Begrip voor pleegkinderen
Waarom is er niet zoveel begrip, liefde en betrokkenheid voor pleegkinderen en hun pleegouders?
Onbekend maakt onbemind
Een pleeggezin stelde die indringende vraag: ‘Waarom is er niet zoveel begrip, liefde en betrokkenheid voor pleegkinderen en hun pleegouders?’ Als adoptie- en pleegvader willen we bij de week van pleegzorg daar graag op ingaan. Tegelijk verwijzen we ook naar het andere artikel in dit nummer rondom pleegzorg. Zeker nu de weg van nieuwe adopties op korte termijn wordt afgesloten, zijn er wellicht wel méér echtparen die een plaatsje zouden kunnen bieden aan een ‘pleegkind’. Een jonger of al wat ouder kind dat voor kortere of langere tijd mag worden opgevoed, dicht bij het Woord van God.
Maar eerlijk is eerlijk, eenvoudig is het niet. De vraagstellers staan open voor zogenaamde ‘crisesplaatsingen’. Dat is wezenlijk anders dan de plaatsing van kinderen voor langere tijd, soms tot 18 jaar of zelfs 21 jaar. Als er een acuut probleem in een gezin is, bijvoorbeeld een hoogoplopend conflict of andere ernstige zorgen waardoor de veiligheid van een kind in gevaar komt, kan jeugdhulp ingrijpen. Een hulpverlener komt in het gezin en kan soms beslissen dat een kind tijdelijk ergens anders gaat wonen. In een pleegouderbestand wordt dan gezocht naar een passend plaatsje. Dat is niet altijd eenvoudig, want in 2023 woonden er ruim 20.000 (!) kinderen in een pleeggezin… En bij zo’n crisis moet vaak op dezelfde dag al een plekje gevonden worden.
Als een totaal onkerkelijk kind dan een plaatsje krijgt in een reformatorisch pleeggezin heeft dat heel mooie kanten. Belangrijk is dat er duidelijke afspraken worden gemaakt en alléén een plekje geboden kan worden als er ruimte is voor plaatsing op een ‘eigen’ school, de godsdienstige opvoeding, het meegaan naar kerk, vereniging en catechisatie etc. Leg deze afspraken schriftelijk vast omdat er met name door ‘algemene’ pleegzorgorganisaties lang niet altijd zorgvuldig mee wordt omgegaan. Het gaat meestal vanzelf als er begeleiding vanuit ‘Timon’ gegeven kan worden.
Maar pleegkinderen uit een geheel ander milieu geven ook onbegrip in de omgeving. Vooral als ze al wat ouder zijn, weten ze soms veel van ‘sporthelden’ en seculiere feesten. Ook hebben ze regelmatig al geweld en andere ellende van nabij meegemaakt. En de kennis van de Heilige Schrift ontbreekt geheel of grotendeels. Pijnlijk als er dan opmerkingen worden gemaakt of de ruimte en liefde voor deze toch al kwetsbare kinderen gemist wordt.
Ondergetekende heeft met ‘langdurige pleegzorg’ gelukkig ook andere ervaringen. Zowel vanuit school als kerk is er door leerkrachten en ambtsdragers hartelijke betrokkenheid ervaren. Mogen we dat vragen voor alle pleegkinderen en hun pleegouders?
Onbegrepen maar gekend
De Heere geve alle pleegkinderen in onze gezinnen dat warme plekje dat eens die ‘vondeling uit het water’ kreeg. Hij was geboren uit ouders die behoorden bij een slavenvolk. Vanwege de nood in hun gezin en de dreigende dood door de overheid werd hij te vondeling gelegd. Na korte tijd teruggeplaatst te zijn in het ouderlijk gezin werd hij opgenomen in een heel andere omgeving. Daar ontving hij alles wat nodig was om tot een volwassen man uit te groeien. Waarschijnlijk was de band erg goed en hebben de vervangende ouders alles gedaan wat in hun vermogen lag. Maar op zekere dag ging het toch mis. De in huis genomen jongen en inmiddels groot geworden man nam een ‘onbegrijpelijke’ beslissing: eerst sloeg hij een overheidspersoon dood die mannen uit het slavenvolk mishandelde. Daarna verdween hij voorgoed bij de tijdelijke ouders.
Zijn naam kennen we allemaal: Mozes, de man Gods! En na een wonderlijke opvoeding - in meerdere gezinnen - mocht hij dienen. Gekend van de eeuwige Vader, gekocht door de Zoon en bearbeid door de Heilige Geest.
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 november 2024
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 november 2024
De Saambinder | 20 Pagina's