Samenspraak over de brief van Paulus (43b)
Allen zijn zij afgeweken, tezamen zijn zij onnut geworden; er is niemand die goed doet, er is ook niet tot één toe. Romeinen 3:12
UITZIENDE: In de zuivere leer der Waarheid worden toch altijd maar weer de eerste Adam en de tweede Adam tegenover elkaar geplaatst. En dan wordt de mens in de eerste Adam zo zwart als een kool getekend en de tweede Adam wordt in Zijn reinheid en heiligheid ons voorgesteld als de Schoonste van alle mensenkinderen.
Och vriend, die Waarheid heb ik toch lief gekregen. Van de gevallen mens kan de apostel niet genoeg kwaad zeggen. De apostel zegt hier niet alleen van de gevallen mens dat hij afgeweken is, maar ook dat hij onnut geworden is. Dat zegt hij ook weer volgens de Schrift. In Psalm 53 wordt er gezegd: Een ieder van hen is teruggekeerd, tezamen zijn zij stinkende geworden. Daar wordt dus niet alleen gezegd dat de mens onnut geworden is, maar ook dat hij stinkende is. En dan wil ik nu even de kanttekening bij deze tekst, die we nu bespreken, aan het woord laten. Die kanttekening zegt: ‘Dat is, onbekwaam om goed te doen, gelijk verrotte en stinkende dingen, die men wegwerpt’.
Die kanttekening gebruikt dus ook zulke mooie woorden niet. Maar als ik dat lees, dan gevoel ik toch zo’n verbinding aan die Statenvertalers en aan die Dordtse vaderen, die deze leer hebben voorgestaan. En och vriend, dan geloof ik toch ook, dat het uit de innerlijke ontdekking vandaan is, dat ik daarin zulk een aansluiting vind aan wat die oude vaderen hebben voorgestaan. Men leert zichzelf toch kennen als gans melaats, vol wonden, striemen en etterbuilen. Dan kan men in een vrome weg niet tot de zaligheid komen, in zo’n weg waarin velen het gevonden schijnen te hebben wat zij zochten. Ik hoor nog weleens wat langs mijn oren waaien. En dan begrijp ik wel, hoe bedektelijk men toch een weg van eigen werk aanwijst.
De afsnijding van het werk van de mens wordt gemist, als men de mens in wat gevoelswerk doet opgaan en hem ertoe aanspoort om daarin maar door te gaan en aan te houden bij de Heere.
HOPENDE: Men hoort niet, dat men eens op het plekje komt dat ons wordt aangewezen in Lukas 13 in de gelijkenis van de onvruchtbare vijgenboom. Jezus heeft daar gezegd dat een zekere man een vijgenboom in zijn wijngaard had geplant, maar hij vond geen vrucht aan die boom. En hij zeide tot de wijngaardenier: Zie, ik kom nu drie jaren, zoekende vrucht op dezen vijgenboom, en vind ze niet; houw hem uit; waartoe beslaat hij ook onnuttelijk de aarde? En dan lezen we, dat die wijngaardenier tot hem zeide: Heere, laat hem ook nog dit jaar, totdat ik om hem gegraven en mest gelegd zal hebben. En indien hij vrucht zal voortbrengen, laat hem staan; maar indien niet, zo zult gij hem namaals uithouwen.
Maar die onvruchtbare vijgenboom brengt geen goede vrucht voort, met al de arbeid die er aan besteed wordt. En nu komt er een ogenblik waarin er geen lankmoedigheid meer wordt gebruikt en waarin er gezegd wordt: Houw hem nu uit. Dan is het een verloren zaak voor de mens. Dan wordt hij in het helse vuur geworpen. Hij heeft niet alleen onnuttelijk de aarde beslagen, maar hij heeft ook niet anders dan stinkende vruchten voortgebracht. Hij zal ook nooit anders dan stinkende vruchten voortbrengen. Hier wordt alle hoop en verwachting van zelfverbetering afgesneden.
De apostel zegt hier: Er is niemand die goed doet, er is ook niet tot één toe. Een kwade boom kan geen goede vrucht voortbrengen. De boom moet goed gemaakt worden, zal zijn vrucht goed zijn. Dat is een Goddelijk werk. Voor een doorn gaat een dennenboom op en voor een distel een mirtenboom. Dat zal de Heere wezen tot een naam, tot een eeuwig teken dat niet uitgeroeid zal worden. In dit wonder van dat herscheppende genadewerk wil God Zich verheerlijken.
Maar dat wonderwerk moet in ons allen verheerlijkt worden, omdat er niemand is die goed doet, ook niet tot één toe. De apostel wil ons doen zien dat we allen op dezelfde wijze zalig worden. Daar willen velen met al dat praten over die verschillende leidingen Gods, niet van weten.
(wordt vervolgd)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 december 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 december 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's