Een synode van wachten
Hij hoopte op een synode die wist van wachten. Wel, onze preses van de nu afgeronde synode is wat dat betreft op zijn wenken bediend! Niet eerder moesten de kerken er zo lang op wachten voordat de synode kon worden afgesloten. Wel duurde de laatste week gelukkig korter dan gepland. De bespreking van de laatste rapporten rond kerkelijke eenheid op 10 en 11 mei kostte minder tijd dan vooraf gedacht. Inmiddels is op de website van onze kerken ook het besluitenboekje gepubliceerd van alle besluiten die in de laatste weken van de synode zijn genomen. Deze publicatie betekent ook dat het tot DV 17 juni mogelijk is om een eventueel verzoek tot revisie van de laatstgenomen besluiten aan te kondigen. Dit zal moeten worden gemeld aan de scriba van de roepende kerk van de synode van DV 2024: die van Rijnsburg. De synode ging namelijk unaniem akkoord met het voorstel van het moderamen om de kerk van Rijnsburg als roepende kerk voor de GS van 2024 aan te wijzen.
Zwolle
Tussen de voorlaatste en de laatste synodeweek kwam de kerk van Zwolle nog naar buiten met een kanselboodschap. Daarin gaf de Zwolse kerkenraad in reactie op het genomen synodebesluit van 22 april rond vrouw en ambt aan dat men niets zal veranderen aan haar beleid waarin vrouwen en mannen in alle ambten gelijkwaardig samenwerken. Wat dat voor consequenties zal hebben voor de plek van Zwolle, zal de tijd leren, aldus de kerkenraad. Opnieuw een tijd van wachten dus…
Het moderamen gaf in de laatste synodeweek desgevraagd ter synode aan zich te hebben gewacht om na bekendmaking van de Zwolse kanselboodschap met deze kerkenraad in contact te treden om haar erop te wijzen dat dit onbroederlijk en onkerkordelijk is. Reden om geen contact te zoeken was dat dit niet de taak is van het moderamen, maar van de ingestelde taakgroep. Deze taakgroep laat overigens nog wel op zich wachten, omdat de bemanning van deze -en andere commissies- nog niet is afgerond. Opnieuw een tijd van wachten dus…
Eenheid met NGK/GKV
In de laatste synodeweek moesten de synodeleden uiteindelijk kiezen tussen enkele voorstellen waar het gaat om de kerkelijke eenheid. Een voorstel van ds. N.C. Smits uit Purmerend om verdere samenwerking met NGK en/of GKV en de DV volgend jaar te vormen gezamenlijke NGK niet tegen te houden vanwege onze eigen synodebesluiten over vrouw en ambt werd verworpen. Daarentegen werd een voorstel van synodecommissie-4 met een ruime meerderheid aangenomen. Dit betekent dat nieuw te vormen en bestaande samenwerkingsgemeenten zijn gebonden aan kerkelijke uitspraken van onze kerken, of het nu gaat om vrouwelijke ambtsdragers, of dat het gaat om de vraag wie er wel of niet aan het Heilig Avondmaal mogen worden toegelaten. Dit geldt met name voor onderwerpen die het Schriftverstaan raken en waarover de GS zich met een beroep op Schrift en belijdenis heeft uitgesproken.
Eenheid met Ger. Gem.
Was er de nodige discussie rond de kerkelijke eenheid met betrekking tot NGK en/of GKV, dit kan niet worden gezegd over andere voorstellen met betrekking tot kerkelijke eenheid. De synode ging o.a. akkoord met een voorstel om het contact met de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland vooralsnog geen officieel karakter te geven. Wat betreft de kerkelijke eenheid met de Gereformeerde Gemeenten is besloten deputaten kerkelijke eenheid op te dragen het gesprek met het deputaatschap kerkelijke eenheid van de Gereformeerde Gemeenten voort te zetten. Doel daarvan is om de tot nu gevonden herkenning vast te houden en actuele ontwikkelingen in kerk en samenleving gezamenlijk te bespreken. Vlak voor het einde van de laatste synodedag heeft ds. A. Versluis uit Ede namens de zogeheten synodecommissie-7 toegelicht dat vanwege de genomen besluiten rondom vrouw en ambt er géén reden is om terug te komen op het besluit dat niet-CGK-ambtsdragers uit samenwerkingsgemeenten niét kunnen worden afgevaardigd naar onze meerdere vergaderingen. De synode deelde deze visie.
Verwachten
Zo is halverwege woensdagmiddag 11 mei de synode Dordrecht-Nunspeet 2019-2022 afgesloten. In het al op de website gepubliceerde besluitenboekje schrijft de tweede scriba daarover: ”Moge alles wat we doen en laten, wat we besluiten en uitvoeren daaraan dienstbaar zijn, tot verheerlijking van Zijn grote Naam en tot heil van zondaren.” En wat mogen we dan verwachten?
In elk geval dat alle kerken zich houden aan de nu gemaakte afspraken rond vrouw en ambt en kerkelijke eenheid. Dat classes de kerken die zich ondanks alles niet houden aan synodale afspraken duidelijk maken dat die daarmee de kerkelijke eenheid beschadigen en wie daarmee blijft doorgaan de band aan het verbreken is. Want het is toch niet zo ingewikkeld? Van wie zich vrijwillig heeft aangesloten bij de christelijke gereformeerde kerken mag je verwachten dat ze zich houden aan hun eigen toezegging om zich te houden aan de eigen synodebesluiten. En als dat pijn doet? Dat klonk tijdens de synode nog weleens: sommige (samenwerkings) gemeenten ervaren zoveel pijn, omdat hun eigen synode hen in de kou laat staan… Maar het kan geen kwaad om dan ook eens te wijzen op de diepe pijn die er wordt gevoeld bij degenen die willen blijven staan op het aloude fundament. En in die weg mogen we ook nog altijd de zegen van de HEERE verwachten. En juist daarom doet het pijn als er wordt geknaagd aan dingen die onder ons volkomen zekerheid hebben. Doet het pijn als belangrijke besluiten niet worden gerespecteerd en daarmee eigen wegen worden gegaan. En daar hebben we elkaar toch niet voor over?
Maar laat ondertussen één ding wel helder blijven. Wie verdienen er kerkelijk begrip? Degenen die de genomen besluiten respecteren. En wie dat niet doet? Dat kan geen goedkeuring wegdragen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 juni 2022
Bewaar het pand | 12 Pagina's
