Jan Polder is gefascineerd door postduiven
MIDDELHARNIS - De duivenmelker is niet meer, de hedendaagse liefhebbers noemen zich veel liever duivencoach. En het ‘klokken’ van de duiven gebeurt automatisch door middel van computerchips. Het stoffige imago van de duivensport komt niet overeen met de werkelijkheid. De duivensport is in ontwikkeling. Jan Polder is een bekende naam in de duivenwereld en vertelt enthousiast over zijn liefde voor de sport.
Toen Jan Polder uit huis ging, zocht hij gelijk naar een huis waarbij er in de tuin ruimte was voor een duivenhok. “Mijn vrouw is niet alleen met mij getrouwd, maar ook met de duiven,” zegt hij met een glimlach. En terugblikkend op zijn jeugd vertelt hij: “Ik weet niet anders dan duiven”. Zijn vader, Cor Polder, heeft de liefde voor duiven met de paplepel ingegoten. Zijn vader is zelf tot zijn 82ste actief geweest in de duivensport, hij is nu 87 en de trouwste fan van zijn zoon. Als de duiven van Jan moeten binnenkomen staan ze nog regelmatig samen op de uitkijk.
Middelharnis was het mekka van de duivenwereld in de zestiger en zeventiger jaren. Veel liefhebbers uit het dorp waren wereldwijd bekende namen in de duivensport. Eén van de bekendste vliegers in die jaren was Ko Nipius, iemand die zijn tijd ver vooruit was volgens Polder. Hij had bijvoorbeeld een fulltime duivenverzorger in dienst voor de verzorging van zijn duiven. Zelf runde hij een manufacturenzaak aan de Oostdijk, op de plaats waar nu De Vogel adviesgroep is gevestigd. Als zijn duiven thuis kwamen na een belangrijke vlucht stonden er soms wel veertig mensen toe te kijken. Uit die tijd herinnert Polder zich ook nog de keren dat hij achterop de brommer van zijn vader meeging om duiven te kopen in Brabant. Dan voeren ze met de pont over van Ooltgensplaat naar Dinteloord en tuften ze verder naar de duivenmelker toe.
Vereniging
Sommelsdijk en Middelharnis hebben allebei een eigen postduivenvereniging. Polder is aangesloten bij de vereniging in Middelharnis. Een club met ruim dertig actieve leden, de gemiddelde leeftijd ligt rond de vijftig, zo schat Polder. Gelukkig zijn er ook jonge leden, zoals een jongen van elf die is gefascineerd door de duivensport. “Die moeten we goed begeleiden,” zegt Polder.
Hobby
Was de duivensport eerst alleen zijn hobby, vandaag de dag is het ook de inkomstenbron van de duivenfanaat. Hij is mede-eigenaar van het veilingbedrijf Toppigeons, dat is opgezet door Piet de Vogel uit Oude-Tonge. Toppigeons is een website waar liefhebbers topduiven kunnen veilen aan liefhebbers over de hele wereld. De veiling richt zich op het hoogste segment en alleen duiven die voldoen aan kwaliteitseisen komen in aanmerking. Door de commissie die wordt berekend over de verkoopprijzen verdienen de mannen hun boterham. Aanvankelijk werkte Polder bij Webego als manager externe dienstverlening. Toen hij zijn baan opzegde en koos voor het ondernemerschap bij Toppigeons, kon niet iedereen dat begrijpen. Want met het opgeven van een vaste baan verdwijnt er ook een stukje zekerheid. Maar hij is nog altijd blij dat hij deze beslissing heeft genomen: “Ik heb er tot op de dag van vandaag nog nooit spijt van gehad.”
Roofvogels Een ware plaag voor de duivenlief
Een ware plaag voor de duivenliefhebbers van Goeree-Overflakkee zijn de roofvogels. Zeker in de winter als andere prooidieren zeldzaam zijn, maken de slechtvalk en vooral de sperwer jacht op duiven. “Meestal zijn het ook nog eens de beste die worden gepakt”, zegt Polder. In de buurt van een duivenvriend in St. Michielsgestel hebben natuurliefhebbers een broedkast voor slechtvalken opgehangen aan een toren. Hierin zit een webcam zodat iedereen op internet kan zien hoe de vogels hun jongen voeren. De duivenliefhebber kon op die manier zien hoe zijn duiven mee werden genomen naar de broedkast om te worden opgepeuzeld… Polder vindt overigens dat er teveel roofvogels zijn: “Wanneer je oog hebt voor de natuur dan zul je zien dat er hele populaties vogels, zoals patrijzen en de kleine zangvogels zijn uitgemoord.”
