Synode 2022 (9 - slot)
VBSO/Ds. G.H. Kerstencentrum
Ouderling A.R. Bronkhorst, bestuurder van het Ds. G.H. Kerstencentrum, wijst op de noodzaak van voortdurende bezinning op allerhande ontwikkelingen en doordenking daarvan vanuit onze identiteit. Het is de taak van de VBSO om hierin dienstbaar te zijn aan gezin, school en kerk. Concreet worden de volgende projecten opgepakt:
1. Scheppingsorde: Wat zegt de Bijbel over de scheppingsorde, wat betekent dit voor jongens en meisjes, mannen en vrouwen. Hoe gaan we om met ieders unieke eigenschappen en de doorvertaling daarvan naar onderlinge (sekse)verschillen, duurzame relaties en huwelijk. Voor gezin, school en kerk formuleren we een Bijbelse visie en ontwikkelen we handreikingen en materialen. Hierbij wordt ook samengewerkt met het Bijbels Beraad man/vrouw.
2. Vitale woordcultuur: Media heeft enorme impact op het leven van onze kinderen en jongeren en hun opvoeders. Het doet iets met de gewetensontwikkeling en stimuleert ontlezing. Juist vanuit het Woord willen we de woordgerichte cultuur stimuleren. Dit gebeurt in samenwerking met Mediawijzer
3. Magazine voor jongeren en opvoeders: Zoals al door het Deputaatschap Opvoeding, Onderwijs en Catechese (DOOC) is genoemd, wordt in samenwerking met dat deputaatschap een magazine ontwikkeld voor jongeren en een uitgave voor opvoeders. Het magazine vormt en rust toe om standpunten te bepalen op grond van de Bijbel en onze belijdenis.
Om als VBSO blijvend dienstbaar te kunnen zijn aan onderwijs en opvoeding op grond van Gods Woord, wordt de vergadering voorgesteld de bijdrage van € 2,00 per lid/dooplid te handhaven.
De preses koppelt aan de bespreking van dit rapport de vraag van classis West over hoe om te gaan met het internetstandpunt van ons kerkverband uit 2007. Door een verandering van het filteraanbod bij Kliksafe, is het kerkelijk standpunt niet meer actueel. Ouderling Bronkhorst licht toe dat er binnen DOOC een klankbordgroep wordt gevormd, waarin de vraag van classis West zal worden meegenomen. Daarbij zal ook worden nagedacht over een goede filtering voor mobiele telefoons. Er moet nog worden afgestemd wie rechtstreeks contact zal onderhouden met Kliksafe. Hierbij zal ook Media wijzer worden ingeschakeld. Op dit moment is alles nog in een voorbereidend stadium. Het is de bedoeling om aan de synode van 2023 D.V. over deze punten advies uit te brengen.
Op verzoek van oud. I. Bal (Nieuwerkerk) zal worden onderzocht of de Identiteitscursus ook in classis Zuid (Zeeland) kan worden georganiseerd. De preses stelt vast dat de synode instemt met de rapportage, met inbegrip van de bijdrage van € 2,00 per lid en dooplid.
GBS
Deputaat de heer G. Lodder (Zwijndrecht) geeft een korte schets van de belangrijkste ontwikkelingen. Kort na de inval van Rusland in Oekraïne, ontving de GBS de eerste aanvragen voor Oekraïense Bijbels. De aanwezige voorraad van 4.000 Bijbels was heel snel uitverkocht. Inmiddels zijn bij de TBS in Londen 6.000 Oekraïense Bijbels besteld. Daarnaast heeft de GBS een betrouwbare vertaling van het Nieuwe Testament in het Oekraïens laten drukken (oplage 20.000). Een herdruk van 12.000 exemplaren is in voorbereiding. Het bekende prentenboekje ‘Mary Jones en haar Bijbel’ is in het Oekraïens beschikbaar.
In samenwerking met KOC Visie ontwikkelt de GBS woordenschatlessen voor het basisonderwijs bij woorden uit de Bijbel die in de huidige taalmethode niet aan bod komen. De lessen bieden een handreiking om deze woorden aan te leren in het verlengde van de psalmuitleg. Deze methode zal in 2023 op internet geraadpleegd kunnen worden. Naast een psalmboek met notenschrift bij alle verzen in de berijming van 1773, verschijnt binnenkort ook een dergelijk psalmboek in de berijming van Datheen. De preses waardeert de ontwikkeling van woordenschatlessen. Het is zijn wens dat ook op deze wijze de Statenvertaling mag worden bewaard voor het nageslacht.
Volgende synode
Als roepende kerk voor de volgende synode wordt Ederveen aangewezen. Als synodedata worden vastgesteld woensdag 14 juni en dinsdag 5 september 2023 D.V.
Aan het einde gekomen van deze tweede synodezitting dankt de preses een ieder voor de waardige wijze waarop vergaderd mocht worden. Het waren 2 lange vergaderdagen. Maar juist het doordenken van de stukken en de opmerkingen die gemaakt zijn, geven verdieping aan de onderwerpen die aan de orde waren.
