Rentmeesterschap en Landschap
Veel Nederlanders hebben in coronatijd de natuur en het buitengebied in de eigen omgeving herontdekt als plaats voor ontspanning, recreatie, beweging en sport. Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein onderzochten tijdens de eerste lockdownperiode de relatie tussen natuur en gezondheid.
De resultaten zijn gepubliceerd in Vakblad Groen (maart 2021). Conclusies: het verblijf in een groene omgeving heeft een positieve invloed op onze gezondheid, vooral vanwege stressreductie, en draagt bij aan gezondheid en welzijn. Deze waarde heeft de Schepper ons gegeven in de natuur en het landschap.
Diversiteit
Vraag iemand wat hij of zij waardeert in de eigen woonomgeving. Vaak zullen dan bijvoorbeeld de weidsheid van het gebied buiten de stad of het dorp of juist de kleinschaligheid van dat gebied, de diversiteit van het buitengebied en de aanwezigheid van natuur genoemd worden. Ons natuurlandschap kent een grote diversiteit en heeft nog steeds bijzondere kwaliteiten.
Onder druk
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek verliezen we echter elke dag 8,5 hectare aan open ruimte, onder andere door verstedelijking, nieuwe infrastructuur en nieuwe bedrijvigheid. Daarnaast vermindert de beleving van het cultuurlandschap omdat de agrarische sector jarenlang noodgedwongen meeging in de beweging om steeds efficiënter te produceren. Landschapselementen, als houtwallen, bomenrijen, natuurlijke perceelsbegrenzingen en sloten, zijn daardoor verdwenen, met alle gevolgen voor flora en fauna.
Ruimte voor honderdduizenden nieuwe woningen, de energietransitie, logistieke hotspots en nieuwe infrastructuur zetten de kwaliteit en kwantiteit van de open ruimte de komende jaren nog verder onder druk. Terwijl extensivering van de landbouw en de natuurontwikkeling ook de Cero ipsam, quibus dolupta voloreh eniatur? Itemquiatem nodige ruimte vragen. ipsunt ut quam, que pos dem remo voluptat pro corem
net fugia culpa niam sum que nihil ipsant vel et audi sedi RENTMEESTER GODS
Feit is dat onze huidige manier van leven veel vergt van onze leefomgeving en natuur. Het negeren simagna tioreritam que ex et dollecusape labores tiatus arit a ni od quas venda ne voluptus. Millore vit officiatus. daarvan benadeelt onszelf en het past ook niet in onze opdracht om de aarde te bouwen en te bewaren. Bij de uitleg van Genesis 2:15 (de opdracht om ‘te bouwen en te bewaren’) introduceert Calvijn Porectium quatia ad erum velestrum quis arum que. de rentmeester. ‘Die een akker bezit, moet dus de jaarlijkse vrucht trekken, en toezien dat hij de grond door zorgeloosheid niet laat uitgeput worden, maar hij moet zich er op toeleggen, om hem aan de nakomelingen over te leveren, zoals hij hem heeft ontvangen, of nog beter bebouwd. (…) dan moet elk bedenken, dat hij over alles wat hij bezit, de rentmeester Gods is.’
Herwaardering
We hebben dus de opdracht van God en de verantwoordelijkheid om rentmeester te zijn. Ik pleit daarom voor een herwaardering van de waarde van het natuurlijke landschap. Ook al is dat geen algemeen gewaardeerde boodschap. Rentmeesterschap bij ruimtelijke keuzes, als tegenhanger van de brede focus op ‘bouwen’.
Combinatie
Hoe zou dat vorm kunnen krijgen? Hierbij alvast een eerste uitwerking. Geen uitbreiding van bebouwd gebied als dat ten koste gaat van ruimtelijke kwantiteit en/of kwaliteit. Gevolg daarvan is dat leegstaande panden of incourante delen van bedrijventerreinen weer in beeld komen voor herontwikkeling. Als bepaalde ontwikkelingen absoluut niet mogelijk zijn binnen bestaand stedelijk gebied, moeten we alleen realisatie toestaan als meerdere maatschappelijke opgaven gecombineerd worden. Een voorbeeld, al besef ik dat dit niet op ieders instemming kan rekenen. Combineer de opwekking van windenergie met aanleg van bossen, die vervolgens ook een bijdrage kunnen leveren aan bijvoorbeeld waterberging, verbetering biodiversiteit en recreatie. Is deze combinatie niet mogelijk, dan kunnen we alleen noodzakelijke ruimtelijke ontwikkelingen toestaan als door compenserende maatregelen de invloed op de kwaliteit van het landschap en de natuur ruimschoots verbetert. Een initiatiefnemer financiert dan bijvoorbeeld de aanleg van landschapselementen op agrarische gronden en het onderhoud daarvan gedurende lange tijd, maar de financiering zou ook kunnen gelden voor de realisatie van nieuwe weidevogelgebieden. Deze aanpak draagt bij aan een nieuw toekomstgericht verdienmodel voor agrarisch ondernemers, verbetert de kwaliteit van het landschap, bevordert de biodiversiteit en helpt om het water vast te houden in het gebied. Dat is meer dan een gewone win-winsituatie!
Ir. Gert Harm ten Bolscher, namens de SGP lid van de Gedeputeerde Staten in Overijssel voor
Landbouw en Natuur.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 mei 2021
Zicht | 97 Pagina's