Mooiste prijs Zijn mooiste overwinning is een
Zijn mooiste overwinning is een duivenwedstrijd vanuit St. Vincent in Frankrijk in 2005, hieraan namen 32.240 duiven deel. Zijn duivin, jargon voor een vrouwtjesduif, was de snelste van alle duiven. Frappant was dat zijn duif een uur eerder thuis was dan de nummer twee van de wedstrijd. Zelf kan hij zich, als duivencoach, de hele voorbereiding en de wedstrijd zelf nog precies herinneren. Helaas was hij net Hollandse Nieuwe uit de koelkast aan het pakken toen de kampioen thuis kwam. Dat moment heeft hij dus gemist.
Magie van de sport
In het hok koeren de duiven in het rond terwijl anderen in een stenen schotel de eitjes warm houden. Polder geniet zichtbaar van zijn gevleugelde vrienden. Hij wijst een duif aan die een andere duif wegjaagt. “Kijk die heeft een hele glimmende hals en verdedigt zijn territorium. Signalen van een duif in topvorm” legt Polder uit. Hij vergelijkt de duivencoach graag met Louis van Gaal, de coach van het nationale voetbalteam. Hij stelt het team samen, zorgt voor de training, stelt het voedingsschema op en bepaalt welke duiven de wedstrijd spelen. Alleen een goede coach die zijn spelers begrijpt is in staat om het team topprestaties te laten leveren.
Toekomst
In Nederland zijn er ongeveer twintigduizend actieve ‘duivensporters’, dat is nog altijd een flinke club, maar het zijn er wel veel minder dan in de jaren zeventig en tachtig. Polder denkt dat de reden hiervoor is dat er veel nieuwe vrijetijdsbestedingen zijn bijgekomen. In andere landen is de duivensport juist hard aan het groeien. In landen als China en Taiwan en ook in Oost-Europese landen is de duivensport ‘booming business’. Maar ook in Nederland zal de sport blijven bestaan zegt Polder. “Als je wordt gegrepen door het duivenvirus laat het je nooit meer los.”
Prijzengeld
Recent was Polder in het nieuws vanwege het winnen van een prijs van maar liefst 10.000 euro. Bescheiden als hij is, legt hij uit dat het niet zijn verdienste was. Het zit namelijk zo, dat een vriendengroep van zo’n 12 man weleens moest lachen om zijn duivenmelkersperikelen. Maar ook zijn fanatisme en enthousiasme viel op bij de vriendengroep. Op een gegeven moment vroegen ze of ze niet eens konden gokken op zijn duiven. Dat is niet mogelijk, want het gokken op duiven is verdwenen in Nederland. Maar Polder moest wel denken aan de zogenaamde éénhoksraces, dat wil zeggen dat deelnemers een jonge duif van een maand oud naar een groot duivenhok brengen. Hier worden alle duiven op precies dezelfde manier verzorgd en getraind. Op een vastgestelde datum is er een wedstrijd over een afstand van 480 kilometer waaraan alle 1300 duiven uit het hok deelnemen. De duif die als eerste binnen is wint de prijzenpot van 25.000 euro. De vriendengroep had hier wel oren naar en legde het inschrijfgeld bij elkaar. Polder regelde wat jonge duiven van dhr. Barendregt uit Middelharnis die hij zeer geschikt achtte voor deze race. En wat wil het geval, de eerste keer dat ze meedoen in 2010 wonnen ze gelijk de hoofdprijs. Dit jaar heeft de groep weer meegedaan en wonnen ze de derde prijs, de bewuste tienduizend euro. De wedstrijd in het Belgische Nevele is trouwens een hele happening waar een touringcar vol duivenliefhebbers uit de regio naar toe gaat.
Goed doel
Toen Polder en zijn compagnon van Toppigeons hoorden over het zieke zoontje van een duivenvriend besloten ze in actie te komen. Want er was veel geld nodig voor de behandeling van zijn ziekte, die voor een gedeelte in Amerika moet worden uitgevoerd. Daarom hebben ze hun relaties gevraagd om een hele goede of bijzondere duif te schenken. Totaal werden er 91 duiven geschonken die zijn geveild voor het goede doel. De totale opbrengst was bijna 16.000 euro. De duivenmelkers hebben het hart op de juiste plaats.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 september 2013
Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 september 2013
Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's