Slotwoord
Op verzoek van de preses spreekt ds. O.M. van der Tang een kort slotwoord naar aanleiding van Jesaja 33:17: Uw ogen zullen den koning zien in zijn schoonheid; zij zullen een vergelegen land zien. Dit gedeelte van de profetie van Jesaja heeft betrekking op de tijd dat de stad Jeruzalem belegerd werd door Sanherib, de koning van Assyrië. Zijn krijgsoverste Rabsaké belegerde Jeruzalem met 185.000 manschappen. Koning Hizkía raakte hierdoor in zak en as, letterlijk en figuurlijk. De oorzaak hiervan was de lastering Gods, die vernomen werd uit de mond van Rabsaké. Deze hoonde de God van Hizkía. Toen Hizkía zich zo voor de Heere vernederd had, ontving hij een belofte dat de HEERE de stad zou beschermen. We kunnen dat lezen in 2 Koningen 19: Ik zal deze stad beschermen om die te verlossen, om Mijnentwil en om Davids, Mijns knechts wil. De vervulling hiervan lezen we in het tiende vers van Jesaja 33: Nu zal Ik opstaan, zegt de HEERE, nu zal Ik verhoogd worden, nu zal Ik verheven worden.
Weet u er iets van dat uw stad Mensenziel ook belegerd en belasterd wordt door de godslasteraar? Weet u dat deze lasteraar in uw stad intrek heeft genomen? Als de Heere uw blinde zielsogen daarvoor opent gaat u rouw bedrijven dat u die godslasteraar bent. U gaat belijden dat u Gods Naam hebt onteerd. En hoe komt het nu dat u dat gaat zien? Er is maar één oorzaak, één begin, het werk Gods in uw ziel. Dat alleen zal de eeuwigheid verduren. Nu zal Ik opstaan, zegt de HEERE, nu zal Ik verhoogd worden. Ik zal het opnemen voor de eer van Mijn Naam. In dat verband klinkt er een belofte voor de godzalige inwoners van Jeruzalem: Uw ogen zullen den koning zien in zijn schoonheid; zij zullen een vergelegen land zien. In eerste instantie ziet dit op de koning Hizkía. Zij zullen de vernederde koning niet langer meer zien in zak en as, maar in een koningsmantel, in zijn overwinningskleed. Maar we mogen het ook in geestelijke zin opvatten. Als onze blinde zielsogen geopend zijn en we onze totaal ellendige en verloren staat hebben ingeleefd en daaronder verbroken zijn geworden, dan wordt het een wonder als we iets van die Koning mogen zien. Daarom zijn deze woorden ook een belofte voor degenen die bij aanvang de heerlijkheid en majesteit Gods hebben gezien. Uw ogen zullen niet alleen uw totale verlorenheid zien, maar uw ogen zullen Hem zien, Die van eeuwigheid gezalfd is om Koning te zijn over Zijn stad Sion. De van eeuwigheid gezalfde Christus. Hij is naar deze aarde gekomen, niet in Zijn eer en heerlijkheid, maar in Zijn diepe vernedering. Hoe is Hij bespot en veracht, gegeseld. Het handschrift van mijn ongerechtigheid is in Zijn rug ingekerfd. Is daar schoonheid in? Op zichzelf is in het handschrift van de zonde geen schoonheid. Als u echter met een geopend zielsoog mag zien Zijn wonderlijke gehoorzaamheid, Zijn eeuwige liefde om die smart en smaad te ondergaan, dan ligt daar schoonheid in. Daarin ligt de volkomen trouw van die Zalig maker Die Zich van eeuwigheid bereid heeft verklaard om de toorn Gods te dragen en daarmee een eeuwige gerechtigheid aan te brengen. Uw ogen zullen die Koning zien in de schoonheid van Zijn wonderlijke gewilligheid om Zich te laten verbreken en te laten verbrijzelen. Wat een onbevattelijk wonder als de belofte zo vervuld mag worden in uw leven: ‘Uw ogen zullen de Koning zien in Zijn schoonheid’. Als u Hem mag zien wanneer Hij als de Bruidegom uit Zijn slaapkamer treedt met het woord van overwinning en van vrede, zoals Hij ook tot de discipelen zei na Zijn opstanding: Vrede zij ulieden. Dan zullen uw ogen Hem zien als de verhoogde Zaligmaker en zult u een vergelegen land zien. In dat vergelegen land is geen zonde, geen onreinheid meer. Daar mag u in de volle, ongedeelde gemeenschap Gods tot in eeuwigheid verkeren. Dan bent u teruggebracht in de volle gemeenschap met een Drie-enig God. Daar zal Hij zijn alles en in allen.
Hunkert u naar dat vergelegen land? Zou dat geen begeerlijk vaderland zijn om daar tot in eeuwigheid te verkeren? Daar wordt Gods Naam niet meer gelasterd en daar is Sanherib uit de poort geworpen. Welk een dierbare belofte voor een verslagen en verbroken ziel, die hongert en dorst naar de gemeenschap Gods. Voor u geldt het: Uw ogen zúllen de Koning zien in Zijn schoonheid. Uw ogen zúllen een vergelegen land zien.
Ds. Van der Tang laat ter afsluiting Ps. 85:1 zingen en eindigt daarna met dankgebed.
Daarmee is de synodevergadering van de Synode 2022 gesloten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 november 2022
De Wachter Sions | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 november 2022
De Wachter Sions | 12 Pagina's