Vertrouwen in de kerk
De cijfers waren ronduit schokkend. Slecht 30 procent van de bevolking van Nederland heeft vertrouwen in de kerk. Dat is nogal wat. Nog geen derde deel!
Het kan nog erger. De cijfers zijn nog schokkender als het gaat over mensen die niet religieus zijn. Van hen heeft slechts 13 procent vertrouwen in de kerk. In vergelijking met andere instituten is dat extreem laag. Natuurlijk kun je een kerk niet vergelijken met andere onderdelen van de samenleving, maar het is wel goed om dit te weten. Vandaar de volgende vraag: Wat denkt u: zou de Nederlandse bevolking veel vertrouwen hebben in de politie en in de rechtspraak? Of in het leger? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het voor ons uitgezocht. Ongeveer 79 procent van de bevolking heeft vertrouwen in rechters en politie, 72 procent heeft vertrouwen in het leger.
Kerk of kerk
Nogmaals, de politie en het leger zijn niet te vergelijken met de kerk. De kerk is iets wat niet door de overheid is ingesteld. De Nederlandse Geloofsbelijdenis (art. 27) verwoordt het prachtig: ‘Wij geloven en belijden een enige katholieke of algemene Kerk, dewelke is een heilige vergadering der ware Christgelovigen, al hun zaligheid verwachtende in Jezus Christus, gewassen zijnde door Zijn bloed, geheiligd en verzegeld door de Heilige Geest’. Maar, u ziet het al. Hier gaat het over de Kerk met een hoofdletter, die ‘is geweest van den beginne der wereld af en zal zijn tot den einde toe’. Dat is dus iets anders dan de kerk met een kleine letter waarover het CBS spreekt.
Voor ons is het een levensgroot onderscheid: kerk of Kerk. Maar laten we niet denken dat de wereld dat onderscheid in de gaten heeft. Voor de gemiddelde Nederlander zijn mensen die naar de kerk gaan gelovigen, zonder onderscheid te maken tussen allerlei vormen van geloof, zoals het historisch geloof, dat gelooft dat de Bijbel waar is en dat God bestaat, of het waarachtige geloof, dat ‘niet alleen stellig weten of kennis’ is, maar ook ‘een vast vertrouwen, hetwelk de Heilige Geest door het Evangelie in mijn hart werkt’.
Nog wat cijfers
Het CBS levert nog meer getallen. Slechts 43 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder rekent zichzelf tot een religieuze stroming of groepering. De vrouwen zijn daarbij in de meerderheid, ook de leeftijd speelt een rol. Van ouderen boven de 75 jaar gaat het nog om 65 procent. Tussen de 18-tot 25-jarigen nog maar 28 procent. En, verrassend genoeg, bij 15-tot 18-jarigen gaat het om 41 procent. Is dat misschien de groep die nog niet meerderjarig is, en (nog) met het gezin meegaat? Dat weten we niet zeker.
Wel weten we dat het percentage gestaag afneemt. Want hier gaat het nog om de mensen die zich bij een religieuze stroming rekenen, maar als we het kerkbezoek gaan meten, dan is het resultaat bedroevend en verontrustend. Slechts 13 procent bezoekt regelmatig een dienst. Terwijl het CBS één bezoek per maand al ‘regelmatig’ noemt. Aangrijpend!
Vertrouwen
Terug naar het vertrouwen. Als slechts 13 procent van de bevolking vertrouwen heeft in de kerk, dan mogen we ons dat wel aanrekenen. Natuurlijk zijn er redenen aan te wijzen, en het liefst buiten onszelf. Zo wordt vaak gewezen op het seksueel misbruik dat vooral in de Rooms-Katholieke Kerk openbaar is geworden. Dat is ook verschrikkelijk! De toegenomen secularisatie wordt ook gemakkelijk als oorzaak genoemd. Dat is ook ingrijpend! Maar daarmee zijn we er nog niet. Hoe komt het nu dat er zo weinig vertrouwen is in de kerken? Komt dat misschien ook door wat wij doen of laten, zeggen of zwijgen? Heeft de kerk geen zeggingskracht of geen werfkracht? En hoe staat het met het grote gebod dat de Zaligmaker heeft gegeven, namelijk dat we God zullen liefhebben boven alles, en onze naaste als onszelf?
Iets van de liefde zou toch moeten worden geproefd door de mensen om ons heen. Dat zou toch op z’n minst moeten leiden tot enig vertrouwen dat de kerk het goede voorheeft met de omgeving. In artikel 29 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis lezen we: ‘En aangaande degenen, die van de Kerk zijn, die kan men kennen uit de merktekenen der christenen’. Hier gaat het over geloof, het vluchten van de zonde, het najagen van gerechtigheid en om het ‘de ware God en hun naaste liefhebben’. Zijn die merktekenen zichtbaar voor de wereld om ons heen?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 april 2023
De Saambinder | 20 Pagina's
