Boekbesprekingen
Ruth Bryan: De onnaspeurlijke rijkdom van Christus (deel 1), De onnaspeurlijke heerlijkheid van Christus (deel 2), De onbezweken trouw van Christus (deel 3). De onafscheidelijke liefde van Christus (deel 4). Gebr. Koster – Barneveld. € 24,90 per deel, respectievelijk 264, 252, 252, 254 blz.
De uitgave is uit het Engels vertaald door: Ruth Pieterman
Deze vier boeken bevatten een heruitgave van de levensbeschrijving, dagboeknotities en brieven van Ruth Bryan. Voor velen zullen de titels bekend zijn, omdat uitgeverij De Groot-Goudriaan ook vier boeken van Ruth Bryan uitgaf met dezelfde titels. Deze zijn gerecenseerd in DWS en toen ook hartelijk aanbevolen. De nu door Gebr. Koster uitgegeven vier delen zijn echter geen herdruk van deze boeken, maar de inhoud is geheel nieuw geordend en ook aangevuld met nieuwe informatie. Het eerste deel omvat de levensbeschrijving van Ruth Bryan en brieven. De volgende delen beginnen met een gedeelte van de dagboeknotities van haar en daarna volgen weer brieven. De dagboeknotities in deel 2 beslaan de periode 1822-1840, 1841-1849 in deel 3 en 1850-1860 in deel 4. Ze schreef brieven aan diverse personen. De brieven zijn nu per persoon gerangschikt en staan bij elkaar in een bepaald deel, terwijl deze voorheen vaak verspreid over de vier delen aangetroffen werden. Kortom, deze boeken zijn niet gelijk aan de eerder uitgegeven delen.
De titels spreken voor zich en geven een samenvatting van de inhoud. In deze delen lezen we hoe de Heilige Geest vroeg werkte in het hart van Ruth zodat ze getrokken werd uit de macht der duisternis en overgebracht in het Koninkrijk van Gods wonderbaar licht. Als we deze vier delen achter eenvolgens lezen dan komen we onder de indruk hoe deze ootmoedige en begenadigde vrouw mocht opwassen in de genade en kennis van de Heere Jezus Christus in het minder worden van zichzelf. Voor een goed overzicht daarvan is de nieuwe ordening een verbetering. Eigenlijk hoeven deze boeken geen nadere aanbeveling, mede gelet op de positieve recensies van de hand van de hoofdredacteur van DWS betreffende de vorige versie van deze boeken. Toch kunnen we de verleiding niet weerstaan om wat meer te schrijven. Dat is ook van belang voor degenen die de eerder gepubliceerde recensies niet gelezen hebben of zich niet meer kunnen herinneren.
Opmerkelijk is het dat Ruth steeds hoge gedachten heeft van de Heere en lage van zichzelf. Dat valt bij de eerste dagboeknotitie die ze op zeventienjarige leeftijd schreef, al op. Ze was altijd opmerkzaam aangaande de blij-ken van Gods goedheid en gebruikte dan vaak de woorden Eben-Haëzer. Haar leven was vol moeite en verdriet en in moeilijke omstandigheden moest ze te meer klagen over haar inwendige verdorvenheid. Toch was er vaak een wonderlijke onderwerping aan de wil des Heeren en vooral aan het einde van haar aardse bestaan mocht ze veel in gemeenschap leven met haar Zaligmaker. De hemelse vreugde die ze dan mocht ervaren was niet onder woorden te brengen en meer dan haar zwakke lichaam kon dragen.
Indrukwekkend zijn de woorden die ze aan het eind van haar leven schreef. We geven er hierna enkele passages van weer: ”Ik heb veel inwendige koorts die mij ’s nachts rusteloos en ongemakkelijk maakt, maar ik ben ertoe gebracht om deze koorts te zien als de dienstknecht van mijn Vader, die Zijn wil gehoorzaamt. Hij zegt: ”Koorts, ga naar dat kind toe, en werk in haar gestel, en verstoor haar rust” en hij komt, maar alles geschiedt in verbondsliefde. Hij heeft ook gezegd: ”Kanker, ga naar dat kind, en verwond haar vlees, en ondermijn haar kracht”; en hij is gekomen, en doet Zijn werk en Zijn wil, maar alles is liefde. De wateren der verdrukking zijn deze maand hoger gerezen, maar, veilig in de levende Ark, blijf ik ongedeerd. Het is scherp voor vlees en bloed, maar goed voor het geloof. Ik ben niet altijd licht en helder in mijn gevoelens; maar o! wat een gezegende veiligheid en vastigheid vind ik in mijn dierbare Rotssteen. Daar ben ik, er kome wat wil.”
De laatste dagen van haar leven was ze vrij van pijn en sprak ze nog met enkele vrienden die haar bezochten. De laatste nacht wilde ze niemand bij zich hebben. Ze wilde niet dat de gemeenschap met haar Heere en Zaligmaker door aards contact onderbroken zou worden. Haar dienstmeisje hoorde haar de gehele nacht bidden en zei ervan dat het net een gesprek was. Daarna verloor ze haar bewustzijn en enige tijd later mocht ze haar geloof verwisselen in aanschouwen. De gedachtenis des rechtvaardigen zal tot zegening zijn. Van harte aanbevolen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 oktober 2022
De Wachter Sions | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 oktober 2022
De Wachter Sions | 16 Pagina's