Johan Kolff (2)
Benieuwd naar de rest van het verhaal over de hobby van Johan Kolff? Lees dan snel deel 2 van het gesprek dat we met hem hielden in de studio aan de Phihpshoofjesweg in Dirksland. In deel 1 zagen we hoe Johan Kolff, geboren in Westmaas, opklom van schoolknaap tot chef Directe Hulpverlening van de politie in Spijkenisse. Vroeger was hij ook wel eens bezig met illegale zenders; hij haalde piratenzenders uit de lucht! Door 'stom toeval' belandde hij bij radio Flakkee, en nu - na elf jaar - is hij 'Johan Kolff van Radio Flakkee'.
Al vanaf 10 september 1991 werkt Johan Kolff mee aan het programma 'Muzikale Hartewensen'. De vraag of hij dit wilde doen kwam van Aad Koedam. Eerst was het programma alleen te horen op de dinsdagavond van 7 tot 9 uur. "Er werden veelal dezelfde liederen gevraagd en dus ook gedraaid", zegt Johan. "Veel andere, ook prachtige liederen die we in de kast hebben. Kwamen niet aan bod. Dat vond ik een beetje zonde. Daarom heb ik voorgesteld om ook een tweede 'Hartewensenprogramma' te maken met muziek van mijn eigen keuze, om ook die andere liederen ten gehore te brengen. Dat is nu te horen op maandagavond tussen 6 en 7 uur en op zondagavond tussen 8 en 9 uur. Soms, als je na een uitzending naar huis rijdt en je ziet overal tv's flikkeren, dan vraag je je wel eens af of er toch wel iemand naar je programma geluisterd heeft", bekent Johan. 'Doe ik het niet voor niets?' vraagt hij zichzelf wel eens af. Maar als je later reacties krijgt, merk je toch van: hé, de mensen hebben het wel gehoord. Die vele reacties op je programma geven je een extra prikkel om er mee door te gaan."
"Het opzoeken van de liederen is een hele klus. Zeker als mensen tijdens de uitzending bellen en dan persé psalm zoveel vers zoveel willen horen en dan ook nog eens in die en die uitvoering. Kijk, dat lukt niet altijd. Daarom vragen we de mensen ook altijd om ons te schrijven. Dan hebben we volop de tijd om het juiste lied op te zoeken en kunnen we aan een verzoek meer aandacht besteden." Om het zoeken te reduceren, heeft Johan een map aangelegd waarin alle liederen uit het archief op verschillende manieren staan gerangschikt. Op titel, op solist, op koor, instrumentaal, gezongen, traditioneel, etc. Als je er Cd's bij krijgt, moeten die nieuwe gegevens er namurlijk ook weer tussen. Dat kost toch wel ontzettend veel tijd? Johan knikt. "Dat doe ik thuis. Op de computer. Je kunt met recht zeggen dat er veel tijd in het vrijwilligerswerk gaat zitten. Mensen hebben daar dikwijls geen idee van. Maar het gebeurt - het woord zegt het al - op vrijwillige basis. Het is heel leuk om te doen. Leuk is ook dat we onze muziek vaak van verschillende kanten krijgen. Er is in de loop van de tijd met diverse uitgevers van muziek, met koren en met verschillende musici een goede relatie ontstaan. Is er een uitvoering of een cd-opname, dan zeggen ze soms al: 'Stuur maar een geluidsdrager, dan krijg je hem gevuld weer terug'. Deo Cantemus is zo'n koor. Zij verzorgen de bekende Doelenconcerten en wij krijgen de opnamen daarvan toegestuurd. Wij draaien de muziek die we zo krijgen weer ten behoeve van hun publiciteit. Je komt ook wel eens verrassingen tegen. Het 'zomaar' cadeau krijgen van een dikke stapel cd's is daar een voorbeeld van. Of, zoals eens gebeurde, dat iemand belde met een heel speciaal verzoek voor Muzikale Hartewensen. 'Als je het Ued in die uitvoering niet hebt, kun je het in die en die winkel halen. Op mijn kosten', zo zei de aanvraagster. We hadden het niet en ik toog naar de winkel. 'O ja hoor', zei men daar. 'Hier is die cd. We weten er van. Neem maar mee; hij is al betaald'. Kijk, dat zijn verrassende dingen", glimlacht Johan Kolff. Met veel mensen heeft hij zo een prettig contact. "Die leuke, verrassende dingen werken werkelijk verslavend," zo bekent hij. Johan is ook altijd te horen tijdens de omloop, waarvoor hij ook belangstelling heeft. Niet zozeer vanwege het sportieve element, maar meer voor 'de mens' achter de lopers.
