Een toekomstdroom vanuit een gammel bed
Gorz kwam in 2019 vanuit Roemenië naar Nederland om te werken. Hij kwam amper rond, maar Nederland bood goede perspectieven. Eenmaal hier aangekomen viel dat erg tegen. Zijn baas buitte hem uit. Hij moest een klein appartement delen met zeven anderen, sliep op een gammel bed en had geen fatsoenlijk sanitair. Toen in 2022 de gasprijzen stegen, leidde dat tot ontslag. Daarmee verloor Gorz niet alleen zijn baan, maar werd hij ook dakloos.
Een mooie bijdrage aan Nederland
In Nederland verblijven momenteel zo’n 750.000 arbeidsmigranten. Zij leveren een grote bijdrage aan de economie. Netto levert dit de samenleving ruim 11 miljard euro per jaar op. Daarnaast wordt de krapte op de arbeidsmarkt deels opgelost door arbeidsmigratie. Sommige sectoren, zoals de bollenteelt, zijn echt van arbeidsmigranten afhankelijk. Maar de vacatures in sectoren waarin veel tekorten zijn, zoals het onderwijs, zijn lastig te vullen met arbeidsmigranten.
De schaduwkanten
Arbeidsmigranten bevinden zich in een kwetsbare positie. Hun werkgever moet niet alleen zorgen voor werk, maar ook voor huisvesting. Arbeidsmigranten hebben daarom vaak een gecombineerd werk- en huurcontract. Vooral daar gaat een hoop mis. Een aanzienlijk deel van de werkgevers, vaak uitzendbureaus, verzaakt fatsoenlijk onderdak te regelen. Sommige arbeidsmigranten slapen op krakkemikkige, houten stapelbedden of hebben geen douche tot hun beschikking. Ook verblijven migranten vaak met te veel mensen op een te klein woonoppervlak. Wanneer ze door omstandigheden niet meer kunnen blijven werken bij hun huidige werkgever, belanden velen op straat. Naast de onbarmhartige situatie van het individu, brengt dit vaak ook overlast voor de betreffende gemeente met zich mee.
Betere regelgeving nodig
Het is aan de politiek om de nadelen van arbeidsmigratie te minimaliseren en de voordelen te behouden. Hiervoor is betere regelgeving vereist om uitbuiting van arbeidsmigranten tegen te gaan. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft nu onvoldoende middelen om dit probleem echt aan te pakken. Het kabinet bereidt momenteel een wetsvoorstel voor om uitbuiting strafbaar te stellen. Ook moeten uitzendbureaus aan voorwaarden voldoen voor het verkrijgen van een certificaat. Bureaus die geen certificaat bezitten mogen niet langer arbeidskrachten ter beschikking stellen. Ten slotte zijn er plannen om het huur-en werkcontract te scheiden, zodat arbeidsmigranten niet meteen dakloos zijn wanneer ze hun baan verliezen. SGP-jongeren is voorstander van deze maatregelen, omdat ze bijdragen aan het aanpakken van de misstanden in de uitzendbranche en onder arbeidsmigranten.
Conclusie
Arbeidsmigranten zijn belangrijk voor de economie, maar SGP-jongeren vindt dat de krapte op de arbeidsmarkt op andere manieren moet worden aangepakt. Arbeidsmigranten die wel in Nederland werkzaam zijn, moeten rechtvaardig en verantwoord worden behandeld.
Luister nu de SGPJ-podcast ‘Haags bakkie’! In maart lanceerden we onze podcast ‘Haags bakkie’! In de podcast nemen Floris en Carla je mee naar Den Haag voor je maandelijkse portie politiek. In de eerste aflevering is Menno de Bruyne te gast. Luister via jouw favoriete podcastplatform of ga naar sgpj.nl/podcast.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 april 2023
De Banier | 32 Pagina's
