‘Omhoog kijken en omhoog wijzen in een plat land’
Blaise Pascal (1623-1662) zegt in één van zijn gedachten: ‘Het geloof zegt ons wel wat de zintuigen ons niet vertellen, maar niet het tegendeel van wat zij waarnemen; het staat er boven en niet er tegenover.’
Het is tekenend voor Pascal als toegewijd gelovige én wiskundige. Geloven en weten wist hij steeds bij elkaar te houden.
In beleid en politiek is veel vertrouwen in wetenschap, en wordt geloof vaak gezien als hooguit relevant voor dat wat nog niet wetenschappelijk te bewijzen is. Wetenschap gaat voort op zijn zegetocht en geloof gaat over een steeds kleiner territorium. Bij het noodzakelijke tegenwicht is Pascal van blijvende relevantie.
Met Pascal in het achterhoofd zouden we ook anders naar wonderen moeten kijken. Bij de wonderen die Jezus deed wordt vaak beschreven dat die wonderen zichtbaar effect hadden, en velen ervan getuigden. In het Nieuwe Testament wordt keer op keer benadrukt dat er getuigen zijn van Jezus’ opstanding. Het wonder heft de zintuiglijke waarneming en het logisch denken niet op.
Wie er oog voor heeft, ziet genoeg wonderen om zich heen. In Gods schepping bijvoorbeeld of in onverwachte doorbraken in mensenlevens. Ook van christelijke politici en hun achterbannen vraagt het zien van wonderen open ogen én een open Bijbel. Omhoog kijken en omhoog wijzen in een plat land.
Pascal krijgt het laatste woord: ‘Onderwerping én gebruik van het verstand, daarin bestaat het ware christendom.’
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 april 2024
Zicht | 92 Pagina's
