'In 2050 bijna 34.000 elektrische auto's op Goeree-Overflakkee'
ElaadNL presenteert nieuwe prognose:
GOEREE-OVERFLAKKEE – In 2050 rijden er op Goeree-Overflakkee bijna 34.000 elektrische auto's rond, die hun energie kunnen tanken bij ruim 15.000 laadpunten (inclusief thuisladen). Dat betekent dat hele gehele eilandelijke wagenpark elektrisch is. Dat is althans de meest voorzichtige prognose na uitgebreid onderzoek van ElaadNL. Bij de meest gunstige ontwikkeling voor de 'elektrische auto-markt' zou dit moment ook al in 2041 daar kunnen zijn.
Overigens verwachten de onderzoekers dat pas na 2030 het aantal elektrische auto's echt hard gaat groeien, sneller dan eerder was verwacht. Dat heeft te maken met de Europese regelgeving (vanaf 2035 mogen auto's met een verbrandingsmotor niet meer verkocht worden, red.), de komst van betaalbare elektrische auto's die al vanaf dit jaar worden verwacht en de dalende prijzen voor batterijpakketten. Tot 2030 tijd verwacht men "beperkte groei vanwege afnemende stimuleringsmaatregelen en de tot op heden beperkte beschikbaarheid van betaalbare modellen elektrische auto's".
Het onderzoek maakt tot op wijkniveau inzichtelijk hoeveel elektrische auto's er nu ongeveer rijden en hoeveel men er uiterlijk in 2050 verwacht. De cijfers geven een interessant inkijkje waar bijvoorbeeld de meeste mensen elektrisch zullen rijden in 2024. Dat is in Ouddorp met 343 BEV's (Battery Elektric Vehicles, oftewel batterijelektrische personenauto's), waarvan de meesten (125 stuks) in het Buitengebied. Dat is ook eilandbreed gezien de wijk met het hoogste aantal elektrische auto's in de prognose voor dit jaar.
Goedereede
Waar Middelharnis (282 elektrische auto's), Sommelsdijk (233) en Dirksland (229) in absolute aantallen de rest van de top vier vormen in 2024, liggen de verhoudingen weer anders als je het aantal elektrische auto's afzet tegen het aan inwoners per dorpskern. Dan staat Ouddorp ineens niet meer bovenaan. Nummer 1 is dan Goedereede, waar 5,74 procent van het aantal inwoners elektrisch zal rijden. In Ouddorp is dat 5,41 procent. De conclusie is hoe dan ook gerechtvaardigd dat de Kop van Goeree koploper is als het om elektrisch rijden gaat. Ook Achthuizen (3,91 procent) scoort hoog in vergelijking met de andere woonkernen. Dirksland is met 3,8 procent de nummer vier in deze lijst.
Het onderzoek heeft natuurlijk een behoorlijk 'glazen-bol-gehalte' als het om de prognose richting 2050 gaat (zie ook pagina 15). Gebaseerd op de huidige ontwikkelingen verwachten de onderzoekers evenwel dat over 26 jaar het aantal elektrische auto's per woonkern weer in verhouding is met het aantal inwoners. Dat maakt het document niet minder belangwekkend, aangezien het onderzoek "de basis vormt voor het beleid van netbeheerders, gemeenten en provincies in het kader van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur", aldus ElaadNL in een toelichting.
Netbewust laden
Een forse uitdaging bij dit alles is natuurlijk het opladen van al die elektrische auto's. De uitdagingen met het elektriciteitsnet zullen bijvoorbeeld niet mals zijn. Daar hebben de onderzoekers overigens terdege rekening mee gehouden door een laadprofielengenerator te ontwikkelen "waarmee de impact van netbewust laden voor iedereen inzichtelijk wordt gemaakt".
Een korte uitleg: bij het laden van een elektrische auto zijn er pieken in de elektriciteitsvraag. Er is bijvoorbeeld een duidelijke ochtendpiek te zien bij laadpunten die bij kantoorgebouwen en andere werkplekken staan. Bij publieke laadpunten is zowel in de ochtend als in de avond een piek te zien. En bij thuisladen is de elektriciteitsvraag vooral in de avonduren dominant, terwijl de piek voor snelladers tussen 11.00 en 17.00 uur ligt. Door hier slim mee om te gaan en op gunstigere momenten te laden (netbewust laden), kunnen die pieken flink verlaagd worden, aldus ElaadNL.
