De Amerikaanse knoop
Het is met enige aarzeling dat we aan dit artikel voor de rubriek Van Overzee beginnen. Er is de laatste tijd al zo veel over Amerika geschreven en gedebatteerd. Het meeste lijkt wel gezegd. Dan nog slechts een poging tot een bescheiden kanttekening.
Vannacht herinnerde ik me zomaar een titel van een boek dat vroeger bij mijn vader in de kast stond: ”Die knopen ontbindt” van ds. H. Veldkamp. Dat ging over het Bijbelboek Daniël. Welnu, wat betreft de verkiezingen hier zijn er ook al heel wat pogingen ondernomen om de Amerikaanse knoop te ontbinden. Podcasts, debatten, artikelen, reeds vér voor de verkiezingsdatum tot op de dag van de verkiezingen zelf. Ze wisten er wel raad mee. Journalisten hebben de reis overzee gemaakt om de verkiezingen aan den lijve mee te maken. De uitslag leek al vroeg te zijn beslist. De een wist het nog beter dan de ander. Even tussendoor: veel mensen hier hielden wijselijk hun mond en deden niet mee aan de peilingen. Dat is ook wel gebleken. Per slot van rekening, wie beslist er over de stem van een kiesgerechtigde? Niemand toch? Dat is toch goedbeschouwd een zaak tussen God en je ziel? Helaas blijkt dat dit door velen anders wordt gezien. Peilingen, meningen, prognoses, en wat dies meer zij heersen over iemands mening en denken. Soms lijkt het erop dat een ander bepaalt wat iemand moet of zelfs mág denken. Om maar niet te spreken over het oordeel dat vervolgens over iemands denken wordt uitgesproken.
Richteren
Nu de knoop. Niemand kan het nog verklaren. In de democratische hoek gaat men elkaar te lijf als in de dagen dat Gideon de Mideanieten versloeg en het zwaard van de een tegen de ander door het leger ging (Richt. 7:22). De knoop wordt al ingewikkelder. In reformatorische kring - als ik de berichten goed begrijp - gaat het er niet veel beter aan toe. Excuses voor mijn mening, maar mag ik nog iets noemen ter opscherping?
Ongeacht wat een ieder vindt van de verkiezingsuitslagen in Amerika, is er geen God in de hemel Die knopen ontbindt? Op 31 oktober waren er hier en elders de reformatieherdenkingen. In Grand Rapids werd dit gecombineerd met een bidstond voor de verkiezingen. Noem het maar vanwege de ‘nood der tijden’. Ik schrijf het met voorzichtigheid en bescheidenheid, maar er lag toch beslag die avond. Én de avond ervoor in Kalamazoo evenzeer. Het was nood. We kwamen samen rondom het Woord. Beslag voor een te bakken cake kun je zelf nog weleens maken, maar beslag onder de Woordbediening moet van boven komen. In Kalamazoo kwam Amos aan het woord. In Grand Rapids Ethan, vanuit Psalm 89:50: ‘Heere, waar zijn Uw vorige goedertierenheden, die Gij David gezworen hebt bij Uw trouw?’
Geliefden, er werd die avond gepleit op de goedertierenheden Gods. Ergens anders is geen hoop, op niets anders en niemand anders. Dan gaat de hand op de mond. Dan gaat al ons gespeculeer en geredeneer overboord en wordt het stil aan onze zijde. Ja, dan wordt het zelfs goed wat de Heere doet, al zou Hij ons voorbijgaan.
Grote oordeelsdag
Eerlijk gezegd voel ik mij daar - onverdiend - veiliger en beter bij dan bij veel wat vóór of ná de verkiezingsstrijd- en uitslag is geschreven. Laten we het houden bij een God in de hemel, Die knopen ontbindt, op Zijn tijd en Zijn wijze. En de grote ontknoping komt nog. Niet op een verkiezingsdag, maar op de grote oordeelsdag. Wat een dag zal dat zijn, als er geen verwarring of twijfel meer zal zijn. Als de grote knoop ontbonden wordt.
Ik las in dit verband iets van wijlen ds. Joh. van der Poel wat mij aangreep: ‘Noch in de hemel, noch in de hel zijn twijfelaars. Men zal eeuwig beleven in de hemel, óf in de hel te zijn. Naäman geloofde het onmogelijkste. En liep hij met die gedachte naar Rimmon en vroeg hij zijn afgod of die zijn weg voorspoedig wilde maken? Nee, Naäman ging Rimmon voorbij. Nog even, en hij zou zijn afgod voor eeuwig voorbijlopen’.
Laat de rest aan God over, Die op Zijn tijd alle knopen ontbindt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 november 2024
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 november 2024
De Saambinder | 20 Pagina's