Goeree-Overflakkee heeft haar eigen lokale hitteplan
GOEREE-OVERFLAKKEE – Er zijn dagen dat Goeree-Overflakkee een tropisch eiland is. Veel mensen genieten op dat soort dagen van het mooie weer, maar er zijn ook inwoners voor wie hitte ronduit gevaarlijk is. De gemeente heeft daarom samen met de GGD en nog een waslijst aan instanties het Lokale Hitteplan Goeree-Overflakkee opgesteld.
"Het plan richt zich op kwetsbare mensen en op het beter functioneren van individuele verzorgers, professionals, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties tijdens periode van hitte", schrijft het college van B en W van de gemeente Goeree-Overflakkee in een brief aan de raad. "Het hoofddoel van het lokaal hitteplan is het beheersen van gezondheidsrisico’s bij aanhoudende hitte." Ook is het document een platform voor kennis- en ervaringsuitwisseling van betrokken lokale organisaties, met als doel het verbeteren van de zorg aan voor hitte kwetsbare bewoners in de gemeente.
Het aantal warme dagen en nachten zal de komende decennia stijgen, voorspelt het KNMI. Daarom heeft de gemeente in navolging van het Nationale Hitteplan nu een lokale variant in het leven geroepen. Verschillende instellingen op het gebied van zorg en welzijn, maar ook de kinderopvang en Oost West Wonen zijn betrokken bij het opstellen van het document. Doel is "om de effecten van hitte voor mens en dier op ons eiland te dempen", zo staat te lezen in het hitteplan. Het aanpakken van de hitteproblematiek gebeurt op drie vlakken: via gebouw, gebied en gedrag. Bestaande gebouwen worden aangepast en nieuwe gebouwen slimmer ontworpen, aldus het hitteplan. "Hierbij kan je denken aan het toepassen van zonwering en ventilatie." De leefomgeving moet worden gekoeld door het aanplanten van bomen, toepassen van koele materialen en zorgen voor beschaduwde routes. "Dit zijn fysieke ingrepen die de gemeente of ontwikkelaar doet tijdens (her) inrichtingsprojecten." Maatregelen voor een koelere leefomgeving worden uitgewerkt ineen apart document, het Leidraad Inrichting Openbare Ruimte (LIOR). De derde pijler is het aanpassen van gedrag, bijvoorbeeld door te werken met een tropenrooster, voldoende te drinken en inspannende activiteiten te vermijden.
Wanneer actief
Hitte kan leiden tot serieuze gezondheidsklachten, 75-plussers vormen daarbij de grootste risicogroep. Aangezien die groep steeds groter wordt door de vergrijzing, neemt ook de druk op de zorg toe. "Maar ook mensen met een chronische aandoening, eenzamen, (zeer) jonge kinderen en mensen met overgewicht lopen een verhoogd gezondheidsrisico", aldus het college in de brief. "Daarnaast kunnen deelnemers aan intensieve buitenactiviteiten of (sport)evenementen gezondheidseffecten ondervinden, bijvoorbeeld door oververhitting of uitdroging." Het lokale hitteplan treedt in werking zodra het RIVM de landelijke equivalent activeert. Dat gebeurt bij een verwachting van vier dagen achter elkaar een hogere temperatuur dan 27 graden Celsius, of bij één dag hoger dan 35 graden Celsius.
In het hitteplan worden ook de rollen en taken voor gemeente, GGD en andere lokale organisaties beschreven op het moment dat het Nationaal Hitteplan wordt geactiveerd, zodat kwetsbare inwoners tijdens hitte perioden worden bereikt. De gemeente onderhoudt dan de contacten met de GGD en brengt alle partners binnen het plan op de hoogte van de activering ervan.
Die voeren vervolgens uit wat in de voorbereiding is afgesproken, zoals de interne communicatie, maar ook het openstellen van koele ruimtes en locaties die hiervoor in de voorbereiding zijn aangewezen. Het Jaarplan begint echter al eerder, met bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten en andere activiteiten waarbij aandacht is voor de vraag 'wat als het echt warm wordt'. En richting het eind van het jaar volgt een evaluatie.
Zoveel mogelijk deelnemers
De gemeente en de GGD zien het liefst zoveel mogelijk deelnemers aan een zogenaamd 'hittenetwerk'. "Een aantal organisaties op Goeree-Overflakkee werkt met (tijdelijk) kwetsbare groepen", zo valt te lezen in het hitteplan. "Deze organisaties zijn of worden uitgenodigd om deel te nemen aan het hittenetwerk.: Het gaat hierbij om zorginstellingen, het Rode Kruis, de thuiszorg, verpleeghuizen, kindercentra, basisscholen, de GGDafdeling, (Samenwerkende) huisartsen, de toeristen- en evenementensector, welzijnsorganisaties, woningcorporaties, kerkgenootschappen, sportverenigingen en vee- en dierhouderijen. "De lijst zal de komende jaren steeds verder worden uitgebreid, zodat er een fijnmazig netwerk ontstaat op ons eiland."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 mei 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
