Christelijke politiek met Chris Stoffer
Profielen zijn er al veel geschetst van Christiaan Stoffer. Hij is geboren in 1974, woont in Elspeet , is getrouwd met Sophia en vader van drie dochters. Vanaf 1999 tot zijn Kamerlidmaatschap werkte hij bij Rijkswaterstaat. Vanaf 2002 zat hij in de gemeenteraad van Nunspeet. Acht jaar later werd hij fractievoorzitter, weer acht jaar later werd hij tussentijds het vijftiende SGP-Kamerlid. En nu, vijf jaar later, is hij de achtste partijleider van de SGP.
Ook al staat hij officieel te boek als Christiaan Stoffer, hij wordt Chris Stoffer genoemd. Zijn moeder heeft daarvoor gezorgd. En omdat zij al stierf toen Chris Stoffer 13 jaar was, kan de motivatie daarvoor niet meer nagevraagd worden, was de conclusie van Chris en zijn vader. Is er dan toch nog iets te zeggen over de naam Chris? Een collega in de Tweede Kamer denkt het wel te weten: ‘je moeder wilde je vast nog duidelijker op Christus wijzen’. Met alleen al zo’n naam als uithangbord kun je met meer vrijmoedigheid lijsttrekker zijn van onze christelijke partij. Plotseling begint je dan ook de gepastheid van een slogan ‘Stem Christelijk’ op te vallen. Want natuurlijk kan een kritische lezer van deze slogan bij de ingang van het dorp Elspeet denken: ‘Pas nu op met het gebruik van die naam!’ En dat manen tot voorzichtigheid is ook wel terecht, maar als je Chris Stoffer eenmaal kent, durf je in gedachten toch voorzichtig een streep te gaan zetten onder deze leus. Hij is direct, open, vrijmoedig, onomfloerst en eerlijk. Deze leus is een beetje zoals Chris Stoffer zelf is. Je zou de leus zelfs op een groot bord langs de weg kunnen zetten! En dat is ook gebeurd bij de ingang van Elspeet. Je zou hem zelfs op een banier langs de weg kunnen laten wapperen! En dat is ook gebeurd, nou vooruit, ín De Banier dan.
Woord Houden
Als je eenmaal hebt gekozen voor de slogan Woord houden, moet je ook woord houden, natuurlijk. Dat doet Chris Stoffer dan ook graag, want tijdens ons gesprek wijst hij er ook op dat dit de titel van het verkiezingsprogramma in 1998 was. Chris’ voor-voorganger Bas van der Vlies zei toen in de partijrede: “Met die titel wil de SGP aangeven dat zij Gods Woord tot leidraad wenst te nemen. Op dat Woord kunnen kiezers de SGP aanspreken en met dat Woord willen wij op onze beurt de kiezers aanspreken.” Ik zou nog meer kunnen citeren en het zou allemaal zo herkenbaar zijn, dat je tot de conclusie zou komen dat Chris Stoffer een typische SGP’er is. En eerlijk gezegd, houd ik u niet tegen bij die conclusie, want dat blijkt uit veel van wat hij zegt en doet.
Bruggen Bouwen
Een negatief ingestelde lezer kan dan denken: er is dus wel iets mis met de diversiteit bij de SGP. Alweer een typische SGP’er. Die buitenstaanders die onze kieslijst bekijken en daarover klagen, hebben eigenlijk wel een punt. En ja, het is ook alweer een ingenieur. Dat moet gewoon toegegeven worden. In de lijn met ir. Van Dis sr., ir. Van Rossum, ir. Van der Vlies en ir. Van den Berg is hier alweer een ingenieur. Alweer een bruggenbouwer! Zou dat soms nodig zijn in de Nederlandse politiek? Dat zou ik wel denken. In een land waar de tegenpolen door polarisatie op schreeuwafstand staan en waarbij er door tanend vertrouwen een steeds bredere kloof tussen overheid en burger ontstaat, zijn bruggen hard nodig. Chris Stoffer is overigens wel van mening dat als een kloof té breed is, je dan niet moet proberen om er alsnog een brug over te bouwen. Ik ben vergeten te vragen om een politiek voorbeeld, maar de les moge duidelijk zijn. Over de oceaan bouw je geen brug. Maar ook daar zijn mogelijkheden om aan de overkant te komen.
Recht Doen
Civiel ingenieur Chris Stoffer heeft in zijn tijd bij Rijkswaterstaat gezorgd voor de aanleg van wegen. Uit die tijd neemt hij wel lessen mee, want het was indirect ook een voorbereidingstraject op de politiek. Bij de aanleg van een weg (N18) in het oosten van het land, werd het dorpje Heelweg doorkruist. Stoffer kwam er daarbij achter dat je een nobel doel kunt hebben en er ook wel het ene doel mee kunt bereiken (de bereikbaarheid van de regio), maar dat er ook andere belangen en gevoelens kunnen meespelen bij de mensen wier leven je doorkruist. Het is goed om daar oog voor te hebben.
In Heelweg (ten oosten van Doetinchem) kwam een hele weg door Heelweg, waardoor Heelweg niet heel meer was. Als je leefwereld doorkruist wordt, is niet iedereen daar meteen weg van. Dan leer je meebewegen met het landschap en flexibel zijn in het sociale landschap. Door deze ervaringen heeft Stoffer rekening leren houden met sociale structuren, boeren, bedrijven, het effect op mensen en hun omgeving. Hij stelt zich dan ook nu de vraag bij politieke beslissingen die hij moet nemen: doe ik recht aan de mensen en hun omgeving?
Thuis Zijn
Chris Stoffers persoonlijke omgeving is heel belangrijk voor hem. Hij typeert zichzelf als ‘gezinsman’. Dat is niet iets wat hij op zichzelf plakt, omdat het een van onze speerpunten is, maar het blijkt uit zijn keuzes en zijn gekozen woorden. De agenda wordt, zoveel als mogelijk is, aangepast op het gezin. Als je in Elspeet woont en soms lange dagen in Den Haag maakt, overnacht je regelmatig niet thuis en daarom moet er wel naar balans gezocht worden.
Zorg Dragen
Zijn gezin neem Chris Stoffer ook mee de Kamer in. Meestal niet letterlijk, maar dan nog kunnen ze sprekend worden ingevoerd, of je kunt merken dat hun aanwezigheid in zijn woorden ligt. Dat bleek al in zijn eerste toespraak, de maidenspeech. Het beeld van de man die naar beneden kijkt, in de box van zijn kind. Een oog vol liefde, een oog vol zorg, een oog dat lacht, maar soms ook met een traan. Als Chris Stoffer zo boven de box van zijn jongste dochter gebogen staat, is het alsof hij de echo weer terug hoort komen die klinkt in Psalm 32, de Psalm die al vaker zijn pad heeft gekruist. “Mijn oog zal op u zijn.” De kanttekening (17) die daar in de Statenvertaling bij staat, luidt: “Dat is, ik zal voor u zorg dragen.”
Stoffer ziet in deze tekst dat David Gods eigen woorden invoert (kanttekening 16) en deze belofte van zorg meegeeft. In die troostvolle wetenschap kan hij nu ook politiek bedrijven. Een volksvertegenwoordiger die enerzijds zakelijke beslissingen moet nemen, maar anderzijds ook meeleeft en meevoelt. Een volksvertegenwoordiger die zich uitdrukt in gewonemensentaal. Een volksvertegenwoordiger die met bewogenheid voor land en volk de goede keuzes wil maken om recht te doen en het goede te zoeken voor Nederland.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 november 2023
De Banier | 32 Pagina's
