GELOOF
Het gaat hier niet allereerst om het geloof waarmee de gelovige rust op de beloften van het Evangelie. Het ‘geloof’ dat als vrucht van de Geest wordt aangewezen betekent hier trouw en betrouwbaarheid. Calvijn verbindt het Griekse woord pistis, zoals dat in Galaten 5:22 gebruikt wordt, met waarheid. In dit artikel willen we de zichtbaarheid en de uitwerking van deze vrucht onder de aandacht brengen.
GELOOF WAARDIG
Als de Geest van God vruchtbaar maakt, dan wekt dit werk van de Geest in de gelovige vertrouwen bij anderen. In Lukas 7:4 lezen we van een hoofdman die vertrouwen had gewonnen bij de Joden in Kapérnaüm. Deze had een zieke knecht en zond Joodse ouderlingen naar Jezus om genezing voor zijn gewaardeerde hulp. De ouderlingen pleiten bij Jezus voor deze man en zeggen dat hij waardig is om door Jezus geholpen te worden. Hoewel de man zelf iets anders zegt (vers 6,7) blijkt heel duidelijk dat hij vertrouwen geniet onder de Joden, want hij had het Joodse volk lief en zorgde voor de bouw van een synagoge. In zichzelf een wonderlijke zaak. Deze heiden was geloofwaardig gebleken voor de Joden in Kapérnaüm. Als gevolg daarvan bewijzen de Joden trouw aan hem door hem aan te bevelen bij Jezus. Waar de liefde niet is, kan ook de betrouwbaarheid niet ervaren worden. Opvallend is dat de liefde en het geloof als trouw en betrouwbaarheid vaker samengebonden worden wanneer het gaat om de vruchten van de Geest (1 Tim. 4:12; 1 Thess. 3:6).
De geloofwaardigheid van christenen is geen gemeengoed. Paulus zegt dat tegen de Thessalonicenzen. ‘Voorts, broeders, bidt voor ons, opdat het Woord des Heeren zijn loop hebbe, en verheerlijkt worde, gelijk ook bij u; En opdat wij mogen verlost worden van de ongeschikte en boze mensen; want het geloof is niet aller’ (2 Thess.3:1-2). Het geloof dat Paulus daar bedoelt, kan wijzen op het geloof in Christus, maar ook op de trouw in belijdenis en wandel (zie uitleg Matthew Henry). Het is gemeengoed.
Wij kunnen als kerkmensen ‘ons’ geloof belijden en buitengewoon weinig (of niets) hebben van de geloofwaardigheid als vrucht van de Geest. Jonge mensen prikken er doorheen en kunnen er zoveel moeite mee hebben dat ze niets zien van die betrouwbaarheid. Wat erg! ‘En wie ben ik?’, zo moeten we onszelf afvragen.
In de christelijke gemeente van Jeruzalem is een man met een bijnaam. Hij heet Joses, maar wordt door de apostelen vaak Barnabas genoemd (Hand. 4:36,37). Hij werd door de apostelen gezien als een zoon van vertroosting. Dat was vast niet alleen omdat deze man zijn akker verkocht en de opbrengst bij de apostelen bracht. Deze Leviet uit Cyprus viel op in de gemeente. Hij was niet alleen een Leviet door zijn geboorte, maar hij was het ook in de wedergeboorte. Een echte Leviet in geestelijk opzicht is een zoon van vertroosting. Mensen konden bij hem terecht. Hij maakte zich geloof (vertrouwen) waardig. Beter gezegd: de Heilige Geest maakte hem tot een geloofwaardig mens en daarom een zoon der vertroosting. Als er in dezelfde gemeente diakenen worden aangesteld, worden mannen gezocht die vol zijn van de Heilige Geest en van wijsheid. De gemeente verkiest dan zeven mannen die gezien worden als geloofwaardige mannen om te kunnen staan in de dienst van het diakenschap (Hand. 6:5).
GELOOFWAARDIGHEID IN HET AMBT
De kanttekenaren van de Statenvertaling zeggen van het geloof als vrucht van de Geest het volgende: ‘Dat is, trouw in beloften en bediening van zijn ambt’. Een loslippig ambtsdrager verliest zijn geloofwaardigheid en achting, zodat een ziel in nood niet geneigd zal zijn om zijn noden bloot te leggen bij zo’n ambtsdrager. Omgekeerd zal een getrouw en godzalig ambtsdrager vertrouwen winnen en mensen op zijn pad vinden die hun geheimen niet langer alleen kunnen dragen. Wat is het een zegen als je een mens vindt waar je je hart kunt luchten. Zien we hoe belangrijk deze vrucht van de Geest is? Kunnen gemeenteleden een veilige haven vinden bij godvrezenden, al dan niet bekleed met een ambt?
HUWELIJKSTROUW
Wanneer een man en vrouw in Gods huis een zegen over hun huwelijk vragen, beloven zij dat zij elkaar trouw en geloof zullen houden naar uitwijzen van het Evangelie (zie vragen in het huwelijksformulier). De man en vrouw beloven elkaar trouw lief te hebben en te dienen en betrouwbaar te zijn. Ze zijn voor elkaar een open boek. Een man die iets te verbergen heeft voor zijn vrouw en angstvallig zijn mobiel bij zich houdt en haar verbiedt te lezen wat er zoal aan berichten gestuurd zijn of werden ontvangen, geeft te denken. Omgekeerd kan dat ook het geval zijn. Bent u werkelijk verlegen geweest om huwelijksgenade, dan moet de trouw en waarheid als vrucht van de Geest gevonden worden. Verdrietig als de huwelijksbevestiging slechts een vorm was en u als twee onafhankelijke geesten uw huwelijksdagen slijt. In en in triest als een vrouw haar man of een man zijn vrouw niet meer kan vertrouwen. Als uw vrouw zich niet veilig voelt bij u, dan mist u huwelijksgenade.
Mocht het geloof, ofwel de trouw en waarheid, in het hart zijn vaste plek, met de mond beloofd en in onze wandel bevestigd worden. Dat is tot eer van God en tot welzijn van Zijn gemeente.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 2021
Zicht op de kerk | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 2021
Zicht op de kerk | 32 Pagina's