Praktische hulp bij een gevoelig onderwerp
In 2018 werd de commissie Principiële doordenking opgericht. In deze commissie denken leden van het hoofdbestuur en de bestuurdersvereniging na over actuele politieke onderwerpen die om doordenking vragen. De laatste jaren is er gewerkt aan praktische handreikingen over onderwerpen, zoals de zondagsrust. Deze notities helpen SGP-politici en bestuurders om helder, eenvoudig en duidelijk belangrijke SGP-standpunten te vertolken in debat en media.
Onlangs kregen alle leden van de bestuurdersvereniging een nieuwe notitie opgestuurd. Wethouder André Flach is vicevoorzitter van de bestuurdersvereniging en ook lid van de commissie. Hij is bereid om door middel van een aantal antwoorden toelichting te geven op het document en het ontstaan daarvan.
Wat is het onderwerp van deze nieuwe notitie?
“De nieuwste notitie gaat over alles wat speelt rond genderbeleid, geslachtsaanpassingen en de SGP-visie op het homohuwelijk.”
Wat heeft de commissie met dit onderwerp gedaan?
“In een aantal bijeenkomsten hebben we gewerkt aan een korte notitie waarin fictieve vragen over deze onderwerpen worden beantwoord.”
Waarom doet de commissie dit?
“Het gaat om heel gevoelige onderwerpen. De SGP-visie daarop is niet breed geaccepteerd. Onze politici moeten zich er dus goed in verdiepen. Dat kan op een heel grondige wetenschappelijke manier zoals via de uitgave van het WI-SGP onlangs. Maar we merken uit vragen van onze leden ook dat er behoefte is aan een korte, praktische samenvatting die bruikbaar is in debatten of in interviews. Hoe geef je nu op een respectvolle wijze woorden aan een Bijbelse visie op onderwerpen als genderidentiteit en homoseksualiteit en het homohuwelijk? Daar helpt deze notitie bij.”
Maar, zijn het wel politieke onderwerpen?
“Het is in een heel hoog tempo politiek geworden. Het raakt mensen natuurlijk vooral persoonlijk en als het gaat om geslachtsaanpassingen zitten er ook medische en psychische aspecten aan. Maar onder druk van een progressieve agenda wordt de hele samenleving gedwongen om zich aan te passen aan bijvoorbeeld de worsteling die een heel kleine groep ervaart met hun genderidentiteit.”
Op welke manier helpt de notitie lokale SGP’ers in de gevoelige discussie?
“De notitie helpt enerzijds om vrijmoedig en op goede gronden te blijven spreken over bijvoorbeeld het huwelijk wat God zelf ingesteld heeft als een verbintenis tussen één man en één vrouw of over het zo mooi geschapen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Anderzijds is het belangrijk om in woordkeus niet (onbedoeld) kwetsend te zijn. Een woord als ‘omgebouwd’ kan door een transgender als heel kwetsend worden ervaren. De kern is dat de SGP geen mensen afwijst, maar juist ziet als medeschepselen van God. Op basis van de Bijbel moeten we soms wel uitspreken dat we bepaalde daden of gedrag niet kunnen goedkeuren.”
Een concreet voorbeeld: stel dat er ergens gediscussieerd wordt over genderneutrale toiletten, wat zegt de SGP dan?
“Natuurlijk is dit maar een symbolische uiting van een grotere beweging. De SGP wil oog hebben voor de groep mensen die worstelt met hun geslacht of gender. Maar het gaat veel te ver om te doen alsof je geslacht er helemaal niet meer toe doet. De nuchtere erkenning van de verschillen is de realiteit van het overgrote deel van de Nederlandse bevolking die gewoon man of vrouw is en hier ook blij mee is. We zien de eerste verregaande juridische effecten van de wetsaanpassingen al. Een man die zich vrouw voelt, mag volgens het College voor de Rechten van de Mens gewoon de vrouwenkleedkamer in, zelfs zonder geslachtsaanpassing.”
Kunnen we deze notitie zien als een politieke richtlijn waar alle SGP’ers aan gebonden zijn?
“Nee, dat is niet de bedoeling. Eigenlijk is er binnen de SGP een grote mate van eensgezindheid over de Bijbelse opstelling bij deze onderwerpen. Wel zien we de worsteling om op de juiste manier standpunten te verwoorden en om die helder en respectvol te gebruiken in debatten en interviews. Daar helpt deze notitie bij.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 januari 2022
De Banier | 32 Pagina's
