Suïcide – als leven een loden last wordt
Voor u gelezen
“Ik verlang ernaar dat iemand kan horen én verdragen dat ik me wanhopig voel, dat ik geen uitweg zie. En dat we daar dan samen naar kunnen kijken en concluderen dat het heel erg verdrietig en rot is. En verder niets. Geen stappenplan, geen verwijten, geen onbegrip; alleen maar stil zijn en het samen uithouden in die donkere, afgesloten tunnel.”
Aan het woord is Hester, moeder van drie jonge kinderen. Angst, trauma en depressie lopen van jongs af aan als een rode draad door haar leven. Ze doet haar verhaal -anoniemin ‘Suïcide – als leven een loden last wordt’. In de hoop het taboe dat rust op gedachten aan zelfdoding (suïcide) te helpen doorbreken. Hester ervaart het leven met suïcidale gedachten als eenzaam. Juist het taboe en isolement doorbreken kan erkenning en verbinding geven.
Deze nieuwe gids is op de eerste plaats geschreven voor mensen die kampen met suïcidale gevoelens én voor hun naasten. Maar ook voor de verdere omgeving -waaronder bijvoorbeeld kerkelijk werkers en gemeenteleden- is het belangrijk de inhoud van dit boek te kennen.
Vier invalshoeken komen aan bod. Om (enigszins) de nood te kunnen peilen van mensen die intens lijden is het belangrijk hun verhalen te kennen. Daarom zijn eerst -anoniem- vier ervaringsverhalen opgenomen: eerst dat van Hester, daarna vertelt Elsa over haar man met een doodswens, Inge verloor haar zoon aan suïcide en pastor André vertelt zijn ervaring als predikant rondom de zelfdoding van een gemeentelid.
De tweede invalshoek betreft algemene informatie over het herkennen en begrijpen van suïcidaal gedrag en het vinden van de weg naar hulpverlening. Hier is ook ruimte voor de impact van suïcidaal gedrag op naasten. Een volgend thema behandelt de ontwikkeling van suïcidaal gedrag en suïcide van kindertijd tot ouderdom. Risicofactoren komen in een overzichtelijk schema aan bod.
Handreiking en (h)erkenning
Een apart hoofdstuk behandelt suïcidaal gedrag en suïcide bij kinderen. Dit is gelukkig zeldzaam, maar ouders kunnen hier in een enkel geval mee worden geconfronteerd. Ouders krijgen handvatten aangereikt om met hun kinderen in gesprek te gaan. Benoemen en erkennen van gevoelens is essentieel. Het laatste thema biedt een overzicht van de manier waarop in de loop van de westerse cultuur- en kerkgeschiedenis is gedacht over dit onderwerp. Met als rode draad door dit hoofdstuk, en eigenlijk door heel het boek, wat de Bijbel hierover zegt.
Empathie en liefde voor de suïcidale naaste en zijn familie en directe omgeving zijn leidend in het boek. De wens het taboe te helpen doorbreken dat ook in kerkelijke gemeenten op suïcidaal gedrag en suïcide rust, en daarnaast (h)erkenning en handreikingen te bieden, krijgt op een liefdevolle en kundige manier gestalte.
Het boek bevat praktische lijstjes, tips en checklists hoe iemand bij te staan die suïcidaal gedrag vertoont. Ook voor pastoraal werkers en predikanten zijn er diverse praktische en Bijbelse handvatten.
Er is veel aandacht voor signalering en preventie. Onbevooroordeeld écht luisteren staat voorop. En trouw blijven, ook in kleine dingen. Geef geen advies of ongevraagd tips, maar luister en wees er voor de ander.
De rol van de mantelzorger of naaste is vaak zwaar. Het gevoel van verantwoordelijkheid kan drukken. Adviezen om het vol te houden zijn daarom onmisbaar. Ook voor het pastoraat is er een rol weggelegd in de ondersteuning van de mantelzorger.
De gids werd begin deze week gepresenteerd door het Kennisinstituut christelijke ggz en is samengesteld met de kennis van twaalf deskundigen op dit gebied.
Een paar nuttige tips uit het boek: de verwijzing naar een zelfmoordpreventiewijzer, een veiligheidsplan en communicatietips hoe in gesprek te gaan (www.113.nl). Contact met anderen die te maken hebben met de zorg voor een psychiatrische patiënt kan via www.eenhandreiking. nl. Eleos en De Hoop tenslotte zijn christelijke hulpverleningsinstellingen die therapie en bijstand bieden in deze problematiek.
Suicide
Als leven een loden last wordt Hanneke Schaap-Jonker, Ewoud de Jong en Matthias Jongkind (red.) 2024, KokBoekencentrum 176 blz., € 18,99
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 januari 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 januari 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's