‘De volkenprofetieën verkondigen de soevereine heerschappij van de levende God’
In dit commentaar gidst Peels met veel kennis van zaken zijn lezers door de vaak lastige teksten.
Bij zijn recente afscheid van de TUA kon prof. dr. H.G.L. Peels dit lijvige boek presenteren. Het is een commentaar op de zogenaamde ‘volkenprofetieën’ in het Bijbelboek Jeremia, de profetieën die gaan over andere volken dan Israël of Juda. In het spoor van zijn voorganger B.J. Oosterhoff heeft prof. Peels zich jarenlang met Jeremia beziggehouden, in het bijzonder met deze volkenprofetieën. Het resultaat mag er zijn.
Het betreffende Bijbelgedeelte, Jeremia 46-51, wordt vers voor vers uitgelegd. Daarbij komen talloze tekstuele en exegetische moeilijkheden aan de orde, die grondig besproken worden, in discussie met de wetenschappelijke literatuur. Met veel kennis van zaken gidst Peels zijn lezers door de vaak lastige teksten. Overigens is het commentaar vooral bedoeld voor ‘professionals’, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het feit dat kennis van het Hebreeuws verondersteld is.
Voorafgaand aan de tekstuitleg zelf, stelt een algemene inleiding vragen aan de orde als: Welke plaats hebben de volkenprofetieën binnen het geheel van Jeremia’s boodschap? Waren deze profetieën bedoeld om aan de betreffende volken zelf verkondigd te worden? In wat voor situaties hebben deze profetieën oorspronkelijk geklonken? En, last but not least: Wat is nu precies de boodschap van deze onbekende Schriftwoorden, voor de mensen toen én voor Bijbellezers anno 2023?
Dit boek getuigt niet alleen van Peels’ grote Bijbel-wetenschappelijke expertise. Ook zijn persoonlijke betrokkenheid klinkt door, met name bij de bespreking van de boodschap en theologie van de profetieën. Met overtuiging keert hij zich tegen het idee dat we hier met nationalistische uitingen van haat en rancune te doen hebben. Veeleer verkondigen de volkenprofetieën de soevereine heerschappij van de levende God. Het is een boodschap die blijvend actueel is. Als alles tot chaos lijkt te vervallen, houdt Hij de controle. Geen enkele heerser ontloopt Zijn straffend oordeel.
In dit alles is de Heere geen kille wreker, zo laat Peels treffend zien. Hij is, integendeel, ‘intens betrokken op het wel en wee van de volken’. Zijn oordeel komt op uit heilige toorn, over hoogmoed, onrecht en andere vormen van kwaad. Bovendien gaat het oordeel samen met diepe bewogenheid en compassie. Er ligt dan ook een duidelijke lijn van Jeremia’s volkenprofetieën naar het nieuwtestamentische evangelie over de Heere Jezus Christus, die door de Vader gezonden werd als Zaligmaker der wereld.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 februari 2023
De Wekker | 20 Pagina's
