Godsontmoeting
In een preek werd gesproken over een ware christin die drie keer in haar leven kon vertellen van een Godsontmoeting. Hoe moet ik dat plaatsen? We hebben toch niet met een ‘karig’ God van doen?
Bezoekleven
Het is in te denken dat deze gedachten post kunnen vatten als het verband van deze uitdrukking niet helder is. Onze ‘ouden’ spraken in dit verband over drie zaken: een bezoekleven, een onderhoudsleven en een gemeenschapsleven. Al moeten we het allemaal maar niet teveel van elkaar scheiden, met dat eerste wordt aangegeven dat er een Godsontmoeting mocht worden ervaren. Zo mocht Jakob in zijn leven enkele malen spreken. In Bethel horen we hem bijvoorbeeld getuigen na die wonderlijke, nachtelijke droom: ‘Gewisselijk is de HEERE aan deze plaats, en ik heb het niet geweten. En hij vreesde en zeide: Hoe vreselijk is deze plaats! Dit is niet dan een huis Gods, en dit is de poort des hemels’ (Gen. 28:16b, 17). Ongeveer twintig jaar later gaat hem ‘de dageraad op’, na een bange nacht van worstelen in Pniël. Weer lezen we zo’n treffend getuigenis: ‘En Jakob noemde den naam dier plaats Pniël: Want, zeide hij, ik heb God gezien van aangezicht tot aangezicht, en mijn ziel is gered geweest’ (Gen. 32:30).
Waarschijnlijk ging het in die bewuste preek om zulke onvergetelijke ogenblikken in het leven van dit kind des Heeren. Ogenblikken die - zolang een mens helder van geest mag blijven - meereizen op de levensweg.
Onderhoudsleven
Maar we hebben zeker niet met een ‘karig’ God van doen. Als het er schamel bijstaat in het leven van een waar-gelovige, dan is het een aanklacht tegen zichzelf. Want God bezoekt Zijn volk niet alleen, Hij onderhoudt de Zijnen ook. Al worden ze dat niet altijd ‘gevoelig gewaar’ en al lijkt het weleens dat God ze vergeten en verlaten heeft. Al moeten ze vooral belijden dat dát rechtvaardig zou zijn vanwege hun zonden en afmakingen. Maar de getrouwe Verbonds-God laat niet varen wat Zijn hand begon. Als dat niet waar zou zijn, wat zou er van de Zijnen worden? De dichter zingt er zo treffend van in Psalm 27 vers 7 (berijmd):
‘Zo ik niet had geloofd, dat in dit leven
Mijn ziel Gods gunst en hulp
genieten zou,
Mijn God, waar was mijn hoop, mijn moed gebleven?
Ik was vergaan in al mijn smart en rouw.
Wacht op den HEER’, godvruchte schaar, houd moed;
Hij is getrouw, de Bron van alle goed; Zo daalt Zijn kracht op u in zwakheid neer;
Wacht dan, ja, wacht; verlaat u op den HEER’.
Gemeenschapsleven
Als het recht ligt in het leven van genade, dan stáát de christgelovige naar de gemeenschap met God. In “Het geestelijk leven” van Th. à Brakel (1608-1669) lezen we: ‘Daarom hebben alle heilige mannen Gods de middelen naarstig betracht en de godsdienstige oefeningen wel waargenomen; daardoor heeft God hun Zijn genade laten toevloeien. En hoe meer zij zich daarin benaarstigd hebben, hoe meer God hen dan Zijn genade en bijzondere verborgenheden, vertroostingen en gemeenzame tegenwoordigheid heeft geopenbaard’ (…). ‘Daarom is het nodig dat ieder gelovig mens, die begeert te genieten de bijzondere heimelijkheid van onze God en te smaken dat verborgen manna en zijn God en Zaligmaker dikwijls gemeenzaam te genieten en met de armen des geloofs en der liefde te ontvangen, dat hij enige godsdienstige oefeningen moet hebben, opdat God door de middelen hem Zijn genade mag meedelen en deelachtig maken’.
Ds. W.C. Lamain (1904-1984) schreef in één van zijn brieven: ‘Het is bij het ware volk niet altijd hetzelfde. Het wisselt hier af. Maar eenmaal, bestreden, aangevochten, veroordeelde en moedeloze zielen, zal er geen nacht meer zijn; ook geen scheiding meer, geen banden, geen twijfel, geen ongeloof, geen vijandschap, geen lichaam der zonde en des doods. Straks zal God zijn alles en in allen’.
Lezer(es), kent u ook dat bezoekleven, onderhoudsleven en gemeenschapsleven?
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 februari 2024
De Saambinder | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 februari 2024
De Saambinder | 24 Pagina's