Westminster wereldwijd
In het tweede artikel van deze serie bleek dat de aanwezigheid van ‘de volken’ in de Dordtse Leerregels mede is ingebracht door buitenlandse afgevaardigden, onder meer de Britten. Komt de bewogenheid met het heil van alle volken ook tot uiting in de Westminster geschriften?
Uit de Synode van Westminster (1643-1649) kwam onder meer de Westminster Confessie en de Grote Catechismus voort. Hoe spreken deze belijdenisgeschriften over ‘de volken’? En wordt hierin een duidelijke opdracht tot zendingswerk zichtbaar?
Confessie
Het eerste hoofdstuk van de Westminster Confessie (WCF) gaat over de Heilige Schrift. In paragraaf 8 komt de veeltaligheid van de wereld aan de orde. Omdat niet iedereen de oorspronkelijke Bijbelse talen kent, moet de Schrift vertaald worden in de volkstaal van elk land waar het Woord komt. Deze vertaling dient een doel: ‘dat het Woord van God in allen overvloedig zal wonen, dat ze Hem op een welbehaaglijke wijze zullen aanbidden en door lijdzaamheid en vertroosting van de Schriften hoop zullen hebben’. Op deze manier krijgt de belijdenis van de noodzakelijkheid van de Schrift voor de volken een heel concrete toepassing in de vertaling van Gods Woord, wereldwijd.
Dit universele perspectief komt opnieuw terug bij de bespreking van de kenmerken van het nieuwe verbond, in hoofdstuk 7. Over de openbaring daarvan wordt beleden dat, vergeleken met het oude verbond, dit nieuwe verbond ‘met meer helderheid en geestelijke kracht uiteengezet wordt voor alle naties, zowel Joden als heidenen’ (par. 6). Hiermee wordt heel krachtig beleden dat geen volk wordt uitgesloten van de verkondiging van het Evangelie.
In de verhandeling over de zichtbare kerk belijdt de WCF ‘dat die onder het Evangelie (…) algemeen is (en niet zoals vroeger onder de wet beperkt is tot één volk), en bestaat uit alle mensen die in heel de wereld de ware godsdienst belijden, en hun kinderen’ (25.2).
Grote Catechismus
Ook in de Grote Catechismus (WGC) zijn de volken aanwezig. Zo wordt in antwoord 53, bij de bespreking van Christus’ hemelvaart, het bevel van Christus aan Zijn apostelen om ‘het Evangelie aan alle volken te verkondigen’ expliciet herhaald.
In vraag en antwoord 60 wordt ingegaan op een kwestie die eerder op de Synode van Dordrecht ook aan de orde kwam: ‘Kunnen zij die het Evangelie nooit gehoord hebben en Jezus Christus dus niet kennen en niet in Hem geloven, zalig worden door te leven volgens het licht van de natuur?’ Het antwoord van Westminster is even duidelijk als aangrijpend: ‘Zij die nog nooit het Evangelie hebben gehoord, Jezus Christus niet kennen en niet in Hem geloven, kunnen niet zalig worden (…) Ook is de zaligheid in geen ander behalve in Christus alleen, Die alleen de Zaligmaker is van Zijn lichaam, de Kerk’. Als dit geen aansporing is om het Evangelie te prediken aan alle creaturen!
De noodzaak van een wereldwijde Evangelieverkondiging komt eveneens sterk naar voren bij de uitleg van ‘Uw Koninkrijk kome’ (vraag en antwoord 191). Deze bede wordt heel concreet verklaard als een gebed voor wereldwijde Evangelieverkondiging: ‘We bidden dat het koninkrijk van de zonde en satan vernietigd zal worden, het Evangelie over heel de wereld verkondigd wordt, de Joden tot de zaligheid geroepen worden en dat de volheid van de heidenen zal ingaan’.
Geen volk uitgesloten
In de Westminster geschriften is dus aandacht voor de verkondiging van het Evangelie onder alle volken. In vergelijking met de Heidelbergse Catechismus en de Nederlandse Geloofsbelijdenis is het thema zelfs zichtbaarder aanwezig. Het vaakst komen we ‘de volken’ tegen in de Dordtse Leerregels.
Hoewel de opdracht om uit te gaan niet geconcretiseerd wordt in de gereformeerde belijdenisgeschriften is wel duidelijk: Gods verkiezing gaat geen volk in deze wereld voorbij, buiten Christus kan niemand zalig worden en de waardigheid van het ene volk is niet meer dan het andere. En daarom móét die heerlijke belofte van het Evangelie ‘zonder onderscheid verkondigd en voorgesteld worden aan alle volken’ (DL 2.5).
Wie op de gereformeerde belijdenis wil staan, die staat voor zending.
slot
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 november 2024
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 november 2024
De Saambinder | 20 Pagina's