanken voor hun inzet en betrokkenheid. Als u de nieuwsbrief Sinim wilt ontvangen, is een mailtje sturen naar nieuwsbriefsinim@gergeminned.nl voldoende. Als u al via de Stichting Sinim geabonneerd was, hoeft u zich niet opnieuw aan te melden.
Tot slot wekken wij u op om al het werk van het Deputaatschap Zending en Evangelisatie te gedenken: in Oost-Azië, maar ook in Zuid-Afrika (via Stichting Bethlehem) en Nederland (ondersteuning bij plaatselijke evangelisatie). In de eerste plaats is het gebed onmisbaar. Daarnaast kunt u meeleven door een bezoek aan de zendingsdag en het lezen van de nieuwsbrieven. Uw financiële steun is welkom via NL45 RABO 0350 5641 32 t.n.v. Deputaatschap Zending-Evangelisatie.
Deputaatschap Zending en Evangelisatie
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 2024
De Wachter Sions | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 2024
De Wachter Sions | 12 Pagina's