Steun aan Oekraïne blijft hard nodig
Terwijl de oorlog in Gaza tussen Israël en Hamas volop in het nieuws is en voor veel spanningen binnen de Europese samenleving zorgt, is er ook een oorlog gaande in het oosten van Europa. Deze oorlog krijgt steeds minder aandacht.
Voor Oekraïne is deze oorlog van existentiële aard. Daarnaast zorgt de oorlog voor vluchtelingenstromen richting Europa en een militaire dreiging bij onze oostelijke grenzen zoals die er in decennia niet meer is geweest. Russische dienstplichtigen zetten, met behulp van opgeknapte tanks uit de Sovjettijd, steeds meer druk op de Oekraïense linies, waardoor deze langzaam maar zeker terrein moeten prijsgeven.
Russische vorderingen
Verdeeldheid, met name in de Verenigde Staten, maar ook binnen Europa, zorgt voor vertraging bij cruciale wapenleveranties en inmiddels is het laatste grote militaire succes dat de Oekraïners hebben geboekt de herovering van de stad Cherson in november 2022. Het Institute for the Study of War (ISW), een Amerikaanse denktank op het gebied van defensie en buitenlandse politiek, publiceert wekelijks updates over de situatie aan het front in Oekraïne. Wanneer je deze updates grondig doorleest, is het niet moeilijk om in te zien dat de Russen gestaag vorderingen maken. Daarnaast zijn er regelmatig raket- en droneaanvallen op de Oekraïense energievoorziening die het dagelijks leven van burgers ontregelen. Het blijft moeilijk om het verloop en de uitkomst van de oorlog te voorspellen… Want hoewel op dit moment een volledige nederlaag van Oekraïne onwaarschijnlijk lijkt, is het toch ook niet helemaal onvoorstelbaar.
Europa wakker?
In Europa lijkt men gelukkig wakker te zijn geworden voor de hernieuwde dreiging uit het Oosten. Er worden miljardeninvesteringen in defensie gedaan, waardoor bijvoorbeeld ook Nederland de NAVO-norm van 2% van het bruto binnenlands product gaat halen. Het nadeel van al deze plotselinge investeringen is de wachttijd voordat defensiematerieel daadwerkelijk wordt geleverd. Eén van de landen die al voor de oorlog in Oekraïne begon met enorme investeringen in defensie is Polen. Het land deed de afgelopen jaren enorme aankopen in de VS, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk. Omdat Polen grenst aan de Russische exclave Kaliningrad en het Poetingezinde Belarus is het een belangrijke, maar ook kwetsbare bondgenoot. Bij een Oekraïense nederlaag zouden de ogen van Poetin weleens op de Baltische staten kunnen vallen. De Suwałki-corridor, de enige landverbinding tussen de Baltische staten en andere NAVO-landen, is daarbij erg kwetsbaar.
Afschrikking
Het is daarom belangrijk dat NAVO-landen snel naar de 2%-norm gaan. De oorlog in Oekraïne heeft ons geleerd dat afschrikking nodig is en een sterke defensie binnen NAVO-verband onmisbaar is voor de Europese veiligheid. Vrede mag niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Omdat de Amerikanen steeds meer hun vizier stellen op China, dient Europa de eigen broek te kunnen ophouden wanneer het gaat om Russische agressie. We moeten daarom vierkant achter Oekraïne blijven staan. De steun vanuit het Westen en ook vanuit Nederland mag onder het nieuwe kabinet niet ter discussie komen te staan. Extra investeringen in Defensie zijn een goede start. Daarnaast is het een stap in de juiste richting dat de 2%-NAVOnorm in het coalitieakkoord is opgenomen. Maar de tijd dringt; er zijn nu concrete stappen nodig voordat het te laat is. Vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend maar vragen om actie.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 juni 2024
De Banier | 32 Pagina's
