Dwaasheid van de prediking
Waar komt deze uitdrukking vandaan? Is het een uitdrukking die op de juiste wijze wordt gebruikt?
Waanwijsheid
De uitdrukking is een Bijbelse uitdrukking die we vinden in de eerste Korinthe brief. De apostel Paulus schrijft: ‘Want nademaal in de wijsheid Gods de wereld God niet heeft gekend door de wijsheid, zo heeft het Gode behaagd, door de dwaasheid der prediking zalig te maken die geloven’ (1 Kor. 1:21).
Vanuit het tekstverband weten we dat er veel ‘waanwijsheid’ in de grote stad Korinthe te vinden was. De prediking van het Kruisevangelie werd voor dwaasheid gehouden. Paulus verwijst met vers 19 naar het woord van Jesaja (29:14): ‘Want er is geschreven: Ik zal de wijsheid der wijzen doen vergaan, en het verstand der verstandigen zal Ik tenietmaken’. Kanttekening 43 schrijft daarbij: ‘Dat is, die voor wereldwijzen gehouden worden, of die zichzelven zulke wijsheid toeschrijven. De profeet haalt deze woorden aan tegen degenen die het Woord Gods van de profeten voorgesteld, verachtten, en meer hielden van menselijke leringen’.
We proeven dat het gaat om een kernzaak. Het Kruisevangelie is geen randzaak maar kernzaak. Dat is het middel waardoor de Geest van Christus ‘in ons krachtiglijk werkt het geloof en de wedergeboorte tot onze zaligheid’, lezen we in kanttekening 42. Met grote klem klinkt het: ‘Waar is de wijze? Waar is de schriftgeleerde? Waar is de onderzoeker dezer eeuw? Heeft God de wijsheid dezer wereld niet dwaas gemaakt?’ (vers 20).
Dan komen we bij de woorden van vers 21: ‘Want nademaal in de wijsheid Gods de wereld God niet heeft gekend door de wijsheid, zo heeft het Gode behaagd, door de dwaasheid der prediking zalig te maken die geloven’. Voor veel Joden was het ergerlijk: een geringe en verachte Man van smarten werd aangewezen als Messias in plaats van een machtige Koning Die ze verwachten. En de Grieken haalden hun schouders op: ‘Moeten we het leven verwerven door de dood van een gekruist Mens’?
Ware wijsheid
De apostel, en allen die door God geroepen zijn tot de bediening der verzoening, prediken Christus de Gekruisigde. En dan behaagt het de levende God om het dwaze der wereld, het zwakke en het verachte zalig te maken naar Zijn verkiezend welbehagen. Opdat het waar zou worden: ‘Maar uit Hem zijt gij in Christus Jezus, Die ons geworden is wijsheid van God, en rechtvaardigheid en heiligmaking en verlossing’. En waar de ziel in deze weg de zaligheid ontvangt, krijgt God de eer. ‘Opdat het zij, gelijk geschreven is: Die roemt, roeme in den Heere’ (1 Kor. 1:31).
Of de uitdrukking altijd juist gebruikt wordt, kunnen we niet beoordelen. Dat de Schriftuurlijk-bevindelijke prediking weleens als ‘dwaas’ wordt afgedaan, is niet verborgen. Wat dat betreft zijn er ook vandaag ‘Joden en Grieken’ onder de hoorders van het Woord. Wat een ernst: eens zal verantwoording moeten worden afgelegd van het verwerpen van Gods Woord en zal alle ‘waanwijsheid’ worden ontmaskerd. Dat elke prediker zichzelf als een ‘dwaas’ leert kennen en zichzelf regelmatig moet veroordelen, behoeft ook geen toelichting. De hoge eis om de woorden van God te spreken naar de zin en mening van de Heilige Geest kan zwaar wegen. Want ook een dienaar van het Woord staat in rekening met zijn Zender. En wie is tot deze dingen bekwaam?
Lezer(es), God geve dat hoorders en predikers met de apostel mogen spreken: ‘Want het woord des kruises is wel dengenen die verloren gaan, dwaasheid; maar ons, die behouden worden, is het een kracht Gods’ (1 Kor. 1:18).
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 oktober 2024
De Saambinder | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 oktober 2024
De Saambinder | 24 Pagina's