Laadpalen
Maar hoe zit het dan met de laadpalen die nodig zijn als er straks bijna 34.000 elektrische auto's van energie moeten worden voorzien? De meeste auto's worden nu aan huis opgeladen en de onderzoekers verwachten dat dit ook zo blijft. In 2024 telt Goeree-Overflakkee ruim 2300 laadpunten, waarvan er bijna 550 publiek toegankelijk zijn. Overigens is de vraag hoe accuraat deze getallen zijn wel gerechtvaardigd. Volgens de cijfers uit het onderzoek staat in het centrum van Middelharnis geen enkele publiek toegankelijke laadpaal. Nu zijn laadpalen in dit deel van het dorp niet heel veel te vinden, maar ze zijn er wel degelijk. Overigens komt de grootste woonkern er wat openbare laadpalen betreft slecht uit met een prognose van 46 stuks. Elektrische rijders hebben in Ouddorp de grootste kans op het vinden van een laadpunt, daar zijn er volgens het onderzoek 153 van te vinden in 2024. Dat hoge aantal wordt mede veroorzaakt door campings, waar steeds meer laadpalen op de parkeerplaats te vinden zijn.
Richting 2050 telt het eiland volgens de prognose van ElaadNL 15.261 laadpunten, waarvan 4.578 publiek toegankelijk zijn. Die laatste categorie is niet alleen relevant voor bezoekers, maar ook voor mensen die niet aan huis kunnen laden. Verschillende straten op het eiland bieden geen enkele ruimte om de auto 'aan huis' op te laden.
Een van de nadelen (naast het vaak nog beperkte aantal kilometers dat je kunt rijden op een volle accu) is de snelheid van het laden. Je hebt al snel enkele uren nodig om de accu weer vol te laden, en aan huis vaak nog flink wat uurtjes meer. Elektrische auto's kunnen evenwel ook aan de snellader, die als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten, met name langs de Rijks- en Provinciale wegen. Onlangs stampte Fastned nog een groot laadstation uit de grond langs de N59. Ook iets verderop in Oude-Tonge, bij het waterstofstation, kun je de auto aan de snellader hangen.
Geen snellaadpunten in de planning
De prognoses in het onderzoek voor het eiland zijn niet helemaal conform de werkelijkheid, met name als het over snelladen gaat. Volgens de cijfers zouden er in 2024 zeven snellaadpunten in het buitengebied van Goedereede moeten komen, 1 in het buitengebied van Ouddorp, 1 in de woonkern van Nieuwe-Tonge, 2 in het centrum van Oude-Tonge en 1 in de Planetenbuurt van dat dorp. Die snellaadpunbten zijn er nog niet. In geen van de genoemde dorpen zijn bij de gemeente op dit moment plannen bekend voor het plaatsen van dergelijk snellaadpunten, laat een woordvoerster weten in een korte reactie. "We zijn wel bezig met een laadvisie. Onderdeel daarvan is ook een onderzoek naar snellaadpunten." Het mag duidelijk zijn dat niet alle getallen in de prognoses hard gemaakt kunnen worden.
Oude-Tonge en Goedereede gaan richting de toekomst dé hotspots worden voor snelladen, zo verwachten de onderzoekers van ElaadNL. De verwachting richting 2050 is dat er in de buitengebieden van deze dorpskernen respectievelijk 63 en 64 snellaadpunten te vinden zijn. Op zich een logische gedachte, aangezien de voorzieningen bij Oude-Tonge er al zijn, het dorp centraal ligt en langs de N59. Goedereede ligt langs de drukke N57 richting de kust, wat ook dit dorp net als Ouddorp geschikt maakt voor meer snellaadpunten. Wat verder opvalt is dat de meeste snellaadpunten buiten de woonkernen worden verwacht.
Zelf een kijkje nemen kan op https://platform.elaad.io/interactieve-outlook/.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 februari 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 februari 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's