Verslag generale synode
Op 16 maart kwam de generale synode bijeen in een digitale avondzitting. Vrijwel de hele vergadering was gewijd aan de bespreking van de vraag ‘hoe nu verder’. Die vraag is actueel geworden doordat er nog een paar onderwerpen liggen waarvan de synode overtuigd is dat ze om bespreking en besluitvorming in een fysieke vergadering vragen terwijl zo’n fysieke vergadering – zeker op korte termijn – niet mogelijk is.
Verschil van inzicht
De onderwerpen waarover het gaat, zijn onder andere ‘interkerkelijke samenwerking’ en ‘vrouw en ambt’. Over deze onderwerpen wordt in de synode – net als in de breedte van de kerken – verschillend gedacht. Dit is duidelijk zichtbaar geworden in de uitkomst van het beraad in de commissies die verantwoordelijk zijn voor de voorbereiding van de besluitvorming in de synode. Over beide onderwerpen zijn er uit die commissies meerderheidsen minderheidsrapporten gekomen. Ondanks veel gesprekken is het tot nu toe nog niet zo ver dat de verschillende visies met elkaar verzoend konden worden. Uiteraard kan er dan gewoon een stemming gehouden worden en dan zal wel blijken welke visie minstens de helft plus een van de stemmen krijgt. Echter, zo gaat dat wel in de politiek maar niet in de kerk. Daar gaan we een mijl en nog een en nog een als dat moet om elkaar vast te kunnen blijven houden. Zo’n proces vraagt om persoonlijke nabijheid, om elkaar echt en recht in de ogen te kunnen kijken. Die nabijheid ontbreekt in een digitale vergadering. Maar het past voorlopig niet binnen de maatregelen van de overheid om met een kleine zestig mensen fysiek te vergaderen.
De synode overwoog dat wellicht kort na de zomer weer fysiek vergaderd zal kunnen worden. Maar als de maatregelen dan inderdaad zo ver versoepeld zouden zijn, zal ook het plaatselijke gemeentelijke leven weer op gang gaan komen. Predikanten en andere ambtsdragers zullen daar al hun aandacht aan moeten geven. Om in die periode ook nog eens een kleine week en mogelijk zelfs langer te moeten reserveren voor synodevergaderingen, met alle aandacht die de genoemde onderwerpen nodig hebben – dat zou ten koste gaan van het gemeentewerk.
Hoe nu verder
Alles overwegende, besloot de synode op voorstel van het moderamen als volgt:
• op 18 juni zal er een eendaagse vergadering zijn om een paar andere zaken af te handelen – deze vergadering zal bij voorkeur fysiek zijn, als dat niet kan digitaal;
• aan het einde van die dag zal de synode provisorisch worden gesloten;
• in de loop van 2022 zal de synode worden heropend en zullen bovengenoemde onderwerpen aan de orde komen;
• er zal onderzocht worden of de volgende generale synode in 2024 kan worden gehouden in plaats van in 2023.
Dit alles uiteraard zo de Here wil en wij leven (en onder het voorbehoud dat de Here Jezus dan nog niet is teruggekomen). In de tijd tussen 18 juni en de voorziene zittingen in 2022 zal het moderamen het uiterste doen om meerderheids- en minderheidsposities in de commissies dichter bij elkaar te brengen. Ook zal het moderamen in contact treden met kerkenraden die van plan zijn besluiten te nemen die van geldende afspraken afwijken, of die zulke besluiten recent namen, om met hen te spreken over de betekenis van het eerder gedane synodale appel om de besluiten van de synode af te wachten.
Leen Mak is ouderling in de gemeente van Huizen en afgevaardigd naar de generale synode door de particuliere synode van het Westen
Provisorische sluiting
Onze bredere kerkelijke vergaderingen – classis, particuliere synode en generale synode – houden op te bestaan als de agenda is afgehandeld en de vergadering is gesloten. Daarna is het tot de volgende wettig samengeroepen ver gadering niet meer mogelijk om besluiten te nemen.
In de classes gebeurt het echter nogal eens dat de agenda voor een bepaalde vergadering niet in één zitting kan worden afgehandeld. Dat gebeurt vooral als er appels moeten worden behandeld en nader onderzoek nodig is. Er wordt dan een commissie benoemd en de classis komt weer in vergadering samen als die commissie haar rapport ge reed heeft. De sluiting van de eerste zitting kan in zo’n geval geen echte sluiting zijn, want die vergadering moet later wettig kunnen worden voortgezet. Daarom wordt de vergadering dan provisorisch gesloten. Dat provisorisch betekent niet dat het een beetje houtje-touwtje gaat: de sluiting gaat keurig volgens de afspraken en met schriftlezing en gebed. Het betekent wel dat dezelfde afgevaardigden op een passend tijdstip in de toekomst weer kunnen samenkomen om de behandeling van de agenda af te ronden. In het huishoudelijk reglement van de generale synode staat: ‘Een gene rale synode kan provisorisch gesloten worden, indien vaststaat dat voor afhandeling van in behandeling zijnde zaken de synode op een later tijdstip, vóór de volgende synode, zal hebben samen te komen.’ Het is volgens deze regel dat de synode nu handelt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 april 2021
De Wekker | 24 Pagina's
