Door de dood heen naar het leven
De derde lijdensaankondiging is het meest uitgebreid. De twaalven worden apart genomen. Het is nu tijd voor persoonlijk onderwijs.
We zien een mooie lijn in het onderwijs dat de hoogste Profeet geeft over Zijn lijden en sterven. In de loop van Zijn onderwijs wordt Hij gedetailleerder. Hij werpt niet alles in één keer voor de voeten van de Zijnen, maar Hij geeft onderwijs op maat. Wat is de Zaligmaker wijs in het omgaan met zielen. Als Hij dan gaat onderwijzen over het onbegrijpelijke van Zijn werk geeft Hij passend onderwijs. Zo onderwijst Hij de Zijnen nog steeds. Hij weet hoe Hij ze leiden moet. Eromheen draaien doet de Zaligmaker ook in deze uitgebreide lijdensaankondiging niet.
Opnieuw noemt de Zaligmaker Zich Zoon des mensen. Zo wordt Hij genoemd in de verhouding tot Zijn Vader. Als Borg voor Zijn hele bruidskerk is Hij schuldig. Voor Zijn bruidskerk is deze gang dus nodig. Zo moet het. Zo wil de Vader het. Zo alleen is er een weg terug tot God. Om te betalen moet Hij die diepe weg van lijden en sterven gaan.
Het eerste wat opvalt is dat het nu gaat gebeuren. Deze keer. Op het komende feest. We gaan op naar Jeruzalem en dan, zo dichtbij, nog maar een paar dagen, dan zal het echt gebeuren. Geen ontkomen aan. In Jeruzalem zal het Paaslam geslacht worden. In Jeruzalem zal het bloed van de Zoon des mensen vloeien.
Genoegdoening geven
Wat de hoogste Profeet vervolgens onderwijst, moeten we lezen met in ons achterhoofd elke keer het refrein: ‘dit hebt u verdiend’. Zo erg zijn de zonden. Dit is nodig om aan Gods recht genoegdoening te geven, om de zonden te verzoenen, om de schuld te betalen. Als we op ons verdiende loon nog niet van harte amen hebben leren zeggen, zeggen we in feite: Is het werkelijk zo erg? Is dit niet wat overdreven?
‘Hij zal overgeleverd worden aan de overpriesters en schriftgeleerden’. De gevangenneming van de Borg is, net als heel Zijn lijden, plaatsvervangend. De Kerk heeft eeuwige banden verdiend, maar nu is Hij gebonden, opdat Hij de Zijnen zou ontbinden. Let erop dat de godsdienst Hem gevangen neemt. De godsdienst, waar de mens op de troon is gebleven, op welke manier dan ook, valt over Jezus. Het godsdienstige eigen ‘ik’ accepteert geen Zaligmaker Die wijst op de onvolkomenheid van de eigengerechtigheid. Verwerpen wij zo de Christus?
‘Hij zal ter dood veroordeeld worden’. Het oordeel van de dood wordt uitgesproken over de Borg. Wat klonk er in het paradijs? ‘Ten dage als gij daarvan eet, zult gij de dood sterven’. Het verdiende vonnis van de dood wordt over de Zaligmaker uitgesproken, opdat de Zijnen het leven ontvangen zouden.
‘Hij zal aan de heidenen worden overgeleverd’. Wat een schande! In handen van onreinen vallen.
De grote Reine wordt als een onreine door de heidenen meegenomen. Zo onrein, opdat Hij de Zijnen rein van hart zou maken.
‘Hij zal bespot worden’. Zie Hem daar staan in een purperen mantel met een rietstok in de hand en een doornenkroon op Zijn hoofd. Hoor wat ze smalend roepen: ‘Wees gegroet, Gij Koning der Joden!’ Wat wordt er met deze Zaligmaker gespot. Zo heeft Hij ontelbare smaadheden geleden. Wat zegt het Avondmaalsformulier over het doel? ‘Opdat wij nimmermeer te schande zouden worden…’.
‘Hij zal gegeseld worden’. Zie Hem gebogen staan over de geselpaal. Zijn rug wordt opengeploegd. Het bloed stroomt en drupt op de grond. Wat is Zijn lichamelijk lijden zwaar geweest… zo erg is de zonde.
‘Hij zal gekruisigd worden’. Gekruisigd. De vloekdood zal Hij sterven. De kruisdood is immers van God vervloekt? Zie de Zaligmaker gebogen gaan onder het vloekhout. Zie de Borg hangen aan het vloekhout. Zie hoe Hij de vloek van de Zijnen wegdraagt. De vloek die sinds Genesis 3 op deze aarde rust. De vloek van de wet, omdat de minste overtreding ons vervloekt maakt. Wat is het doel? ‘Hij een vloek geworden, opdat Hij ons met Zijn zegeningen vervullen zou’.
‘En Hij zal opstaan’. Door de dood heen gaat de weg tot het leven. Ook dat is plaatsvervangend. Hij heeft plaatsvervangend het leven verworven, opdat de Zijnen leren dat achter de dood het leven ligt.
Uit de andere evangeliebeschrijvingen weten we dat deze lijdensaankondiging door de Zaligmaker Hem niet weerhield om de gang naar Jeruzalem te maken. Integendeel. De Borg gaat in Zijn onbeschrijfelijke gewilligheid voorop (Markus 10). Zijn discipelen begrepen er niets van (Lukas 18) en zullen uiteindelijk allen aan Hem geërgerd worden. Vasthoudende liefde zorgt ervoor dat ze niet vallen. Biddende liefde bewaart hen op de zeef van satan. Eeuwige liefde blijft er over.
Wat is het woord van Johannes waar: ‘… alzo Hij de Zijnen, die in de wereld waren, liefgehad had, zo heeft Hij hen liefgehad tot het einde (Joh. 13:1).
slot volgt
En Jezus, opgaande naar Jeruzalem, nam tot Zich de twaalf discipelen alleen op den weg, en zeide tot hen: Ziet, wij gaan op naar Jeruzalem, en de Zoon des mensen zal den overpriesteren en Schriftgeleerden overgeleverd worden, en zij zullen Hem ter dood veroordelen; En zij zullen Hem den heidenen overleveren, om Hem te bespotten en te geselen, en te kruisigen; en ten derden dage zal Hij weder opstaan.
Mattheüs 20:17-1
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 maart 2023
De Saambinder | 20 Pagina's