Moetje 'radio-gek' zijn om dit werk te doen? Samen met een collega van Johan bezinnen we ons op deze vraag. Na een half uur concluderen we dat je wel iets moet hebben met het onderwerp datje presenteert. De sportverslaggever moetje niet bij Muzikale Hartewensen plaatsen; Johan op zijn beurt moetje niet op het voetbalveld zetten. Dat bij Radio Flakkee allerlei soorten programma's gemaakt worden, heeft alles te maken met de Mediawet. Om een radiozender te mogen exploiteren ben je wettelijk verpUcht om alle onderdelen aan bod te laten komen. Eigenlijk moet je Radio 1 t/m 5 vertegenwoordigen in één zender. Met de juiste kwaliteit. Heel belangrijk is dat je voeling hebt met het onderwerp of met het programma dat je presenteert en waardoor je gemakkelijker een uitzending samenstelt. Radiowerk kan ook een leuke hobby zijn voor mensen met bijvoorbeeld een lichamelijke beperking. Lichamelijke inspanning is bij het radiowerk niet vereist. Bij Radio Flakkee is altijd plaats voor nieuwe vrijwilligers. Daarbij denken ze niet in de eerste plaats aan jongelui die house- en heipalenmuziek willen draaien, maar ook aan mensen die radioprogramma's willen maken over dingen waar ze iets van afweten, zodat je ook een kwaliteitsprogramma maakt. Mensen die iets willen doen, op allerlei gebied. "We vragen niet naar gespecialiseerde technici maar naar mensen die de knoppen van de cd-spelers, e.d., willen bedienen tijdens de uitzending. Er is ook best nog plaats voor gespecialiseerde programma's, zoals bijvoorbeeld een heus Peuterprogramma met bijvoorbeeld leuke doe dingen voor kleintjes en eventueel pedagogische tips voor de ouders, of een politiek programma", zegt Johan. Idee? Bel naar Radio Flakkee en vraag naar Adwin van den Broek. Over samenvoeging van de lokale zenders op het eiland kun je langdurig praten. Net zoals bij kerken, gemeenten, eilandeüjke kranten en vele, vele andere zaken, blijkt dit een gevoelig punt. Als er ooit een samenvoeging van de vier eilandelijke gemeenten tot stand komt en er maar één gemeente zal zijn, zal er ook meer één lokale omroep mogen zijn. Dan móeten de omroepen wel samengaan. Maar dat is allemaal toekomst-'muziek'.
Een veel gestelde vraag is, waarom Radio Flakkee niet meer overal via de kabel te horen is. Gewoon, zoals vroeger. Johan: "In een artikel in de Mediawet staat dat een lokale radio alleen doorgegeven mag worden op de kabel in zijn eigen gemeente. Dat wil zeggen: 'binnen de gemeente waar de zender thuishoort'. Dat betekent voor Radio Flakkee dat men alleen in Dirksland de programma's via de kabel kan beluisteren. Dit tot groot verdriet van de mensen die zo in de weer zijn om zoveel mogelijk fijne programma's uit te zenden, én van de vele luisteraars. Dat mag duidelijk zijn. Een hartenkreet van een luisteraar prijkt in de vorm van een gedicht op het prikbord in één van de ruimtes van de smdio. Maar door samen te werken met Radio Oost, de nieuwe lokale omroep van de gemeente Oostflakkee, is Radio Flakkee nu ook in Oostflakkee op de kabel te horen. Bovendien hoort u sinds kort op de kabelkrant van Goeree-Overflakkee diverse programma's van Radio Flakkee, zoals 'Wissel', 'Muzikale Hartewensen' en de sport. Televisiebezitters van de gemeente Middelhamis en Goedereede kunnen dus ook weer luisteren naar hun favoriete programma's. Maar met een goede FMantenne is Radio Flakkee via de ether overal op Goeree-Overflakkee te ontvangen.
Maar: er is een lichtpuntje... Binnenkort - zo heeft het Ministerie meegedeeld - zal het gewraakte artikel worden geschrapt uit de Mediawet en wordt het uitzenden naar andere gemeenten weer mogelijk, waarmee de oude situatie weer terug kan komen. Hiep hoi! (namens heel veel Flakkeeënaars)."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 september 2002
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 september 2002
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's