Haags Nieuwsoverzicht
Wakers onder vuur
Binnen 13 dagen zijn er twee prolifewakers onterecht opgepakt en opgesloten. De eerste keer was op 20 maart bij de abortuskliniek in Den Bosch en de tweede keer op 2 april in Utrecht. Er lijkt sprake van een geregisseerde actie. Het gaat in beide gevallen om onschuldige vrouwen die in hun eentje op een vreedzame manier flyers uitdelen. Daarmee laten ze weten dat er hulp is voor ongewenst zwangere vrouwen. Diederik van Dijk: “Veel te vaak denken vrouwen dat abortus hun enige uitweg is, maar dat is gelukkig niet zo! Er is veel te weinig aandacht voor alternatieven. Wakers bieden alternatieven aan. Daarom staan wij pal voor hun belangrijke, liefdevolle en levensreddende werk. Iedere week zijn er meerdere vrouwen die na het contact met een waker tóch voor hun kindje kiezen. Deze wakers verdienen geen cel, maar een lintje!”
Zendingsdrang en abortus
Een Nederlandse abortuskliniek levert pillen aan het buitenland. Via die route wordt er ongeboren leven gedood. Nota bene met instemming van de Nederlandse regering. SGP-Kamerlid Diederik van Dijk sprak zich begin april fel uit tegen deze vorm van ‘inmenging in andere landen’. De SGP’er wijst erop dat staten als Polen bijvoorbeeld bewust ongeboren leven willen beschermen. “Dat wij in Nederland de ruimste abortuswetgeving hebben, zou tot zelfreflectie moeten leiden en niet tot zendingsdrang”, aldus Van Dijk.
Zeden
In maart debatteerde de Eerste Kamer over de nieuwe zedenwet. SGP-senator Peter Schalk vroeg daarbij de aandacht voor het verdrietige feit dat veroordeelde zedendelinquenten en pedofielen heel gemakkelijk naar het buitenland kunnen reizen om daar hun ‘verderfelijke gedrag’ voort te kunnen zetten. “Dit is te erg voor woorden en de politie kan er niets aan doen, vanwege privacyregels. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Dit moeten we aanpakken!” De minister kwam bij het debat met de toezegging om dit onder de loep te nemen.
Chemours en PFAS
“Normaal staat de SGP op de bres voor het vestigingsklimaat in Nederland, maar vandaag wil ik het vooral hebben over de volksgezondheid. De SGP legt zich namelijk niet neer bij schadelijke PFAS in oppervlaktewater of in eieren, of in roetlagen op glijbanen. We moeten terug naar een balans tussen het schoonhouden van onze leefomgeving, met gezondheidseffecten voor alle Nederlanders, en productie. En dat kan”, aldus SGP-Kamerlid André Flach bij het Kamerdebat over industriebedrijven en vervuiling. Hij wil dat bedrijven zoals Chemours ‘gewoon kappen’ met het lozen van giftige stoffen.
Formatie
Bij het Kamerdebat van 20 maart over het verslag van informateur Putters gaat SGPvoorman Chris Stoffer in op de houding van de SGP tegenover het nog te vormen nieuwe kabinet. Putters concludeert onder meer dat PVV, VVD, NSC en BBB ook welwillende partijen zoals de SGP bij de formatie zouden kunnen betrekken. Stoffer eindigde zijn bijdrage daarom als volgt: “Die welwillendheid moet natuurlijk wel van twee kanten komen en zichtbaar zijn op met name die onderwerpen die de SGP na aan het hart liggen, zoals de bescherming van het leven, de vrijheid van onderwijs en het recht willen doen aan huwelijk, gezin en de natuurlijke orde in de schepping. Het zou voorbarig zijn daarop vooruit te lopen, maar het zou onoprecht zijn dit te verzwijgen.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 april 2024
De Banier | 32 Pagina's
