De spionne van Manhattan
“Paarden vertrappen geen kinderen, zelfs niet als ze dood zijn. Daarom was ik niet bang. Eerst niet. Ik hoorde de Kozakken al voor ik ze zag.”
Oekraïne, 1920. De Joodse Giddy Brodsky is vijf jaar als een groep kozakken haar dorp binnenvalt. Ze is getuige van een enorme geweldsuitbarsting. De kozakken steken na afloop van de plunderingen en vernielingen het dorp in brand. Giddy en haar familie overleven als door een wonder en vluchten vanuit Rusland naar Amerika. Met haar moeder en jongere broertje Yosel komt Giddy terecht Lower East Side in New York. In de straatarme wijk is het vechten voor een bestaan. De inmiddels vierentwintigjarige Giddy vindt een baan als sigarettenmeisje in een club. Ze is vastbesloten een eigen cosmeticazaak te beginnen en droomt ervan weg te komen uit Lower East Side. Giddy moet hard werken als kostwinner voor haar zwaar getraumatiseerde moeder en jongere broertje.
Dan herkent ze de man die in Rusland haar leven verwoestte. Ze vraagt hulp aan de politie en komt in contact met Van der Zalm, een hoge functionaris bij de immigratiediensten. Hij vertelt dat hij jacht maakt op dezelfde man en hem verdenkt van een moordcomplot. Van der Zalm vraagt Giddy om voor hem te werken als spionne. Het leven van Giddy komt in gevaar als ze belandt in een internationaal complot waarin niets meer is wat het lijkt.
Vanuit het perspectief van vierentwintigjarige Giddy wordt een aangrijpend beeld geschetst van de toestand waarin (joodse) immigranten zich bevonden in de jaren dertig van de vorige eeuw.
Vechten voor idealen
Het is de tijd van de Grote Depressie, de wereldwijde economische crisis. De werkloosheid is torenhoog en het bestaan is – ondanks de immigratie naar het ‘beloofde land’ Amerika – hard en onzeker. Tegen die achtergrond komt de ruwe werkelijkheid waarin Giddy zich bevindt tot leven. Het bepaalt de manier waarop ze tegen het leven aankijkt en de keuzes die ze maakt.
Het verhaal van Giddy ontrolt zich in chronische volgorde. De korte hoofdstukken hebben als kop een plaatsaanduiding. De sfeertekeningen van het werk van Giddy, het wonen in Lower East Side de ontwikkeling van huidverzorging en cosmetica in deze periode zijn beeldend.
Antisemitisme is een actueel thema met oude papieren, blijkt ook uit het verhaal van Giddy. Het is mooi om te lezen hoe de jonge vrouw – ondanks alles – blijft vechten voor haar idealen.
De geschiedenis van Giddy kent een aantal gewelddadige scenes. Dat kan een afweging zijn bij de keuze om dit boek te lezen.
De proloog waarin de progrom in Rusland wordt beschreven is de opmaat naar een intrigerend verhaal waarin – behalve een spannend plot – de geschiedenis van joodse immigranten in New York tot leven komt. De ontwikkeling in deze roman zijn deels gebaseerd op waargebeurde feiten – zoals het Molotov -Ribbentroppact waarin Rusland en Duitsland in augustus 1939 een nietaanvalsverdrag tekenen.
De schrijfster deed bron- en archiefonderzoek naar de leefomstandigheden in de periode voor de Tweede Wereldoorlog in Lower East Side. Ze deelt de meest interessante bronnen in een lijst achterin het boek. Er worden veel Jiddische woorden gebruikt in het verhaal. De schrijfster geeft er in de tekst een verklaring bij. Voor de leesbaarheid was een verklarende woordenlijst achterin het boek handig(er) geweest.
De spionne van Manhattan
Roberta Rich
2024, uitgeverij KokBoekencentrum 318 blz., € 22,99 (E-book € 9,99)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 augustus 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 augustus 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's