Izak en Ismaël
De oorlog tussen Israël en Hamas is nog niet ten einde. Voor nu gaan we deze artikelenserie over dit onderwerp wel besluiten. Toch willen we dat niet doen met een open einde. Er is een oplossing.
Waar is deze strijd begonnen? U zult zeggen: in het paradijs. Inderdaad, na de zondeval sloeg Kaïn zijn broer Abel dood. Maar, nu deze strijd tussen de Joden en de Arabieren? De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Israël ook tot zichzelf moet inkeren. De strijd in de tent van Abram is begonnen met de geschiedenis van Hagar. Saraï gaf Abram de raad om tot Hagar in te gaan. Dit kwam niet voort uit het geloof. Aanvankelijk leek Gods zegen hierop te rusten, want Hagar raakte direct in verwachting. Maar de geschiedenis pakte anders uit. De verhouding tussen Hagar en Saraï raakte verstoord, daarna ook die tussen Abram en Saraï. Hagar vlucht, en nadat de Engel des Heeren haar heeft teruggezonden, wordt Ismaël geboren. Bij haar terugkeer sprak de Engel van deze jongen: ‘En hij zal een woudezel van een mens zijn; zijn hand zal tegen allen zijn en de hand van allen tegen hem; en hij zal wonen voor het aangezicht van al zijn broederen’ (Gen. 16:12).
Het beeld van de kleine wilde ezel maakt duidelijk dat Ismaël zich niet zal laten binden. Hij wordt geen slaaf, zoals zijn moeder. Hij is vrijheidslievend en gaat zijn eigen gang. Verder zal hij strijdlustig zijn tegen allen. Als Izak wordt gespeend, spot Ismaël met de zoon van de belofte. Dan zegt Saraï: ‘Drijf deze dienstmaagd en haar zoon uit; want de zoon dezer dienstmaagd zal met mijn zoon, met
Izak, niet erven’ (Gen. 21:10). En God valt haar bij.
Een broedertwist
Zien we deze lijnen niet doorlopen in de geschiedenis? Het ongeloof van Abram en Saraï heeft gevolgen tot de huidige dag. Er is in zekere zin sprake van een broedertwist. De twee staten zijn al in een vroeg stadium ontstaan. Het ging in Genesis 21:10 al om de verdeling van de erfenis. Daar maakte Ismaël aanspraak op, terwijl Izak in Hebreeën 11:17 zelfs de eniggeborene van Abraham wordt genoemd. De hand van Ismaël is inderdaad ‘tegen allen’. Zijn nakomelingen maken niet allen ruzie met de nakomelingen van Izak, maar zij doen dat ook voortdurend onderling.
Wat kunnen wij hiervan leren? Paulus haalt deze geschiedenis aan in Galaten 4. Hij noemt Saraï ‘de vrije’ en Hagar ‘het verbond der werken’. Dat verdraagt elkaar niet in dezelfde tent. In het verbond der werken is immers geen plaats voor Christus. Waar komt de strijd in de kerkelijke tent meestal vandaan? Het gaat om de vraag of een mens zalig wordt uit genade of uit de werken. Velen willen dat in het kerkelijke leven naast elkaar laten bestaan, maar dat loopt op oorlog uit. Het verdraagt elkaar gewoon niet. Het is de strijd tussen vlees en Geest. Is dit ten diepste ook niet de strijd tussen het christendom en de islam? De islam is een werkgodsdienst, dat verdraagt zich niet met het geestelijk zaad dat uit Izak spruit.
Kaäba en koran
Gods Woord leert ons ook dat God oog heeft voor de nood van Ismaël. Hij hoort de stem van de jongen (Gen. 21:17). Het ligt in zijn naam uitgedrukt: ‘God hoort’ (in het Hebreeuws: Jisjmaël, Ismaël). We lezen zelfs dat God met de jongen was (21:20). Was Ismaël maar gebleven bij de God van vader Abraham. Helaas ontwikkelde zich een godsdienst met een ander boek. Abraham bouwde volgens sura 2:125 en 127 samen met Ismaël de Kaäba, het centrale heiligdom van de islam. De koran geeft Ismaël een vooraanstaande positie. Volgens sura 19:54 was hij een boodschapper en een profeet. Zelfs leert de islam dat Abraham niet Izak geofferd zou hebben, maar Ismaël. De koran draait dus de positie van Izak, de zoon der beloftenis, en van Ismaël om. Daaruit vloeit een strijd voort die altijd nog gaande is. Aan het hoofd van de politieke tak van Hamas staat Ismail Haniyeh. Ten diepste wordt Gods vrijmacht niet aanvaard.
Hoe komt er nu rust in de tent? Izak en Ismaël begroeven samen hun vader Abraham in de spelonk van Machpela. Laten Joden en Arabieren het leven van vader Abraham nog eens bestuderen. Daar ligt een vader begraven, die het afgeleerd had om door de werken zalig te worden.
slot
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 december 2023
De Saambinder | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 december 2023
De Saambinder | 24 Pagina's