Lokaal veiligheidsbeleid en de gemeenteraad
Bij veiligheidsbeleid denken de meeste mensen aan politie en brandweer. Dat is logisch, want dat zijn zichtbare overheidsdiensten waar iedereen een beeld bij heeft. Omdat politie en brandweer vooral regionaal georganiseerd zijn, richt ik me in deze bijdrage meer op het thema sociale veiligheid en criminaliteit.
Waar heb je dan als gemeenteraad wat over te zeggen? De meeste gemeenten stellen eens in de vier jaar een nieuw integraal veiligheidsbeleid op dat de gemeenteraad vaststelt. Daarin staan beleidsdoelstellingen. Het kan interessant zijn om een dergelijke nota aan te scherpen via amendement of motie als het gaat om meetbare doelstellingen/ indicatoren. Bijvoorbeeld: hoeveel reductie van het aantal woninginbraken of jeugdoverlast er in vier jaar bereikt moet zijn. Voor de SGP kunnen aangelegen punten in zo’n plan staan: beleid rond coffeeshops, shishalounges en prostitutiebeleid.
Naast het integraal veiligheidsbeleid is een concreet juridisch instrument de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierin staan juridische bepalingen over wat wel en niet mag en welke eventuele straf hiermee samenhangt.
Prostitutie
In de aankomende kabinetsperiode wordt het vergunningstelsel rond prostitutie herzien. Het nieuwe stelsel gaat uit van vergunningen aan personen in plaats van voor een locatie. Vervolgens moeten gemeenten hierop beleid en uitvoering gaan organiseren. Dat is een mooie aanleiding om een actieve sturende rol te pakken. Voorkom mensenhandel en uitbuiting; verleen geen vergunningen.
Ondermijning
De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor ondermijning: criminaliteit waarbij onder- en bovenwereld elkaar kunnen raken. Kapperszaken, theehuizen en belwinkels die als dekmantel fungeren voor witwassen of criminele activiteiten. De gemeente kan hierop beleid formuleren via de zogenoemde Bibobtoets (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), het inzetten van een regionaal interventieteam (zoals HEIT) en door bestuurlijke rapportages van de politie te vragen waarop de burgemeester besluiten kan nemen.
Actieplan
Naast vierjaarlijks beleid stellen gemeenten vaak ook jaarlijks een actieplan vast. Dat biedt mogelijkheden voor een update van de veiligheidscijfers, maar het is ook een mooi moment om een punt te maken van een speerpunt van de lokale fractie. Sta er als fractie op dat dit soort actieplannen jaarlijks besproken worden in de gemeenteraad. Het brengt je beter in positie als kaderstellend en controlerend orgaan.
Reclamebeleid
Het reclamebeleid. In Nunspeet heeft men afspraken kunnen maken met de reclameaanbieder dat er geen Second-Lovereclame meer wordt getoond. Dit zou je ook kunnen verbieden via de APV of Verordening fysieke leefomgeving (VFL). In Gouda bleek al snel dat een verbod niet op een meerderheid kon rekenen. Gelukkig was er wel een meerderheid in de raad voor een gesprek met de reclameaanbieder. In de gemeenteraad was eerst het beeld dat een lokale overheid daar niets mee kan als de Reclame Code Commissie een reclame niet verbiedt. Maar zowel het gesprek aangaan met de aanbieder, of zelfs een verbod in de APV, is gewoon mogelijk. Het gaat om politieke wil.
Samenspel
Ten slotte aandacht voor het samenspel tussen de verschillende overheden. Vanuit Gouda hebben we vier jaar geleden een petitie aangeboden aan Kees van der Staaij om het Wetboek van Strafrecht aan te passen op het punt van het opleggen van een gebieds- of verblijfsverbod. Tot op heden is vooral de grond daarvoor huiselijk geweld. Dit kan de rechter opleggen ter bescherming van het slachtoffer. In Gouda hebben we jarenlang veel woninginbraken gehad. Dit heeft een enorme (psychische) impact op slachtoffers. Het zou goed zijn als ook voor dit type criminaliteit een gebiedsverbod mag worden opgelegd. De wet is (nog) niet aangepast, maar na herhaaldelijk aandacht te hebben gevraagd bij de lokale driehoek, heeft de officier van justitie toegezegd dat zij dit vaker zal eisen in dergelijke zaken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 januari 2022
De Banier | 32 Pagina's
