Kroon van doornen
En de krijgsknechten, een kroon van doornen gevlochten hebbende, zetten die op Zijn hoofd. Johannes 19:2
Pilatus is voor de eis van het volk bezweken. Hij veroordeelde Jezus tot de kruisdood. Hij gaf Hem daartoe over in handen van de soldaten. Zij moeten het vonnis uitvoeren. Ze nemen Jezus mee naar de binnenplaats van het rechthuis om Hem gereed te maken voor de kruisiging.
Ze maken er een spel van. Het zogeheten koningsspel. Ze speelden dit in het wachtlokaal om de tijd te verdrijven. Wie het spel won, werd als koning gekroond.
Ze werpen een versleten, purperen soldatenmantel over Zijn bebloede rug. Ze maken een lauwerkrans van doornen en drukken die hard op Zijn hoofd. Ze geven Hem een rietstok in Zijn hand. Ze vallen voor Hem neer, spuwen in Zijn gelaat en roepen: Wees gegroet, Gij koning der Joden.
Daar staat Jezus: gekleed als een spotkoning in een rode soldatenmantel, met een doornenkroon op Zijn hoofd en een staf van riet in Zijn hand. Een koning met een doornenkroon.
Een kroon is een beeld van eer, heerlijkheid en waardigheid. Een doornenkroon daarentegen is een beeld van spot en vernedering. Doornen doen ons denken aan de vloek die God over de aarde heeft uitgesproken vanwege de zonde van de mens. God sprak toen: Zo zij het aardrijk vervloekt om uwentwil en met smart zult gij daarvan eten. Ook zal het u doornen en distelen voortbrengen. En van die doornen wordt nu een kroon gevlochten en op Jezus’ hoofd gezet.
Jezus draagt hier onze vloek. De doornenkroon die Jezus draagt, hoort op ons hoofd. Wij verdienen die vloek, die spot en dat lijden.
Pilatus heeft Jezus, de met doornen gekroonde koning, daarna aan het volk voorgesteld. En hoe oordeelden zij over Hem? Ze riepen: Kruis Hem! Hoe oordeelt u over deze Koning? Kunt u begrijpen dat er mensen zijn die zeggen: Ja, dat is mijn Koning! Kunt u ermee instemmen dat zij van Hem zeggen: Al wat aan Hem is, is gans begeerlijk! Dan behoort u tot de mensen die weten de vloek van de doornen verdiend te hebben en die in de met doornen gekroonde Jezus hun redding hebben gevonden.
tekst: DS. C. HARINCK, KAPELLE
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 maart 2020
Terdege | 124 Pagina's
